跳至

首頁
45678...15

尾頁

複式洋房

十月
有你老公撐更係ok啦!不過如果太吃力,可以讀一年,然後2年班嘗試轉校,好多人都係咁架!
轉眼間芝芝已經4年級,下年就要評分!後又要分中學!大家努力呀!

男爵府

又睇唔到最新既留言既?!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-25 22:12 發表
魔鬼,
多謝晒你呀! 係呀, 我都要爹哋全權負責個女既學費呀, 總之唔可以扣減佢畀我既家用呀, 一定要佢搞掂!

嘩, 一加就16版? 又要搵料又要寫....我都戥你辛苦啊! 你要保重身體, 唔好捱壞身子呀!

...

男爵府

丫...都仲係睇唔到....有無搞錯呀BK!

原帖由 十月媽咪 於 09-7-25 22:12 發表
魔鬼,
多謝晒你呀! 係呀, 我都要爹哋全權負責個女既學費呀, 總之唔可以扣減佢畀我既家用呀, 一定要佢搞掂!

嘩, 一加就16版? 又要搵料又要寫....我都戥你辛苦啊! 你要保重身體, 唔好捱壞身子呀!

...

男爵府

魔鬼,
嗯...我地會邊讀邊留意住個女既情況, 經濟上其實都OK的, 係頭三年吃力少少 (因為仲供緊樓, 供埋呢三年, 會輕鬆好多架喇!), 我最怕既...係個女唔知讀唔讀得掂, 因為佢D英文ORAL真係好麻麻 (原則上, 只係比啞既好少少), 所以...如果佢克服到英文ORAL呢個問題, 其餘既, 應該...OK啩?!?!?!!?

嘩...原來眨下眼, 綽芝已經升四年級架喇...好快呀! 四年級駛唔駛呈分架? 抑或五年級至開始?!

原帖由 魔鬼太太 於 09-7-27 12:55 發表
十月
有你老公撐更係ok啦!不過如果太吃力,可以讀一年,然後2年班嘗試轉校,好多人都係咁架!
轉眼間芝芝已經4年級,下年就要評分!後又要分中學!大家努力呀! ...

複式洋房

十月:
四年級未曾呈分,到五年級下學期先開始呈分,我好好緊張,雖然仲有一年貨仔,但都好擔心!希望順利入到啦!
你又放心喎!我個鄰居個女都好靜,但入到gp就真係活躍晒!放心啦!不過我提議妳現在開始每日佢讀下書仔!否則會辛苦少少架!其實上網都有好多教育網!你可以上去睇下!仲有帶佢去多d圖書館都有幫助。

男爵府

魔鬼太太:
KELLY 好叻女呀! 大家都要繼續努力呀!
一加就16版紙,搵TOPIC都頭痛啦!

ALL:
我剛去完韓國返來,幾好玩。芝芝非常開心,我跟她說只要她加油努力讀書,考好琴試就有得再去旅行。

大宅

魔鬼太太,

原來不經不覺kelly快要呈分又踏入考中學的階段,時間真快啊!我們就這樣與飛孩子一起成長,工作愈來愈辛苦了,加油呀!

yy,

聽見去玩也替你們開心,其實我們也很想出外走走,只是身體都不太舒服,怕出了境不是被人隔離就怕染到病,加上都報哂暑期班,就唯有遲些再玩,我自從停課以來一直在咳同感冒,中醫轉了三個,直至最近一次發燒入真的頂無可頂去了港安睇西醫,先確診肺炎,現在才好得多,不過好似又未清,不過再覆診俾啲藥食到終日暈吓暈吓,又感覺"略"水,睇中醫又唔知清唔清到啲菌,最慘驚喺呢個狀態high到流感,分分鐘好大劑,所以現在健康最要緊,玩都沒有衝勁和體魄,儘量不太操勞。

大宅

yy,
恭喜芝芝得到咁多獎呀!去完korea,咁下一站係邊呢?睇o黎,你可能x'mas又要出一次門呀!

sunmoon,
恭喜holly得到咁多獎,好叻女呀!

十月,
唔洗驚科GS,我阿女都讀緊,BK1.3係講公園,可以的話同TT去一轉香港動植物公園啦,好有用呀!我地今年都去左玩一轉啦!阿仔認設施都叻左呀!

魔鬼,
加油呀!16頁真係好甘呀!

ALL,
我由一停課開始就做左廿四小時阿四,所以都唔太得閒上來呀!鎖晒你地咁多位呀!

男爵府

魔鬼,
其實睇書日日都做緊架喇, 我最擔心係佢唔肯講啫, I MEAN...我擔心佢D ORAL呀...佢從來回答英文&普通話既問題, 都係答單字的, 想佢答一句完整句子, 真係...唉....希望上到GH, 佢會開竅啦!

原帖由 魔鬼太太 於 09-7-29 17:36 發表
十月:
四年級未曾呈分,到五年級下學期先開始呈分,我好好緊張,雖然仲有一年貨仔,但都好擔心!希望順利入到啦!
你又放心喎!我個鄰居個女都好靜,但入到gp就真係活躍晒!放心啦!不過我提議妳現在開始每日佢讀下書仔!否則會辛苦少少架!其實 ...

男爵府

YY,
你就好啦, 去完旅行返唻, 讀左GH之後, 都唔知幾時至儲夠錢去旅行咯....真係不敢想像呢!

