網購天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

如題, 可唔可以在淘寶買完後, 貨物直接寄去香港順豐站地址, 自己去港順豐站取, 是否平過直接寄去家?

子爵府

回覆樓主

要先問seller可唔可以直寄香港,因為有d唔寄香港的。
如果肯寄,要問預付定到付。
因為有d一定要預付,唔肯到付。預付首重貴過順豐個價。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

順豐上門住宅地址,可能要收附加費,如果近門市,自提就一定唔使,要求賣家寄順豐,好多時店主費時煩,會用順豐到付,即係店主唔會幫你計幾錢,到香港提貨,要硬食運費,我試過九公斤,計左廿公斤,因體積過大

公爵府

Martin媽咪 發表於 18-8-24 10:36
如題, 可唔可以在淘寶買完後, 貨物直接寄去香港順豐站地址, 自己去港順豐站取, 是否平過直接寄去家? ...

淘寶好多店舖都唔願寄香港,用集運免左要搵邊間肯寄香港既麻煩,集運雖然有個集字,其實你可以得一件貨都照寄,冇問題 ~

我見新世代集運有寄順豐自取點,不過用佢合作自點平 D,去 Google play download 佢個 app 睇下,或者有 D 合作自取點近你~

水晶宮

回覆樓主

如果我無理解錯誤,正常除非你是選直送,否則你報了香港地址,揀了官集順豐後,去到集運倉你才正式揀收貨地址,順豐店就一定平過上門

翡翠宮

回覆樓主:

叫賣家直接寄順豐又得,用官集順豐又得,都可以用順豐站、智能櫃自取。

子爵府

lyh80115 發表於 18-8-24 13:16
叫賣家直接寄順豐又得,用官集順豐又得,都可以用順豐站、智能櫃自取。
...

係唔係一定要叫賣家用順豐, 但我填收貸地址時, 就填我想去順豐站的地址和自己聯絡電話? 件貨到了香港順豐站, 順豐會發短訊比我, 去取?

子爵府

lyh80115 發表於 18-8-24 13:16
...

如果用官集順豐, 意思係集運?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

官集=官方集運
還你千世笑來世未必能遇到

翡翠宮

Martin媽咪 發表於 18-8-24 13:39
係唔係一定要叫賣家用順豐, 但我填收貸地址時, 就填我想去順豐站的地址和自己聯絡電話? 件貨到了香港順豐 ...

如果用淘寶官方集運,係填自己名、電話同順豐站地址,物流方式要揀顺丰,齊貨再付運費及選擇自提點。

子爵府

lyh80115 發表於 18-8-25 12:39
如果用淘寶官方集運,係填自己名、電話同順豐站地址,物流方式要揀顺丰,齊貨再付運費及選擇自提點。

...
謝謝! 明白了

子爵府

回覆樓主:

咁你不如用官方順豐集運,然後安排集單運港,到時可選順豐站自取,運費會平過送上門,又不用俾上門附加費

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

用順豐官集好慢,我試過一件急用,叫賣家用順豐直寄香港,順豐站自取到付,隔日早上就可以拎。

男爵府

回覆樓主

想買行李箱,應該用那間比較好?

子爵府

anita_yps 發表於 18-8-26 18:39
用順豐官集好慢,我試過一件急用,叫賣家用順豐直寄香港,順豐站自取到付,隔日早上就可以拎。
...

謝謝! 如果想快, 得一件貨, 就用以上方法, 快同平過送上門

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

babydonald 發表於 18-8-27 00:23
想買行李箱,應該用那間比較好?
剛買了20吋行理箱, 用菜鳥,在4PX自取點取件,計實重3.5KG。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

回覆樓主

菜鳥是官集嗎?

子爵府

MiuMiuLi 發表於 18-8-24 12:19
淘寶好多店舖都唔願寄香港,用集運免左要搵邊間肯寄香港既麻煩,集運雖然有個集字,其實你可以得一件貨都 ...

請教,即係我可以淘寶時用新世代集運,再喺新世代揀番SF的自取點?
請問我有理解錯嗎?
thanks so much

公爵府

cameo 發表於 18-8-29 23:06
請教,即係我可以淘寶時用新世代集運,再喺新世代揀番SF的自取點?
請問我有理解錯嗎?
thanks so much

係啊,新世代有發順豐,但貴過普通自取點,你 download 佢個 app,“集運收費”果度 睇下啱唔啱先~

子爵府

MiuMiuLi 發表於 18-8-29 23:09
係啊,新世代有發順豐,但貴過普通自取點,你 download 佢個 app,“集運收費”果度 睇下啱唔啱先~
...

thanks so much!我去新世代望吓先!

首頁

尾頁

跳至