嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下幾時開始要用學習褲?我女20個月,換片時都仲好乖。無反來反去很合作。而且我仲未教佢去廁所,諗住等佢夠2歲時先慢慢教。因為佢而家仲唔肯座小童廁板,也不肯座小朋友廁所。咁其實係咪唔洗用住。因為其實都幾貴,所以上黎搵下資料。求解答。謝謝

大宅

回覆樓主:

我女一歲已經要開始用下褲仔,成日企起身唔肯訓低,同埋郁得勁條片好易漏,如覺得貴可以試下fitti褲仔,個幾唔使2蚊一條,唔漏又貼身,同ichiban唔差好遠

水晶宮

fibe0313 發表於 18-8-22 22:51
想問下幾時開始要用學習褲?我女20個月,換片時都仲好乖。無反來反去很合作。而且我仲未教佢去廁所,諗住等 ...

冇話應唔應該,個個小朋友唔同,你自己覺得方便就得。我個B啱啱十個月,我已頂唔順,日間畀學習褲佢用,因為換片實在太困難,一放落床唔係大喊就係反身逃走。

睇邊隻牌子,學習褲我用緊H牌平啲嗰隻,其實每條比尿片(尿片用白P)平。

禁止訪問

複式洋房

fibe0313 發表於 18-8-22 22:51
想問下幾時開始要用學習褲?我女20個月,換片時都仲好乖。無反來反去很合作。而且我仲未教佢去廁所,諗住等 ...

如果佢肯乖乖地訓係度比你換,都可以唔轉褲仔既,褲仔只係方便某啲bb會不停轉身/爬黎爬去

複式洋房

nghosendli 發表於 18-8-24 11:28
我個囡7、8個月時識轉身已經用褲仔,暫時試過 H 牌鉑金裝學習褲同 P 牌 Ichiban 拉拉褲, 比較鐘意用後者,因 ...

$2蚊一片,好平喔!你用乜碼數!我呢邊藥房XL碼$183,60片。3蚊一片。貴!

回覆 fibe0313 的帖子

Hello fibe0313,一般當BB會翻身、爬行、學行之後, 就可以考慮用學習褲, 學習褲設計似小褲仔, 對小朋友戒片時學習著同除褲仔有幫助架, 而小朋友如廁訓練都要多方面配合, 佢要識得表達自己需要去洗手間, 例如: 會講要尿尿、或者用身體語言 (扯一扯自己褲子/拉一拉父母的手), 並且要可以控制膀胱肌肉, 能夠忍耐一陣, 一陣黎講小朋友係兩歲半至四歲左右就可以係日間控制大小便, 每個小朋友既發展速度都唔同, 媽媽可以繼續觀察住呀!
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至