自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果我本身係美國公民 明年結婚 如果我美國改左LAST NAME (跟老公姓) 會唔會影響香港身份證或特區護照, 回鄉證果D?

Thanks in advance!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

https://www.baby-kingdom.com/for ... p;extra=&page=1

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

bosch 發表於 18-8-21 21:47
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19256655&extra=&page=1

寶石宮

2023年兔年勳章

bosch 發表於 18-8-21 21:47
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19256655&extra=&page=1

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我入美國藉時改左夫姓,但香港既野咩都冇改,我冇用特區護照,咁出入境香港都係用身分證,指紋都係一樣我出入境都冇問題,但來緊呢一兩年換新既智能身份證我就可能會問佢地改埋既

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

yve726 發表於 18-8-21 21:29
如果我本身係美國公民 明年結婚 如果我美國改左LAST NAME (跟老公姓) 會唔會影響香港身份證或特區護照, 回 ...

而家結婚,入籍都唔會幫你加或改姓名,要自己搞,連入籍都叫你去考試前改好,帶埋文件去,否則張証書會show原名。我媽媽好多年前入籍改咗姓,但所有其他hkid都冇改,都成廿幾年。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

回覆樓主

我自己美國的文件全部用夫姓,美國passport 一樣,所以買機票回港也是用夫姓,香港身分證和回郷證仍然是本姓,十幾年也是這樣

wcpcelia    發表於 18-8-22 17:00

大宅

靚靚熊太太 發表於 18-8-22 03:30
我自己美國的文件全部用夫姓,美國passport 一樣,所以買機票回港也是用夫姓,香港身分證和回郷證仍然是本 ...

Thank you!! 唔逐曬!

I have been in the states for over 15 years and besides changing to my fiance's last name, I also want to change my legal name to my English name (right now it's all the Chinese-English name like "Wing Lum Lee" instead of an actual English name).

But i really dont want to change my HK credentials. So it's great to hear that it's ok.

子爵府

回覆 yve726 的帖子

據我理解, 美國根本無硬性規定女性婚後要跟夫姓。反而不少結婚女姓保持完姓(可能而家離婚太多了)。香港曾經亦興過一輪冠夫姓,但而家亦少有。其實即使係香港冠夫姓(改埋身分証)完來反而好多手尾。而家銀行,金融機構, 因為洗黑錢查得好緊。我知道有人冠了夫姓幾十年, 在政府打工。 一路相安無事。但最近嘗試開個股票戶口就俾人拒絕因為佢現在個姓同原來不同(即冠了多一個姓)。
所以如果咁煩,你不如唔好攪咁多野。結婚後保留原名原姓仲簡單方便。

大宅

sf013hk 發表於 18-8-22 07:43

據我理解, 美國根本無硬性規定女性婚後要跟夫姓。反而不少結婚女姓保持完姓(可能而家 ...

Yea 美國係冇法例一定要改既 不過生活上會麻煩點 會比人問長問短啦
同埋主要係未婚夫希望我改囉
其實我自己又唔係真係好想既

伯爵府

回覆樓主:

兩個passport 可以唔同名
香港既唔洗改

子爵府

唔係卦。我個女係個邊都嫁左個香港人, 有做野。我初初以為佢會改夫姓。佢無,照用番原來個姓。我問佢點解, 佢話改仲煩。

男爵府

sf013hk 發表於 18-8-22 13:13

唔係卦。我個女係個邊都嫁左個香港人, 有做野。我初初以為佢會改夫姓。佢無,照用番原 ...

當年我改,是因為方便入藉,不想移民官懷疑我們的婚姻,其實不改又真是冇乜所謂,不過改了又冇乜野,最麻煩是返香港用信用卡,出街帶埋美國身份證,去證明自己的信用卡

子爵府

回覆 靚靚熊太太 的帖子

我個女, 單身時已經入了藉,所以佢話又要改車牌,護照,信用卡,銀行貸款資料真係自找麻煩。所以佢一於所有野保留原名原姓。

首頁

尾頁

跳至