懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家食左會唔會有好多副作用~~~!
今日變成肚好脹,明明只是六週多"~~。。

辛苦

男爵府

Jessicakyy 發表於 18-8-21 21:45

副作用就係 生果時個胎盤可能好難剝落來

複式洋房

Jessicakyy 發表於 18-8-21 21:45

我食dusphaton由5w食到16w先停,個肚好早就現(本身瘦底)冇諗過係副作用,因為我bb 由8w起size已大幾日。我真係唔知關唔關黃體酮事 暫時冇覺得有其他問題。

複式洋房

bchuma 發表於 18-8-21 21:53

你自己試過?可唔可以分享多啲最後點?唔該晒

大宅

dsbop123 發表於 18-8-21 21:53
我食dusphaton由5w食到16w先停,個肚好早就現(本身瘦底)冇諗過係副作用,因為我bb 由8w起size已大幾日。 ...

其實。。。我由八月二日食到而家成廿日,成日有唔同反應,最初都唔知同黃體有關,直至我上網睇但既副作用先發現仲曬。最驚既有傳過話人。會影響bb既性徵 。。。但又有傳係無影響。

我先係面爆多油、勁脫髮、好口渴、勁飲水、好攰,肥、腫。。。。(明明無乜點食,我一星期已重三磅)等等
。。

而今天我發覺肚好脹。。。。唔知係腸胃定藥影響。。。,唔知可以幾時停藥,自己又唔敢隨便停食。

我知醫生知我月初出少啡和粉紅色血,亦有不辛事發生過,所以佢要用一日食三次,唔知大家一食幾多餐呢?

我無乜孕反。。。但藥反好大呀。。

大宅

bchuma 發表於 18-8-21 21:53

下。。。咁驚。。。。。。
但如果食短時間應該無咁大影響吧?。。。

大宅

我食dusphaton由5w食到16w先停,個肚好早就現(本身瘦底)冇諗過係副作用,因為我bb 由8w起size已大幾日。 ...

可能有關藥事。。因為8週bb大極都唔會撐到肚咁大掛。。。
另外一個可能係腸胃問題而已。

嗯。。。大得好辛苦

複式洋房

Jessicakyy 發表於 18-8-21 22:03

其實。。。我由八月二日食到而家成廿日,成日有唔同反應 ...

其實你個d所謂特徵,當懷孕賀爾蒙變化就有機會出現,我5w食到12w我都無重過,賀爾蒙影響腸胃好平常,我當初胃脹到爆,以家16週已經好好多,性徵呢樣你可以放心,你只係食藥唔係日日打針,唔洗驚,我陀仔佢性徵無問題,如果係女更加唔洗擔心,你作小產唔食藥BB痴得唔實仲危險啦!你其實已經有孕反應,只係你覺得食藥所影響,如果你咁擔心可以睇多個醫生問下意見,放鬆D,BB會痴實你咖!

洋房

回覆樓主

我剛剛食了兩天沒什麼大感覺,就是比較頭暈...唔知有無關係

大宅

Jessicakyy 發表於 18-8-21 22:03

其實。。。我由八月二日食到而家成廿日,成日有唔同反應 ...

你呢啲唔係普通懷孕既反應黎架咩?我冇食黃體素,但啲反應全部有齊喎。

大宅

dsbop123 發表於 18-8-21 21:54
你自己試過?可唔可以分享多啲最後點?唔該晒

x2

大宅

terter1110 發表於 18-8-21 23:31
其實你個d所謂特徵,當懷孕賀爾蒙變化就有機會出現,我5w食到12w我都無重過,賀爾蒙影響腸胃好平常,我當 ...

thank you

大宅

QYC 發表於 18-8-22 00:45
你呢啲唔係普通懷孕既反應黎架咩?我冇食黃體素,但啲反應全部有齊喎。
...

係牙!?

複式洋房

ms.t 發表於 18-8-21 23:53

頭暈都係孕反應一種,其實可以上網搵資料,打孕婦乜乜乜,例如孕婦頭暈,咁都 search 到點解嘅!relax

複式洋房

我都食咗6個星期, 無咩喎.

13wk 後開始呢啲問題都慢慢少咗. 宜家18週, 重咗5磅, 但阿B 就比平均大咗幾日, 醫生話正常, 係中大碼size.

唔洗咁担心啦, 過多幾個星期就會舒服D.

複式洋房

ms.t 發表於 18-8-21 23:53

琴日開始食超暈(emoji)

別墅

點解你食咁長時間既?

複式洋房

karenkkbb 發表於 18-8-23 22:44
點解你食咁長時間既?

上年7w冇咗,而家有返醫生就叫食

別墅

回覆樓主

我初初流啡流算洗左兩星期
我有睇中醫
西醫都有開黃體俾我,但冇流啡我就冇食了

大宅

dsbop123 發表於 18-8-23 23:08
上年7w冇咗,而家有返醫生就叫食

我都不幸過,可能咁醫生都要我食耐啲。。原來食得多,可能生個胎盤出嚟時會難啲

首頁

尾頁

跳至