自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

goat 發表於 18-8-22 12:09
唔駛咁遠, 做paper參考書借晒, 已嚇死媽媽

呢方面我有信心唔會
依家做paper,有啲人只會將網上不管真假嘅source搬字過紙。

識得睇參考書,根本唔會做溫室寶寶~

goat    發表於 18-8-22 12:20

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

trendy007 發表於 18-8-22 11:53
回覆 daniel1314 的帖子

昨天啊女同我講,HSBC有張學生卡,現在做promotion,由現在到明年2月分兩期交學費 ...

呢張??

https://www.hsbc.com.hk/zh-hk/credit-cards/products/student-visa-gold/

水晶宮

回覆 QUEEN314 的帖子

9月至交咩?
我聽過有D係8月要交

水晶宮

回覆 seaheart88 的帖子

任何人都可以幫學生交? 對嗎?
學校只需要睇見有交就得. 咁用父母信用卡都可以啦! 係咪?

水晶宮

回覆樓主

可以經銀行網上理財交,揀扣信用卡,賺埋分
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

QUEEN314 發表於 18-8-22 11:48
回覆 appleyuen 的帖子

手續費係收信用咭商戶比信用咭公司的.我們不用比手續費

我女係用信用卡交學費, 之後積分換咗惠康百佳現金券

水晶宮

chocolatebean 發表於 18-8-22 12:23

喺ref度入番學生資料,俾學校知道邊個學生交咗就得
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

算吧啦!每人錫子女方法不同,標準也不同

象牙宮

chocolatebean 發表於 18-8-22 12:22

9月至交咩?
證記註冊時有資料要幾時交學費的,叫佢睇清楚啦。

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小羊羊迎迎媽咪 發表於 18-8-22 11:58
請問兩期交學費加埋大約幾錢, 阿囡讀緊F.4, 想參考下

大學學費一年$42100 分兩期

伯爵府

clpapa 發表於 18-8-22 12:14
呢張??

係呀!

男爵府

chocolatebean 發表於 18-8-22 12:22

9月至交咩?

應該每間院校吾同,吾使驚,佢收到繳費電郵,自然識得 Forward 俾你做野

水晶宮

回覆 lm251099 的帖子

我最中意簽卡消費

大宅

lm251099 發表於 18-8-22 12:38
應該每間院校吾同,吾使驚,佢收到繳費電郵,自然識得 Forward 俾你做野
...

謝謝

瑪瑙宮

大廚勳章

chocolatebean 發表於 18-8-22 12:23

係呀因為每個學生都有自己嘅特有學生編號。。。當你繳費嘅時候會輸入學生嘅個人編號。。。咁樣就知道邊個交錢啦。。。當然你交完之後都要cap返幅圖做個記錄啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

琥珀宮

QUEEN314 發表於 18-8-22 11:36
好似吾接受信用卡的
分2 次半。9 月開學現金交一半
另一半過年過大約2 月份交.

我女HKU 學費接受信用卡,宿費唔受,我用開HSBC 網上信用卡繳交學費,仲可以儲績分

大宅

回覆樓主:

間間學校收費方法形式不同
建議父母可以教仔仔囡囡試下自己問學校的學生事務處/校務處,嘗試自己查詢番自己學校正確的繳費方法/程序/deadline,問清楚,然後再同父母溝通番睇下點安排付款。
從中慢慢引領佢地有唔明自己找答案及解決方法,做個獨立處事的人。
鵝要健康

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔係check自己email係check 學校你自己account email
不過遲咗都唔使驚最多係加罰款 因為我仔都試過
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我個女註冊完俾一大份野我,我話我只負責交錢。份野入面好多deadline, 註冊, o day 等資料,我最著緊係NMTSS份form (自資學位政府資助果份表)

其他我只會提佢,記得問奶爸elective點揀最著數,(o camp都去完同學兄學姐混熟晒),記得自己mark日期揀科否則得返d賣剩蔗,其他我都無理佢了

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

城大網頁有寫分兩期交同付款方法

http://www6.cityu.edu.hk/FO/htm/Degree_PaySchedule.htm

http://www6.cityu.edu.hk/FO/htm/PayMethods_Local.htm

首頁

尾頁

跳至