論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個工人3月尾入職,佢就有封信叫佢頭4個月每月要入$3000 俾一間財務公司,類似係還俾個agent既

但尋日我收到封信,話佢第四個月無交錢,要罰佢手續費,我問返個工人,佢就話係有人教佢咁做,俾左份野我睇,內容大致係話佢地既培訓順應該係8千幾蚊,唔駛交咁多,所以就唔交,又話工會會作出投訴之類之類

我想問下大家有無聽過類似既野?因為我第一次請工人,完全無頭緒

子爵府

yamasasa719 發表於 18-8-24 09:32
我個工人3月尾入職,佢就有封信叫佢頭4個月每月要入$3000 俾一間財務公司,類似係還俾個agent既

但尋日我 ...

工人在印尼是需要花些錢,費用才可出國打工,冇錢就借咗財務或銀行,佢自己借咗錢,財務或銀行就要佢錢,那有不還道理

佢借咗錢,點用,唔關銀行或財務事,她如何俾手續費,陪訓費,交幾多,與財務無関,也與香港agent 無関

我香港agent 話,那些錢有部份佢哋攞咗返屋企,不是全部俾印尼agent

正如香港僱主,都要花費用才請到工人,唔俾錢,邊個食飽飯,幫你搞手續

$3000, 4 個月,比10 多年前,還少好多喇!

你工人再拖住唔還財務,仲要罸多d利息呀!

佢哋真係唔用腦架!

佢哋d概念好亂,佢哋借咗錢去俾agent fee, 還錢係還俾財務,唔係agent

佢可以同親戚借去俾agent fee,咁係咪可以唔還俾親戚吖?

象牙宮

外傭借錢走佬。是她們最愛。
"借" 對 印, 菲 是生活習慣, 普通及普及化。 文化吧。

世界冇免費午餐! 大家都知。

印尼, 菲國全是貪污國, 白紙黑字是那樣。真实又是另一樣。
正如, 外傭說 咩都識, 但現实咩都唔識。 ---> 冇分別呀。

借了, 當沒借, 借錢當別人送禮?
中國人也是, 借要借據。
供樓, 就是向銀行借錢來買樓, 層樓就按押。你唔还錢, 銀行把你樓拍賣。

借錢要还的, 工人去街市借我1元, 5元, 我都要她还的。
(教育她, 借是要还的) 不能糊里糊塗當沒件事。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

yamasasa719 發表於 18-8-24 09:32
但尋日我 ...

我問返個工人,佢就話係有人教佢咁做。

印尼好易學坏, 就是有人教她就做。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

我N 年前, 請那個賓姐姐都係咁。 佢一來到就話工會叫佢唔使還錢, 搞到大耳窿年初十打來追錢, 我都不知幾火。我明白佢地要還咁多錢有壓力, 但當時佢肯定是白紙點字跟人簽好文件, 同意還款期數才出國的。 我仲搞笑, 同個財務公司講好話還少D, 點知佢一出左糧又同財務公司話佢唔會還, 真係激C 我。個GAME 係咁玩,冇理由輸打羸要, 結果我仲補左一個月炒佢。

複式洋房

yingmi 發表於 18-8-24 12:14
我N 年前, 請那個賓姐姐都係咁。 佢一來到就話工會叫佢唔使還錢, 搞到大耳窿年初十打來追錢, 我都不知幾火 ...

我就係驚會有人黎追數,屋企有大有細,好鬼煩

大宅

認識瑞士牛牛第一回

yamasasa719 發表於 18-8-24 12:56

我個印也是,不還$,我家收到銀行信發現。之後每月出糧帶她去7仔入數。

寶石宮

2023年兔年勳章

yamasasa719 發表於 18-8-24 12:56

通常唔會上門

首頁

尾頁

跳至