懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好,我依家16wks左右,大約14wks時肚臍兩旁有岀紅點粒粒,之後愈來愈嚴重,到依家幾乎成條腰都佈滿紅疹同一達達,就黎大脾都有
上星期睇左普通醫生都係開cream同輕微類固醇,但我唔敢搽類固醇
眼見愈來愈多好灰,有冇人試過咁嘅情況同有咩方法會好啲(emoji)(emoji)

大宅

Fonglung 發表於 18-8-28 21:37
大家好,我依家16wks左右,大約14wks時肚臍兩旁有岀紅點粒粒,之後愈來愈嚴重,到依家幾乎成條腰都佈滿紅疹 ...

肚皮有時會出啲紅點,不過第二日都會散曬

大宅

大家好,我依家16wks左右,大約14wks時肚臍兩旁有岀紅點粒粒,之後愈來愈嚴重,到依家幾乎成條腰都佈滿紅疹 ...

我都試過,大約12週嗰陣出咗好多紅色點響條腰度,過咗兩、三星期之後就退晒啦。我冇專登去睇醫生,因為唔痕。之後產檢問返私家醫生,佢話呢啲係妊娠時嘅敏感,會自己退的。

複式洋房

love_bbbabe 發表於 18-8-28 21:39
肚皮有時會出啲紅點,不過第二日都會散曬

但我愈來愈多。。。

複式洋房

kalsisi 發表於 18-8-28 21:42
我都試過,大約12週嗰陣出咗好多紅色點響條腰度,過咗兩、三星期之後就退晒啦。我冇專登去睇醫生,因為唔 ...

我依家都有大半個月,愈生愈勁,有啲係一點點,有啲一大達,有啲仲損左,我以前有濕疹都冇咁恐怖

大宅

回覆樓主

應該係妊娠濕疹 我上胎30幾週先出 情況同你講既一樣 本身得兩點 幾日後變一大達 之後手腳都有 痕到不得了 揸乜都無用 生完一個月先慢慢退 我依加陀緊第二胎 25w 條腰後面都已經有一大達 台灣朋友介紹我用左隻藥膏 揸左的確有’謝’左 舒緩到 但一出汗都會有少少痕

複式洋房

回覆 Fonglung 的帖子

我出左撻皮癬, 好鬼痕, 痕左一個月之後去睇睇開既中醫食左3星期藥好番

複式洋房

chaxxcha 發表於 18-8-28 22:18
應該係妊娠濕疹 我上胎30幾週先出 情況同你講既一樣 本身得兩點 幾日後變一大達 之後手腳都有 痕到不得了 ...

我見啲人講多數都係後期先岀,如果真係生完先好就有排捱

複式洋房

Ava花花 發表於 18-8-29 09:59
回覆 Fonglung 的帖子

我出左撻皮癬, 好鬼痕, 痕左一個月之後去睇睇開既中醫食左3星期藥好番 ...

我都有諗過睇中醫,又驚飲啲中藥對bb有影響,我都勁痕,有時瞓醒痕到瞓唔返

大宅

我19週 由16週開始出到全身都係 最嚴重係肚同背脊 痕到俾我R損哂 又瞓唔到
我睇左西醫 話係荷爾蒙改變 食左抗敏藥同埋搽類固醇 好返幾日 我就冇食藥同冇搽藥膏
點知 唔知食錯咩 又再發出黎
我唯有再食藥同搽藥膏 同介清口
我已嚴重到演變成濕疹上面 好辛苦 又好肉酸
我自己買左金盞花手工皂同萬用膏搽 沖完涼舒服好多 你有興趣 pm資料俾你 希望你都快d好返

複式洋房

hoimin 發表於 18-8-29 11:20
我19週 由16週開始出到全身都係 最嚴重係肚同背脊 痕到俾我R損哂 又瞓唔到
我睇左西醫 話係荷爾蒙改變 食 ...

好呀,麻煩你呀
醫生都有開類固醇俾我,但我唔敢搽
我己經忍得好辛苦唔R佢,但under位嗰啲特別痕,好難頂,希望用你方法我有效啦,唔該你

大宅

Fonglung 發表於 18-8-29 12:42
好呀,麻煩你呀
醫生都有開類固醇俾我,但我唔敢搽
我己經忍得好辛苦唔R佢,但under位嗰啲特別痕, ...

我用緊金盞花肥皂&萬用膏 另一舊係洋金菊皂 但未開

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

醫生可以開得,就要使用,如果唔系會愈來愈嚴重。

男爵府

出紅點可能係熱出來嘅 ,著高要內褲啊?

複式洋房

bchuma 發表於 18-8-29 22:15
出紅點可能係熱出來嘅 ,著高要內褲啊?

條腰好多都損左,所以焗住唔得

男爵府

Fonglung 發表於 18-8-29 22:53
條腰好多都損左,所以焗住唔得

你著點低腰內褲嘛。係好熱噶。孕婦,出汗,出濕疹啦

複式洋房

bchuma 發表於 18-8-29 23:47
你著點低腰內褲嘛。係好熱噶。孕婦,出汗,出濕疹啦

有呀,一直都著低腰,而家最大達係內褲兩邊嘅位,我已經日日著鬆身裙,冇著褲。。

別墅

回覆樓主

我頭3個月試過 睇完中醫就無事啦

複式洋房

sk21208 發表於 18-8-30 11:36
我頭3個月試過 睇完中醫就無事啦

當時嚴重嗎?大約食左幾耐?
Thanks

別墅

Fonglung 發表於 18-8-30 12:49
當時嚴重嗎?大約食左幾耐?
Thanks

成個肚都係 一點點紅疹 細細粒 有d癢 紅紅地 出左2-3日就去睇中醫 個排我起鼻敏感 連有皮膚敏感出埋 食左3日中藥就謝哂

首頁

尾頁

跳至