自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我想問下大家4歲8.9個月小朋友學習進度係點?
識唔識數1至100或者寫1至100?英文大細楷?
同中文大約識寫咩字?識唔識講年月日?或者分尋日今日聽日?
記憶力好唔好架?有時我講完~係佢面前慢慢講,之後1分鐘都冇就已經講唔到我講啲咩野?咁正唔正常?有人打黎都係。問佢岩岩個電話講咩~1分鐘之後再問佢都講唔到。咁其實有冇問題?

我真係好想知道同年既小朋友有冇哩啲問題?我又唔知邊到有地方評估幫到我。我教佢已經教到好累

珍珠宮

回覆樓主:

咁細個
大d先知喎

侯爵府

回覆樓主

會唔會小朋友選擇性記,我發現我阿囡都係咁,教佢野佢轉頭就唔記得,無聊野就好記得

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

別墅

lovececing 發表於 18-8-21 18:37
會唔會小朋友選擇性記,我發現我阿囡都係咁,教佢野佢轉頭就唔記得,無聊野就好記得

...

你女都係咁大嗎?係呀~無聊野就醒.....但學野...................成日冇“裝在”

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我細囡都係四歲半
日常生活既野精到爆,
無聊野卡通野好記得,
認字就麻麻
真係選擇性記憶,
但至少知道佢記憶系統冇問題

男爵府

回覆樓主

我女4歲,佢想記既會好記得。例如。。。尋晚話今日去海洋公園。但佢冇心記既會話我知佢唔記得。例如今晚食了咩晚餐。
我覺得有時佢地只係唔想答所以話唔記得

侯爵府

babybaby_pig 發表於 18-8-21 18:38
你女都係咁大嗎?係呀~無聊野就醒.....但學野...................成日冇“裝在”
...

我阿囡4歳,A-Z都未搞得掂,因我又冇逼佢記,認字係差d,但我又唔覺得有咩問題,只可以講我覺得我阿囡唔係讀書方面嘅資優law,有d人真係好醒,可能望幾次就記得,我阿囡唔會law,但有d圖案佢又好記得,冇特別叫佢記,佢可以冇啦啦講返出黎係邊度見過
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

回覆樓主

呢dk3先學呀,

wcpcelia    發表於 18-8-22 09:57

別墅

babyhoi 發表於 18-8-21 18:41
我細囡都係四歲半
日常生活既野精到爆,
無聊野卡通野好記得,

咁你點先知道佢記憶冇問題?

男爵府

喜喜天使 發表於 18-8-21 18:46
呢dk3先學呀,

但而家好多k1嘅小朋友已經識寫曬A-Z!

利申: 我個女都係k1仔but佢都未識

別墅

喜喜天使 發表於 18-8-21 18:46
呢dk3先學呀,

因為佢就黎升k3..數字都數得好差。例如39~>40 49~>50就永遠唔識。

珍珠宮

回覆樓主

數可能識數但應該未識數到100,
寫可能1-10囉

別墅

cheers_iris 發表於 18-8-21 18:48

但而家好多k1嘅小朋友已經識寫曬A-Z!

係呀~依家啲程度愈來愈深
k1已經有人話識a至z。
我覺得啲教育好有問題。好似真係逼人做怪獸家長咁
學生辛苦家長又辛苦

別墅

andyan324 發表於 18-8-21 18:51
數可能識數但應該未識數到100,
寫可能1-10囉

你小朋友都係咁大?學校寫個到教到幾多?

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

babybaby_pig 發表於 18-8-21 18:49
因為佢就黎升k3..數字都數得好差。例如39~>40 49~>50就永遠唔識。

我個女都係,成日click住喺d x9->x0度,順數倒數都唔得,但我女升小一
你不如直接同學校傾下啦,可以了解佢喺學校情況,又可以比老師知佢喺學校以外情況同你嘅擔心....
我女好飄忽家,喺學校乜都識,返到嚟就乜都唔識或者睇人睇心情答,我投晒降

珍珠宮

babybaby_pig 發表於 18-8-21 18:55
你小朋友都係咁大?學校寫個到教到幾多?

學券k2寫到50
私幼一早寫完100

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

babybaby_pig 發表於 18-8-21 18:46
咁你點先知道佢記憶冇問題?

記憶有問題就連日常野都記唔到啦!
小朋友淨係記佢中意既野一啲都唔出奇!
你四歲半升k3即係細b,
咁你多少要接受佢可能慢過其他人,
津幼私幼程度又唔同,
你搵同班同級既同學比較下咪知囉

用戶要求終止服務

babybaby_pig 發表於 18-8-21 18:34
我想問下大家4歲半小朋友學習進度係點?
識唔識數1至100或者寫1至100?英文大細楷?
同中文大約識寫咩字? ...

先問幼稚園老師意見,如返學表現正常嘅,只係佢唔想睬你,所以唔需要太擔心

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

我小朋友剛剛5歲,4歲半左右識寫數字1-1000,英文識大細階A-Z,普通英文生字,中文識寫自己名丶我是男孩子丶水果丶爸爸媽媽丶下雨丶朋友丶大石丶太陽...普通K2教果D字都識,普通1-10內加減可以,佢D同學仔同佢差不多程度。學校如果冇話小朋友要評估,相信冇問題的

男爵府

babybaby_pig 發表於 18-8-21 18:49

呢樣我仔啱啱五歲都有時會唔記得,有時都會錯

首頁

尾頁

跳至