自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

姐姐 幾年前 在我家做了 2 年 , 佢返家鄉過悠長假期長達 9個月食到蕉都食曬俾佢爸打佢趕佢來香港再打工

於是又在我家做了 2 年

請問,她咁樣是計在同一僱主做了 四年嗎?佢竟然問係咪做多一年可以預支長服(她知道自己返鄉下乜都冇所以她慷慨激昂地說無論點她一定繼續)

多謝回應

珍珠宮

ope 發表於 18-8-23 06:05
姐姐 幾年前 在我家做了 2 年 , 佢返家鄉過悠長假期長達 9個月食到蕉都食曬俾佢爸打佢趕佢來香港再打工

於 ...

非連續合約,不計

所以只當兩年

侯爵府

Froggy_joe 發表於 18-8-23 06:08
非連續合約,不計

所以只當兩年

嘩咁佢實顛

佢啱啱 Whatsapp 我話佢爸想起屋要錢,問我可否再「提早」「預支」

哪來的面皮咁都覺得佢要有

子爵府

回覆樓主

點解會再請佢?

大宅

回覆樓主:

點解佢走左九個月你都仲要佢。。。
合約中間斷過咁耐,一定唔係連續啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

之前斷左, 要重新計過

侯爵府

healtheworld 發表於 18-8-23 06:36
點解會再請佢?

她第一次 2 年做得幾好,勤力肯做,抹七人車會帶樓梯去抹,家務做到 8成

然後佢話想返鄉下比自己 身心靈 inspire 下,玩了 9個月連等 visa ,她要食蕉皮了才返來香港的

侯爵府

海仔媽 發表於 18-8-23 06:37
點解佢走左九個月你都仲要佢。。。
合約中間斷過咁耐,一定唔係連續啦

咁我要同佢見 agent 叫 agent 同佢講了

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

即係你個恩人?
佢地心目中只係計錢。
如知道唔係佢心目中咁計法, 無長期服務金住, 唔知會點神經法, 而你亦太好人, 諗住可比佢。 或到時又返philippine嘆到無錢, 又番來你度。

你知我件肥廢人, 來到博炒, 做咗5個月, 要我賠人工賠到佢滿約, 即賠19個月人工, 加一個月炒。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ope 發表於 18-8-23 06:21
嘩咁佢實顛

佢啱啱 Whatsapp 我話佢爸想起屋要錢,問我可否再「提早」「預支」

莫講話唔係連續喇! 真係足4年都無得預支喇
放下自在

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

中間斷咗,就是從新計過,即只有兩年年資,叫做佢做多3年,就有喇。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

FennieMan 發表於 18-8-23 07:14
中間斷咗,就是從新計過,即只有兩年年資,叫做佢做多3年,就有喇。

做多3年自己走都係無架!
放下自在

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ope 發表於 18-8-23 06:42
她第一次 2 年做得幾好,勤力肯做,抹七人車會帶樓梯去抹,家務做到 8成

然後佢話想返鄉下比自己 身心靈 ...

等佢九個月你都肯等佢

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆樓主:

長期服務金唔一定要俾,而且冇預支的。

僱 員 按 連 續 性 合 約 受 僱 滿 5 年 , 並 符 合 下 列 其 中 一 項 條 件 , 可 享 有 長 期 服 務 金 :
 ( 1 )被 僱 主 解 僱 (但 並 非 因 裁 員 或 犯 嚴 重 過 失 而 被 即 時 解 僱) ; ( 2 )在 固 定 期 限 的 合 約 期 滿 後 不 獲 續 約 ; ( 3 )在 職 期 間 死 亡 ; ( 4 )獲 註 冊 醫 生 或 註 冊 中 醫 發 出 指 定 的 證 明 書 , 證 明 永 久 不 適 合 擔 任 現 時 的 工 作 而 辭 職 ; 或 ( 5 )6 5 歲 或 以 上 因 年 老 而 辭 職 。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔係。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

lily-of-valley 發表於 18-8-23 07:01
即係你個恩人?
佢地心目中只係計錢。
如知道唔係佢心目中咁計法, 無長期服務金住, 唔知會點神經法, ...

佢忽上腦?傻的嗎?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你工人滿腦子攞你著數,你千萬不要心軟。
1)佢不是連續工作,所以新约從重計過5年後有「可能」收到長期服務金。
2)服務5年後如果是工人自己辭職,僱主在法例上也不用比長服她,你炒她/不續她约才需要比長服她
3)如合2)的條件,工人走果日才發長服金给她,没有预支。

楼主不要心軟,勿讓工人得寸進尺。
講真你工人心態不太好,第時都係烦。我一定不會續她,趁未滿5年早走早著。

象牙宮

於 ...

9個月都食曬 2 年 儲蓄? 利害。大食懶? 还是什么。
服從, 肯學, 肯做。值得請。 好過請3唔識7。沒保障。

在你家2年, 就是2年。
年假要要"連續性" 做足。

做足1年就是7日。少于就 prorate

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

於 ...

no la
兩年only

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

樓主,你唔應該形容工人[放假]9個月,成件事係工人做完2年約滿,終止合約。相隔9個月後,你們重新簽一張2年合約,如此計工人必須再繼續做多3年或以上,直至你不再聘用她,先符合長服金的條件。若工人自己辭職或不續約,你有權不需付長服金。

你自己誤解 [放假 ]的意思,果9 個月你們還有僱傭合約嗎?難怪你被工人食住。

首頁

尾頁

跳至