夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係一個工作固定,番朝九晚六嘅媽媽。因為轉咗新工,每日工作都好多,就算Lunch果一個鐘頭,好多時候我都係開埋工,所以每日放工番到屋企都好想抖吓。

但係每日番到屋企,都未踏入門口。我下半場工作亦都要開始,亞女一見到我,就會痴到實一實,最近佢迷上玩NDS同埋電腦Mini Game,所以佢一見到我就話要玩NDS,好多時佢都一定要我陪住佢同教佢玩(因為佢得三歲)而唔比我食飯,而我多數開飯就要一邊抱住佢睇佢玩 / 一邊食一邊要同佢玩 / 等有人接手我先有機會食飯。安安樂樂食埋餐飯,唔好諗住有得抖,因為個女仲會話要玩電腦。

到咗今日,亞女如常一樣咁樣要我同佢玩。開頭一有少少唔順佢意,佢就發脾氣大叫,我都忍咗佢。到咗佢要玩電腦,佢話要玩Gardening Mama,我話要等Daddy番屋企整好放入NDS先有得玩,但亞女唔聽我講,一味話要依家玩,我話都話要等Daddy整先玩到,佢就開始發脾氣、尖叫同喊,我就叫佢唔駛玩。響亞女喊緊同時,我打咗個電話比老公,將亞女扭計聲比佢聽,然後同佢講『你個女晚晚都係咁扭(事實個女最近真係日日都扭計),你踢波就踢得開心d啦』。之後CUP佢線‧‧‧

入到房之後我就好忟,響度喊。我老公話就話輪班工作,但一個月就輪足3個零禮拜夜間(而佢好多時星期日同公眾假期都要番工),放咗工番屋企最早都九點。而我諗佢最少大約個零拜就去踢一次波,如果要踢波,就會成點零兩點先番屋企。

有時佢收早都走咗去踢波,又係踢到點零兩點先番屋企。當然間唔中佢仲要同朋友應酬。我成日都諗,佢番工我又要番工,點解唔可以諗吓自己都有一個家,踢少一次波而抽多少番屋企陪吓個女?而攪到揍女好似係我負任咁樣?

禁止訪問

男爵府

就咁睇我會覺得係你寵到個女識咁扭法 3歲你就比佢打nds同電腦
唔想佢再扭落去你就要識say no,你連食飯/飯都唔食都陪佢打機,已經比左個唔好既訊息佢

伯爵府

我都各得你太寵个女啦,
佢得3歲就比佢打機,玩电腦,
咁快比佢"接足"尼D嘢,大小小有排你煩呀,
同點解係你个女控制你呀,
你要清清楚楚比佢知有D嘢你吾做得.

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

你反而應該教番你囡囡呀...
趁宜家仲細,快D要教佢守規舉..你實在太縱容你囡喇!

大宅

樓主

我都認同以上位朋友講法,是你寵壞個女, 小朋友要從細個開始教, 這歲數扭計扭是無何避免, 但做媽媽一定有耐性解析比個女聽, 唔係個女想點就點, 就晒個女, 我同老公的上班時間同你差唔多, 但係我地有共識, 首先食飯我地一定唔會比個女打機, 如果個女扭計或脾氣大叫待, 我地罰企,約5-10分鐘, 再解析佢聽, 我地唔主張體罰, 我地要好明確話佢聽再扭都唔會讓步, 3歲識聽, 慢慢教.

我唔係幫你老公, 要分開兩件事睇.

子爵府

I think you are the problem. You don't discipline or control your child; instead, you let your child bosses you around.

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

是你寵壞個女,快D教返好佢,唔係佢再大D,你就頭痛

子爵府

樓主~我都覺得你好寵你女喇~你老公固然係有問題啦~講真!我老公以前都係咁..!!我都係好似你咁..一直都唔出聲明!但係後來知道~女兒同男人都係咁教既~佢3歲就可以咁任性~講緊都唔聽點得架?同埋你先生都唔可以咁啦~去到咁夜..仲要經常喎!!!你要俾佢知道佢都有責任照顧個囡囉~個囡跟唔跟佢一回事..佢在場又係另一回事喎

禁止訪問

好媽媽勳章

翡翠宮

5`你做得好好 D男人係咁乞人憎的你5發老脾就好似咩都係理所當然 講真佢做既辛苦有壓力要鬆弛無可厚非, 但都要顧下你感受, 一個在職媽咪返工要精神, 放工返到屋企又無得抖時真係咩火都出黎呀 你個女三歲人仔明白你同佢講既道理架啦, 你5好再千依百順佢5係盞辛苦既係自己 同佢講媽咪放工返到黎肚仔餓好似你放學咁, 一返到屋企都要食飯啦, 所以等你乖乖地坐底陪媽咪食完餐飯等媽咪沖埋涼舒舒服服咁陪囡囡玩 至於你老公都要好好咁約束下佢 成日捱完夜又去踢波一陣會5會好似D人咁有D隱性病5G架 家陣時勢食既野多鹽多油真係要多D休息好過啦
原帖由 Miss_Joyce 於 09-4-6 22:20 發表
我係一個工作固定,番朝九晚六嘅媽媽。因為轉咗新工,每日工作都好多,就算Lunch果一個鐘頭,好多時候我都係開埋工,所以每日放工番到屋企都好想抖吓。

但係每日番到屋企,都未踏入門口。我下半場工作亦都要開始,亞女一見到我,就 ...

