自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

今日又係大雨落順豐,亦都係網購手袋,今次我拎件,正常返。22運費同15運費,都係膠袋。我順便問職員寄手袋係咪一定入箱,佢話除非個客叫,或者件貨易爛。甘我話個客如果要用膠袋係咪要寫個免責聲明,佢話無呀。再一次說明每間順豐有不同處理手法,如海鮮價。我諗我下次到付方法係件貨易爛就同賣家講用盒,晤係就用袋。

前幾日,係呢度有jm話順x派錯件都晤上返來收。今日我係網上買袋,賣家寄貨,我俾運費。我諗住個袋一般收22 運費。點知,我老公話件貨好大件,我話邊可能。

收到呢件野。運費43元。個盒吉左三分二。我以為淘寶既集運商會包到甘,原來而家順豐都會甘包。

大宅

回覆樓主

有時我都懷疑啲嘢係咪根本唔洗咁包
只係想賺收件人運費

琥珀宮

keepitup 發表於 18-8-27 23:09
有時我都懷疑啲嘢係咪根本唔洗咁包
只係想賺收件人運費

唔出奇

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

買家到付定賣家到付?
買家到付,即係你買,到咗順豐站,你比埋運費
但賣家到付?個賣家入咗包裝,就比埋運費?咁叫賣家包郵

如果係你買嘢,叫賣家包裝,用順豐,到順豐站後你比錢,咁係賣家揀咗個大箱寄比你,唔關順豐事

珍珠宮

selina1109 發表於 18-8-27 23:06
前幾日,係呢度有jm話順x派錯件都晤上返來收。今日我係網上買袋,叫賣家到付,我諗住個袋一般收22 運費。點 ...

好過分喎

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

I9528 發表於 18-8-27 23:17
買家到付定賣家到付?
但賣家到付?個賣家入咗包裝,就比埋運 ...

我俾錢,但賣家晤知點包,因為佢無睇順豐職員點包件貨,佢寫左張運單紙就走左。佢自己包個袋用膠袋。所以佢都愕然。

王國會長

I9528 發表於 18-8-27 23:17
買家到付定賣家到付?
但賣家到付?個賣家入咗包裝,就比埋運 ...

謝謝指導,應該我修改為買家到付。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

前幾日,係呢度有jm話順x派錯件都晤上返來收。今日我係網上買袋,叫買家到付,我諗住個袋一般收22 運費。點 ...

乜計size㗎?我以為計重量

琥珀宮

畀面勳章

selina1109 發表於 18-8-27 23:19

我俾錢,但賣家晤知點包,因為佢無睇順豐職員點包件貨, ...

應該唔會,有可能個賣家疏忽
因為,去順豐寄嘢,一定會有職員檢查包裝,呢類袋,順豐係有一種膠袋適合呢個 size的(因為我寄過 agnxx b 袋),價錢確係22蚊

當然,職員都可提議客人選用箱寄(幫順豐買 + 寄,1個價錢)
所以,你個賣家無問題?佢責任應該問清楚個職員 + 落實用乜包裝,而唔係填完紙就走咗去

王國會長

JD930 發表於 18-8-27 23:22
乜計size㗎?我以為計重量

我晤知點計,因為一般一公斤内運費22。個袋都無一公斤。而家應該計埋個箱?

男爵府

回覆樓主

賣家俾錢先會平D,你俾會貴D

wcpcelia    發表於 18-8-28 10:05

王國會長

I9528 發表於 18-8-27 23:23

應該唔會,有可能個賣家疏忽

係啦,平時我都係甘,寄22 蚊。所以今次甘我好意外。個賣家應該誠實賣家,網友皆好評。不過,上來分享係網上買野如到付,都是同賣家講可以盡量晤用盒,可以避免甘。因為今日老公無預計拎個大盒仲落大雨。謝謝你分享。

洋房

回覆樓主:

Yes

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

selina1109 發表於 18-8-27 23:24
我晤知點計,因為一般一公斤内運費22。個袋都無一公斤。而家應該計埋個箱?
...

係咯 好奇怪

大宅

回覆樓主:

我都經常寄順豐,寄手袋就一定要入箱,細的3號箱$28應該唔夠入你個袋,再大一個size係4號$34箱, 裝你個袋應該ok,可能佢地缺貨就會入5號箱$43。如果個箱缺貨,順豐都會同客人講返,可以去其他順豐分店寄的。

王國會長

kent121333 發表於 18-8-27 23:32
我都經常寄順豐,寄手袋就一定要入箱,細的3號箱$28應該唔夠入你個袋,再大一個size係4號$34箱, 裝你個袋應 ...

謝謝妳分享,以解我疑問。

伯爵府

selina1109 發表於 18-8-27 23:19

我俾錢,但賣家晤知點包,因為佢無睇順豐職員點包件貨, ...

就算到付,都會寫幾錢喎
如果個職員有心既,可能真係冇寫幾錢

伯爵府

前幾日,係呢度有jm話順x派錯件都晤上返來收。今日我係網上買袋,叫買家到付,我諗住個袋一般收22 運費。點 ...

原來如果寄既貨物去到收件者度有乜閃失原來係入速遞公司数。(扣个派遞人錢)所以D速遞人員会包包包。浪費很多包裝,膠等等去自保

侯爵府

回覆樓主

有D職員好衰用各種籍口迫人用$22膠袋,明明入到$15袋(因為呢個size佢地冇傭收)

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至