3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔由上年11月開始,一轉凍天氣或傷风,就會黃鼻涕,醫生話鼻炎,每次都要食抗生素1-2星期至好,起碼有食4,5個月,
到夏天以為無事,停左半年,一傷风又開始黎,試過淨食普通收鼻水止咳藥,但收吾到黃鼻涕,塞哂個鼻,中藥又吾肯食,應點好??
我都知要增強自身抵抗力,但到病發真係要食抗生素至會好?。有無其他辦法??

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

或者你多D同佢溝通,佢食中藥就獎勵佢,實在唔得既話建議你再睇多幾個醫生問下

大宅

我要做媽媽 發表於 18-8-24 21:10
或者你多D同佢溝通,佢食中藥就獎勵佢,實在唔得既話建議你再睇多幾個醫生問下
...

已睇左3個醫生,2個係耳鼻喉專科,西醫都係開抗生素,中藥又試過,又哄又打都無用,所以勁煩

金牌阿四    發表於 18-11-15 10:01

男爵府

siusiu1122 發表於 18-8-24 14:53
我仔由上年11月開始,一轉凍天氣或傷风,就會黃鼻涕,醫生話鼻炎,每次都要食抗生素1-2星期至好,起碼有食4 ...

我仔都係上年11月開始,鼻炎,鼻竇炎,總之咳嗽無停過,就春節,同上個月好左半個月⋯⋯ 而家又開始,我已經分唔清到底係鼻炎定係感冒⋯⋯ 好迷茫⋯⋯ 係要食抗生素!我而家到底去唔去睇醫生好,今日開始咳。

金牌阿四    發表於 18-11-15 10:01

大宅

bchuma 發表於 18-8-26 21:24
我仔都係上年11月開始,鼻炎,鼻竇炎,總之咳嗽無停過,就春節,同上個月好左半個月⋯⋯ 而家又開始,我已 ...

我都無計,醫生話佢個鼻渣,一轉天氣或傷风就甘,我4月開始比蜂蜜佢食,係好左,直到剛剛傷风又黎復發,唉,真係吾想食抗生素,但又收吾到鼻涕,又要開始同佢洗鼻

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

鼻炎真系手腳好長,好好喂BB食藥。

男爵府

siusiu1122 發表於 18-8-26 21:39
我都無計,醫生話佢個鼻渣,一轉天氣或傷风就甘,我4月開始比蜂蜜佢食,係好左,直到剛剛傷风又黎復發,唉 ...

洗鼻係米用生理鹽水自己洗? 我已經分唔清楚到底係感冒咳定係鼻炎咳,吃藥多過吃飯,到底去唔去睇好⋯⋯

大宅

bchuma 發表於 18-8-28 22:21
洗鼻係米用生理鹽水自己洗? 我已經分唔清楚到底係感冒咳定係鼻炎咳,吃藥多過吃飯,到底去唔去睇好⋯⋯
...

你仔幾歲??怕吾怕洗鼻先??我仔洗左甘耐都怕架,我係買洗鼻鹽一包包開水用針筒洗,
不過我近日淘寶買左部洗鼻機,末開始用,
你仔咩時間咳??淨訓覺咳??
有無打黑次,黃鼻涕個的??

禁止訪問

男爵府

siusiu1122 發表於 18-8-29 08:20
你仔幾歲??怕吾怕洗鼻先??我仔洗左甘耐都怕架,我係買洗鼻鹽一包包開水用針筒洗,
不過我近日淘寶買左 ...

我仔4歲,做過鼻咽鏡,確診係鼻竇炎同鼻炎,我用生理鹽水隻裝嘅,直接噴,洗習慣就唔怕,都係對住個鼻,噴7下,果種。我仔舊年11月開始耳仔同,發現係鼻竇炎,然後開始咳,佢唔識性鼻涕,全部回流去喉嚨,無打黑次,黃鼻涕,有時訓覺扯小鼻鼾,清晨,夜間,半夜,運動後咳嗽,有醫生話係過敏性咳嗽,有醫生又話咳嗽變異型哮喘,主要係個鼻引起嘅咳。好凌亂,唔知點,而家我唔知睇唔睇醫生好,食左大半年藥,睇又心痛,唔睇又心痛,咁即係點?唉,迷茫,最近想帶佢去睇中醫。洗鼻機,其實小朋友長期洗鼻好唔好? 我都唔知點啦 。

大宅

bchuma 發表於 18-8-29 19:44
我仔4歲,做過鼻咽鏡,確診係鼻竇炎同鼻炎,我用生理鹽水隻裝嘅,直接噴,洗習慣就唔怕,都係對住個鼻,噴 ...

洗鼻係鹽水洗,我睇耳鼻喉個醫生都話洗鼻好,如果無咩事就吾洗洗甘密羅,我之前都有用噴,但覺得無針筒洗甘乾淨,吱入一邊由另一邊出,好像 YouTube 之前個女仔洗鼻甘,洗到吾見黃鼻涕,甘大半年都食抗生素???

男爵府

siusiu1122 發表於 18-8-29 21:49
洗鼻係鹽水洗,我睇耳鼻喉個醫生都話洗鼻好,如果無咩事就吾洗洗甘密羅,我之前都有用噴,但覺得無針筒洗 ...

鹽水?邊隻鹽水,食果點鹽水啊?抗生素半年食肯定唔得啦! 邊個教你食噶!

大宅

bchuma 發表於 18-8-29 23:40
鹽水?邊隻鹽水,食果點鹽水啊?抗生素半年食肯定唔得啦! 邊個教你食噶!
...

吾係呀,我指你仔係米食左大半年抗生素???你話病左大半年,鹽水係自己買洗鼻鹽,一包包,係屋企用水開

男爵府

我仔由上年11月開始,一轉凍天氣或傷风,就會黃鼻涕,醫生話鼻炎,每次都要食抗生素1-2星期至好,起碼有食4 ...

食咗抗生素真係清晒啲黃綠鼻涕,又會冇晒鼻塞

金牌阿四    發表於 18-11-15 10:03

大宅

k_k_k 發表於 18-8-30 21:12

但問題係食得太多次

男爵府

siusiu1122 發表於 18-8-30 07:51
吾係呀,我指你仔係米食左大半年抗生素???你話病左大半年,鹽水係自己買洗鼻鹽,一包包,係屋企用水開
...

梗係唔係大半年啦 ,止咳水飲得多,同抗過敏藥,抗生素唔嚴重肯定唔食啦 。哦,原來係咁。

珍珠宮

回覆樓主

聽講學游水可以有幫助

大宅

食得多抗生素身體先會差,試下洗鼻再補給多d維他命C幫助身體消炎。食抗生素期間要食益生菌補充啊。

複式洋房

我女幾個月前都仲係咁!幾乎個個月都病1,2次,又吃過好幾次抗生素,好心痛,專科又睇公過,始終沒完沒了!!!!後來揾咗個元朗謝建華,真係多謝佢,改善咗好多!你可以試下睇佢

大宅

k_k_k 發表於 18-8-30 21:12

我女又係鼻竇炎成日咳,你哋仔囡好返未

首頁

尾頁

跳至