水晶宮

你個女敢細當然ng可以比佢玩機la, 佢發脾氣就罰佢lor,你就得佢多 ,佢就ng聽你講ga la
所以細細個要教架
原帖由 Miss_Joyce 於 09-4-6 22:20 發表

但係每日番到屋企,都未踏入門口。我下半場工作亦都要開始,亞女一見到我,就 ...

複式洋房

原帖由 ABBC 於 09-4-7 02:27 發表
樓主~我都覺得你好寵你女喇~你老公固然係有問題啦~講真!我老公以前都係咁..!!我都係好似你咁..一直都唔出聲明!但係後來知道~女兒同男人都係咁教既~佢3歲就可以咁任性~講緊都唔聽點得架?同埋你先生都唔可以咁啦~去到 ...

好多時佢在場的話, 情況其實係好好多. 起碼個女會聽話D. 因為亞女對我時間比佢長, 所以亞女係好恰我.

我諗我都幾失敗, 亞女又控制唔到, 老公又控制唔到...我CUP咗佢線之後, 佢都無早番到, 應該係依舊去咗踢波.

珍珠宮

個人意見! 唔好介意!

我覺得你對C6都冇咩話啱定錯, 你都係想佢知你唔開心啫! 發咗出嚟咪算囉, 但你唔可以成日都係咁囉,間唔中比佢知吓你既感覺都係好既.

但你對囡囡就好似"種"咗D, 小朋友係一張白紙,你比佢劃乜佢咪劃乜囉, 唔好比佢控制你呀! 佢仲細仲有得改善. 我仔仔都係好細個就玩電腦同nds 但全部我話事,玩幾耐同幾時玩, 試過佢唔做功課掛住玩, 我連功課都"掉"咗佢,佢好驚,大喊咪由得佢喊, 之後佢唔敢,佢知我做得出架! 所以細細就要教啦, 愛當然要愛但係個心度多D, 怕太愛佢反而"種"壞咗佢就唔好啦!

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 bigbighei 於 09-4-7 13:54 發表
佢知我做得出架!

我覺得對小朋友最緊要係俾佢知道我講咗係會做...

咁佢地先識驚, 之後先聽話....
好好過每一天......

大宅

回覆 # 的文章

三歲玩NDS 我個女都三歲,都係畫下畫,玩坭膠,去下公園,我都有NDS,但一定唔會咁细比佢玩,第日大把日子,小朋友真係要小心教;唔好寵壞佢,想反轉頭就難

公爵府

畀面勳章

最錯係比佢玩NDS同電腦,3YR咋WO,幾時先玩到大,可以的話越遲比佢地接觸越好!

我囡(仲有2個月3YR)係見到D堂哥,表哥先會玩,因為佢地帶出黎,其實我屋企都有部,但我從來唔會比阿囡知,同係佢面前玩,因為我見佢玩表哥部機,真係迷哂落去!

電腦我靜係上網,唔會打機,所以佢仲未識用!

大宅

我個仔...仲有2個幾月先3歲
但係已經有玩nds/psp/電腦
試過由佢玩,但發覺佢太沉迷,唔肯食飯同訓覺
於是我好絕咁收起晒d機
佢最初都發癲架,又喊又掉野咁
不過我冇理佢,由佢自己喊飽佢
日日都係咁扭,我就次次都同佢解釋唔可以打機打到咁
話左熄機都唔肯,咁樣我唔會比佢玩
扭完一排我都係唔肯拎d機出黎
而家佢一話打機,我話冇
佢就話:爸爸整壞左部機,下次先玩
(因為佢怕我老公,我同老公夾左口供話係佢整壞左)
我比佢玩就只有
出街食飯ge時候,因為佢表哥都有打psp
而且一開飯就會收起部機,食飽先再玩,表哥乖,我仔就會更聽話(想我地讚佢)
就係咁比佢ge喊聲折磨左一排
冇機打都唔會再扭lu~
總之,樓主一定要企硬+解釋
過一排你就會覺得冇咁辛苦的了
加油 =]

大宅

我個仔九歲, 都沒有nds甚麼機之類既比佢玩, 但屋企有好多書, 棋, 玩具........

我就成日o係街o係酒樓度, 見好多父母比小朋友坐定定玩機, 最誇張既係倆歲人仔都打機.....真係唔知咩世界.

我只有向樓主說一句:自作自受.

首頁

尾頁

跳至