論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

認識瑞士牛牛第二回

回覆 mcfanbb 的帖子

我想問姐姐到菲律賓領事館, 有沒有什麼Form 填定交去續約除了份合約僱主身份証?

大宅

purinlu 發表於 18-9-18 23:52
回覆 mcfanbb 的帖子

我想問姐姐到菲律賓領事館, 有沒有什麼Form 填定交去續約除了份合約僱主身份証?

OFW information form 在菲領事館有得download 。張form有寫要帶乜文件

洋房

scfung 發表於 18-9-2 11:51
最早可以完約前 8星期開始辦手續

請問菲領事館會接受完約前10星續約嗎? thanks

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

mcfanbb 發表於 18-9-19 06:50
OFW information form 在菲領事館有得download 。張form有寫要帶乜文件

請問菲律賓領事館係統一中心定灣仔?

大宅

Lihoma 發表於 18-8-22 22:01
要去入境處攞表,無得 download。先去領事館,一星期後取回一式三份合約和僱主身份證副本,再去入境處。需 ...

請問去入境處,係米一定要去灣仔既外籍工人部門先拎到份表?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

babybbchu 發表於 18-9-26 19:19
請問去入境處,係米一定要去灣仔既外籍工人部門先拎到份表?
有D分區辦事處都好似有得拎,或者你上入境處網頁睇睇

大宅

kyowong 發表於 18-9-26 16:12
請問菲律賓領事館係統一中心定灣仔?

在灣仔申請
金鐘取回

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

scfung 發表於 18-9-27 13:36
在灣仔申請
金鐘取回

Thanks

大宅

Lihoma 發表於 18-8-22 16:02
菲傭可以自己搞續約,我啱啱先續完,領事館收$476,入境處收$190,總數$666搞掂 ...

請問如續約,僱主有乜文件要比姐姐拎去?因為有朋友話如續約就不用入息証明,只需ID COPY

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

KKCass 發表於 18-9-27 15:54
請問如續約,僱主有乜文件要比姐姐拎去?因為有朋友話如續約就不用入息証明,只需ID COPY
...
領事館要僱主ID COPY。入境處方面,如果係續約,連ID COPY 都唔駛,只交僱主要填的表格就可以。

大宅

Lihoma 發表於 18-9-27 21:35
領事館要僱主ID COPY。入境處方面,如果係續約,連ID COPY 都唔駛,只交僱主要填的表格就可以。
...

Oh many thanks,咁我即是比ID COPY佢得了,謝謝啊(emoji)(emoji)

珊瑚宮

KKCass 發表於 18-9-27 21:39
Oh many thanks,咁我即是比ID COPY佢得了,謝謝啊(emoji)(emoji)
去領事館取回文件之時,張ID COPY也一併退回,記得到時問菲傭拎返。

大宅

Lihoma 發表於 18-9-27 21:43
去領事館取回文件之時,張ID COPY也一併退回,記得到時問菲傭拎返。

明白晒,多謝你,一路都擔心要比入息証明,因為唔太想佢知我嘅入息(emoji)宜家安心了

別墅

回覆樓主:

Sorry, Deleted

大宅

回覆 Lihoma 的帖子

Thanks for your information.想請教下,我家菲傭2/2019滿2年約,雙方都傾好會續約,打算唔經AGENT辦理。
P.S. 姐姐的VISA 3/2019,有什麼手續要辦呀?謝謝

珊瑚宮

mrskeungkaren 發表於 18-10-4 16:28

Thanks for your information.想請教下,我家菲傭2/2019滿2年約,雙方都傾好會續約, ...

完約前8星期可以開始辦手續,新合約生效日期我通常跟 visa 個日期填。

1. 去入境處取一式四份合約和表格 (僱主和外傭要各填一份)

2. 一式四份合約連同僱主身分證副本交菲律賓領事館。另外工人有文件要填和交去領事館,呢部分我無理,佢自己會搞掂。工人唔清楚可以自行問領事館或朋友。

3. 一星期後取回3份合約 (領事館會收起一份),之後可以網上預約時間或交文件去入境處。在入境處取合約時已夾有一份清單,清楚列出要交咩文件。

詳細資料可以去入境處和菲律賓領事館網頁睇。

adrio    發表於 18-10-9 17:05
adrio    發表於 18-10-9 17:04

水晶宮

mrskeungkaren 發表於 18-10-4 16:28

Thanks for your information.想請教下,我家菲傭2/2019滿2年約,雙方都傾好會續約, ...

張合約應該係由工人入香港境當日起計2年, visa validity 就係約滿後的第一天到期。

若是2019 年2月滿2年約, 冇理由工人的 visa 到3月才到期。你check 真d 工人個passport 入香港境日期及佢個visa label 寫咩, 你可能撹错個合約開始日期。

大宅

scfung 發表於 18-9-27 13:36
在灣仔申請
金鐘取回

是否去菲律賓海外勞工辦公室申請?

灣仔駱克道33號
美國萬通大廈
16樓A16室及18樓

大宅

Lihoma 發表於 18-10-4 18:34
完約前8星期可以開始辦手續,新合約生效日期我通常跟 visa 個日期填。

1. 去入境處取一式四份合約和表格 ...

Lihoma,

想請問下交form去菲律賓領事館時, 係咪有得預約交?? 係咪一交完就可以就得??? 定係要係個到等一段時間??

姐姐要填個堆form係咪都可以係website到download, 可以填好哂先去??

謝謝解答.

珊瑚宮

teabag 發表於 18-10-9 10:56
Lihoma,

想請問下交form去菲律賓領事館時, 係咪有得預約交?? 係咪一交完就可以就得??? 定係要係個到等 ...

唔好意思,菲律賓領事館呢部分我唔清楚,因為我姐姐自己識搞,我無問佢點做。不過我好似見過領事館網頁有講續約手續,或者你睇睇。

adrio    發表於 18-10-9 17:06

首頁

尾頁

跳至