自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

不少人乘飛機時都試過獲升級至頭等或商務客位,為旅程加分。一名港男數周前乘搭國泰航空航班由新加坡回港,到機場拿登機證時獲升級到商務艙,但未能使用貴賓室,不滿航空公司答覆不一,以及免費升級商務艙但未能享用貴賓室,稱「我沒錢買商務座位嗎」,引起討論。國泰回覆查詢指,貴賓室服務不適用於獲免費升艙的乘客。

港男在其Facebook專頁發文,指數星期前由新加坡回港,選乘國泰航空,取登機證時獲升級至商務艙,稱在離境通關前問了地勤人員,是否可以進入貴賓室,「Ground Crew告訴我要到櫃台跟他們拿一張邀請函才可以進去,結果去到櫃台時他卻跟我說直接展示登機

(續)

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 18-8-22 11:03
不少人乘飛機時都試過獲升級至頭等或商務客位,為旅程加分。一名港男數周前乘搭國泰航空航班由新加坡回港, ...

結果去到櫃台時他卻跟我說直接展示登機證就可以直入貴賓室喔。」

他稱,到貴賓室時職員指,因為他的機票是免費升級至商務艙,所以不能進入貴賓室,其後向職員查詢,是否有條款和細則列明,免費升級至商務艙不能使用貴賓室,稱職員半小時也未能找出條文,叫職員找經理協助。

他引述經理指:「因為你的是免費升級的機票,所以是不可以使用貴賓室的。」及後指「你不滿意的話我可以把你的機位調回經濟客艙,那麼你還有什麼疑問嗎?」港男續引述經理回覆,指這樣的事情沒有條款或任何細則的,「正常被免費升級的乘客不會有這麼多要求

(續)

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 18-8-22 11:05
結果去到櫃台時他卻跟我說直接展示登機證就可以直入貴賓室喔。」

他稱,到貴賓室時職員指,因為他的 ...

指這樣的事情沒有條款或任何細則的,「正常被免費升級的乘客不會有這麼多要求」,形容他是「第一個拿著免費商務升級登機證要進貴賓室的人。」

(完)

港男不滿經理未能提供相關條款,「我不介意你侮辱我、但我發誓這一輩子不會再有第二次機會。」他稱,曾向國泰發投訴信,但至今仍石沉大海。國泰航空回覆本網查詢,指國泰航空貴賓室供頭等及商務客艙乘客,及特選馬可孛羅會會員與「寰宇一家」夥伴計劃的會員享用,但不適用於獲航空公司免費升艙的乘客。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔係marco polo member 有free upgrade 都偷笑啦。仲要投訴冇得入lounge 香港人乜都要投訴

子爵府

貪心到佢禁大條道理係威既~ (佢自己覺得)
經理問要否降返LEVEL, 反問仲有否疑問, 係型既

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

LOVE074 發表於 18-8-22 11:11
貪心到佢禁大條道理係威既~ (佢自己覺得)
經理問要否降返LEVEL, 反問仲有否疑問, 係型既 ...

(1)其後向職員查詢,是否有條款和細則列明
免費升級至商務艙不能使用貴賓室,

(2) 稱職員半小時也未能找出條文,叫職員找經理協助。

恨入貴賓室恨成咁? 為左參觀吓, 要“wer”爛塊面

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

這一輩子不會再有第二次機會

呢句真,我係航空公司職員,都會mark低以後唔好upgrade呢個人。

侯爵府

回覆樓主:

最討厭就係呢類人。
唔係人地侮辱你,係你自取其辱。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

KTKTKT5 發表於 18-8-22 11:21

佢咁恨入咪自己俾錢買商務囉,咁樣lur好樣衰

珍珠宮

Lihoma 發表於 18-8-22 11:22
這一輩子不會再有第二次機會

呢句真,我係航空公司職員,都會mark低以後唔好upgrade呢個人。

佢面皮極厚, 唔覺得自己有問題, 仲覺得憤憤不平, 條氣chok住, 可能到反轉好鬼嬲, 連cx都唔再搭

公爵府

回覆樓主:

得-想二!歪理當真理!仲要係男人都咁貪小便宜貪到衰過D阿嬋!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Lihoma 發表於 18-8-22 11:25
佢咁恨入咪自己俾錢買商務囉,咁樣lur好樣衰

別墅

回覆樓主:

一向唔贊成有upgrade 呢樣嘢,第一對買頭等或商務倉嘅乘客唔公平,第二係令一啲貪小便宜嘅人成日唔 online check in,又搏遲D check in希望自己可以被upgrade, 第三就係結果有呢D貪得無厭嘅人被升級而製造麻煩!

sushiroll    發表於 18-8-22 13:09

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

佢完美解釋自取其辱

子爵府

回覆樓主

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

Cheap精乜著數都想拎盡,丟架!

子爵府

KTKTKT5 發表於 18-8-22 11:21

想入去影相打卡擺上網類人
咩都寫上網鬧/呃LIKE果種

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

好心啦, 乜著數都要R, 仲以為自己好威好醒, 核突到核爆

公爵府

回覆樓主:

仲好意思話自己受侮辱,呢D叫自取其辱