少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

唉, 阿仔升中四, 早兩星期想佢補下中文, 佢發脾氣, 搞大件事, 現在社工搵我要我輔導... 我覺得有社工跟進都好, 約左下星期見面,, 我真係唔懂同仔溝通, 剛才晚飯, 望下佢又話我好望佢, 跟著問下佢又話我煩, 佢又食白飯就算就入房, 我覺得我好無奈.... 我真係唔知點做人阿媽... 呢個反叛期究竟要幾耐先會過.
我現在係屋企個心跳得好厲害, 好驚, 唔知驚咩, 總之好驚.... 唔想留係屋企..

大家都話同理心, 唉, 但係我真係同理唔到.

水晶宮

回覆樓主:

咁,你就放下假去旅行充充電,佢覺得你的關愛方式好煩,咁就轉第2個方法

男爵府

AWma 發表於 18-8-24 20:53
唉, 阿仔升中四, 早兩星期想佢補下中文, 佢發脾氣, 搞大件事, 現在社工搵我要我輔導... 我覺得有社工跟進都 ...

希望妳同囝囝早日搵到溝通方式

伯爵府

唉, 阿仔升中四, 早兩星期想佢補下中文, 佢發脾氣, 搞大件事, 現在社工搵我要我輔導... 我覺得有社工跟進都 ...

幾大開始係咁?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

冰封三尺非一日之寒,相信樓主應該極少與兒子溝通。
中四唔细,應該知道自己做緊乜,中文成績唔得要補習都應該係佢要求想補,而非家長要求佢補。孩子已經長大,家長都须要放開啲。

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

孩子喜歡什麼,鍾意打機就以打機為題打開話匣子,不要時常把溫書,補習掛在嘴邊,孩子會覺得煩。

大宅

回覆 MariaTsui 的帖子

非常同意, 要找共同話題, 千萬唔好成日掛住溫習, 讀書, 補習..... 依幾個話題, 佢地已到反叛期, 要小心處理..... 我女岩岩升上中一, 佢都比以前有主見, 但未到反叛, 好多野佢都唔想只聽我講, 如果唔係太大件事, 我都由佢自己處理, 佢好鍾意韓劇, 我惟有學下睇, 至少有共同話題, 佢肯同我傾計, 我至可以將我心中想, 心中說話同佢講...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

攪好關係先,多D溝通

男爵府

社工介入都未必有作用,有時還會攪差左,,
有共同話題當然好,但有啲細路會選擇性同你
傾佢想要嘅,啲俗講,有佢著數就得,
所以要好小心處理,要清楚自己細路嘅性格及脾氣。

複式洋房

我地要學識放手,搵下自己既興趣,同仔要以朋友相處,過多2年佢過左青春期又會好一點

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至