原帖由 YY(芝芝媽咪) 於 09-8-2 17:15 發表
魔鬼太太:
KELLY 好叻女呀! 大家都要繼續努力呀!
一加就16版紙,搵TOPIC都頭痛啦!

ALL:
我剛去完韓國返來,幾好玩。芝芝非常開心,我跟她說只要她加油努力讀書,考好琴試就有得再去旅行。 ...

男爵府

恩禧媽,

其實GH既G.S.科呢...我覺得內容唔深的, 只係有好多好鬼長既生字, 要串熟晒, 點都要花點時間吧!

咦, 恩恩學校嗰科G.S.都係用英文教科書呀? 唉...不過其實用中文書又好, 英文書又好, FOR小一生, 咁鬼多 字, 都係有難度啊!

原帖由 恩禧媽 於 09-8-4 23:25 發表
yy,
恭喜芝芝得到咁多獎呀!去完korea,咁下一站係邊呢?睇o黎,你可能x'mas又要出一次門呀!

sunmoon,
恭喜holly得到咁多獎,好叻女呀!

十月,
唔洗驚科GS,我阿女都讀緊,BK1.3係講公園,可以的話同TT去一轉香港動植物公園啦,好 ...

大宅

原帖由 十月媽咪 於 09-8-5 09:25 發表
恩禧媽,

其實GH既G.S.科呢...我覺得內容唔深的, 只係有好多好鬼長既生字, 要串熟晒, 點都要花點時間吧!

咦, 恩恩學校嗰科G.S.都係用英文教科書呀? 唉...不過其實用中文書又好, 英文書又好, FOR小一生, 咁鬼多 字, ...

十月,
係呀!我地科science都係用英文General Studies的書,出版社係Educational。o華!你地要串晒d字?咁我地就好好多,只需要認得d字就ok啦!

男爵府

恩禧媽,
咦, 我地都係用EDUCATIONAL既GENERAL STUDIES書架喎, 不過我地無額外一科常識科, 亦無一科叫SCIENCE既科目呢! 嘩...好彩, 咪又要讀多科! 將軍澳天主教又係常識科用中文書, 另外有一科SCIENCE就用英文書的啊!

我其實唔知係咪要串晒D字的, 但唔串晒D字, 考試嗰陣點識填D答案落去呀?

原帖由 恩禧媽 於 09-8-5 20:59 發表

十月,
係呀!我地科science都係用英文General Studies的書,出版社係Educational。o華!你地要串晒d字?咁我地就好好多,只需要認得d字就ok啦!

大宅

原帖由 十月媽咪 於 09-8-6 07:54 發表
恩禧媽,
咦, 我地都係用EDUCATIONAL既GENERAL STUDIES書架喎, 不過我地無額外一科常識科, 亦無一科叫SCIENCE既科目呢! 嘩...好彩, 咪又要讀多科! 將軍澳天主教又係常識科用中文書, 另外有一科SCIENCE就用英文書的啊! ...

十月,
我地有一科叫常識,書用朗文。science就同你一樣。我地唔洗串晒d字,因考試時會有供詞填充,亦有short question要答,我見阿女都可以用自己簡單的英文答short question呀!

男爵府

原來係有詞語提供, ICIC, 希望GH都有啦!

原帖由 恩禧媽 於 09-8-6 20:39 發表

十月,
我地有一科叫常識,書用朗文。science就同你一樣。我地唔洗串晒d字,因考試時會有供詞填充,亦有short question要答,我見阿女都可以用自己簡單的英文答short question呀! ...

男爵府

十月:
唔好咁擔心啦,GH收到TT,肯定她是適合才取錄嘛!說不定到時她會脫胎換骨,成隻開籠雀咁呢!

Wandy:
何止xmas,我個心無時無刻都想去旅行的呢!

sunmoon:
咁大件事?你真係要留在家中好好休息,增強抵抗力才得。
中醫是顧本培元,係好得慢d,但起碼會慢慢調理返身體嘛!西藥食得多,總覺得整個人好似渾渾沌沌。

大宅

十月,

其實婷婷平時對著其他小朋友都說話多不多呢?不要太擔心,遲些她投入校園生活,講話自然多,oral都會好啲,學校都俾語文獎,差極有限啦

yy,

多謝關心!現在好得多了。十月又有term break,可以再去玩ah!

男爵府

YY & sunmoon,
多謝鼓勵呀...仲有兩個幾星期就開學喇....好期待呢!

你地就好啦, 十月有TERM BREAK, 又可以去下旅行喇, GH十月好大機會有測驗OR考試 (我仲未知個校曆表), 真係邊樹都唔駛去! 若然等長假期至去旅行, 又會遇著旺季, 咁就會變到好...貴!

原帖由 sunmoon 於 09-8-9 16:37 發表
十月,

其實婷婷平時對著其他小朋友都說話多不多呢?不要太擔心,遲些她投入校園生活,講話自然多,oral都會好啲,學校都俾語文獎,差極有限啦

yy,

多謝關心!現在好得多了。十月又有term break,可以再去玩ah! ...

男爵府

sunmoon & 十月:
其實每年9月、10月,daddy都要忙籌備國慶活動,加上今年年尾有東亞運動會,更加唔使旨意行得開。

複式洋房

十月
你唔使擔心既,就算靜都係佢性格來的,讀左小一會好好多架啦!
我下星期日飛啦!今次去台北,見到災區的人真係好慘!

首頁
45678...15

尾頁

跳至