親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無人試過在日本旅程中由(岡山)酒店寄行李到(大板)酒店/機場呢? 可否分享下日本寄行李的經驗?

禁止訪問

公爵府

vkzone 發表於 18-8-24 09:35
請問有無人試過在日本旅程中由(岡山)酒店寄行李到(大板)酒店/機場呢? 可否分享下日本寄行李的經驗? ...

只試過機場寄去酒店,只填了姓名和電話,其他全部職員幫手填。因為我去溫泉郊區幾日,已通知酒店會係checkin前幾天先將行李寄過去,不過職員話我checkin嗰日先送過去,咁都冇所謂,去到酒店行李已經上晒房。
唔錯,俾少少錢慳返好多時間同氣力。

公爵府

Ryokai 發表於 18-8-24 10:43
請酒店職員幫手安排, 用宅急便寄就可以了, 沒有什麼獨門心法、絕世秘笈的.

最好預留一日, 不要早上寄機場 ...

來緊聖誕我都打算從酒店寄行李去機場,第一次咁做,請問以你過往經驗,如果 day 1 下午從長野的酒店寄,day 3 中午可以到達成田機場嗎?

禁止訪問

公爵府

Ryokai 發表於 18-8-24 11:24
多過 24小時, 理論上一定安全了, 天災地震除外.

謝謝你。咁我放心了,天災無得講,到時航班都亂,情況無得預料

複式洋房

市內多可即日送達, 但不同地區就要預多日

wcpcelia    發表於 18-8-25 15:03

男爵府

謝謝指教. 請問:
1, 行李是否要兩方酒店願意幫你寄出及接收才可? 多數住東橫INN, APA, IBIS之類.
2, 能指定某天送到嗎? 因怕早過check in 日, 酒店唔肯收件.
2, 若酒店唔肯, 會有類似郵局, 順豐站之類的東西可以投寄及收件嗎?

禁止訪問

大宅

vkzone 發表於 18-8-25 10:15
謝謝指教. 請問:
1, 行李是否要兩方酒店願意幫你寄出及接收才可? 多數住東橫INN, APA, IBIS之類.
2, 能指定 ...

你留意番酒店用邊間,酒店官網可能會有寫。試過有酒店冇宅急便得郵局可以寄,要自己另外搵便利店/直營店寄。

寄去機場你最好上宅急便網查下要幾多日,通常要耐d

另外要注意係之前落大雨,地震,呢d case可能會延遲

珍珠宮

回覆樓主

https://www.likejapan.com/blogs/%E5%94%94%E6%80%95%E9%81%8A%E6%97%A5%E8%B2%B7%E7%88%86%E5%96%BC-%E6%97%A5%E6%9C%AC%E9%83%B5%E6%94%BF%E5%AF%84%E4%BB%B6%E4%BB%8B%E7%B4%B9

首頁

尾頁

跳至