懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

sk21208 發表於 18-8-30 14:24
成個肚都係 一點點紅疹 細細粒 有d癢 紅紅地 出左2-3日就去睇中醫 個排我起鼻敏感 連有皮膚敏感出埋 食左3 ...

好呀,唔該你

男爵府

Fonglung 發表於 18-8-30 10:35
有呀,一直都著低腰,而家最大達係內褲兩邊嘅位,我已經日日著鬆身裙,冇著褲。。
...

孕婦係多汗點噶啦,多點換衫褲內衣內褲啦,隻能係咁

大宅

Fonglung 發表於 18-8-28 21:37
大家好,我依家16wks左右,大約14wks時肚臍兩旁有岀紅點粒粒,之後愈來愈嚴重,到依家幾乎成條腰都佈滿紅疹 ...

我係34週試過,好嚴重,入埋醫院,轉介睇皮膚科,醫院皮膚科醫生話「胎毒」,開a cream 和類固醇藥膏俾我,用過一至兩次類固醇無用,不過醫生話生完就無事,叫我忍下。
最後我睇廣華中醫,同埋用金銀花+菊花沖涼,好好多,我又食好多涼野,紅點好左少少,最緊要無咁痕。
可能因為食左好多涼野,37週就生左

複式洋房

Happy-pp 發表於 18-8-31 23:06
我係34週試過,好嚴重,入埋醫院,轉介睇皮膚科,醫院皮膚科醫生話「胎毒」,開a cream 和類固醇藥膏俾我 ...

我都唯有試下睇中醫,希望有用,我依家孕期一半都未有,又唔食得涼野,唔想到生先好返

複式洋房

Fonglung 發表於 18-8-29 10:37
我都有諗過睇中醫,又驚飲啲中藥對bb有影響,我都勁痕,有時瞓醒痕到瞓唔返
...

個中醫我懷孕前已經睇開㗎啦
我有試過想靠自己好番,但愈來愈嚴重頂唔順所以唯有去睇醫生啦

大宅

Happy-pp 發表於 18-8-31 23:06
我係34週試過,好嚴重,入埋醫院,轉介睇皮膚科,醫院皮膚科醫生話「胎毒」,開a cream 和類固醇藥膏俾我 ...

請問你廣華睇哪個醫師? 我同樣有孕濕疹,睇胡東流。但d藥好似好涼。唔知飲唔飲好。。

大宅

菩提子 發表於 18-10-6 18:58
請問你廣華睇哪個醫師? 我同樣有孕濕疹,睇胡東流。但d藥好似好涼。唔知飲唔飲好。。
...

我個人係好熱,自己食西瓜、綠豆糖水就好舒服,所以都唔怕醫師開得涼,我睇連穎研醫師,佢都話我熱,但都開中性的藥,因為嗰時我都35週
其實係約唔到其他醫師,咁啱佢有位,就睇佢,睇開又廢事轉囉
你上網搵下,廣華有幾個醫師都出名,但book 得黎,都㾗死左

大宅

Happy-pp 發表於 18-10-9 01:16

我個人係好熱,自己食西瓜、綠豆糖水就好舒服,所以都唔怕 ...

系,我都感到身體皮膚好熱。去左廣華睇胡醫師,開左好涼的葯我,最初唔敢飲。痕到忍受不了都要飲左。似有少少好轉,但都是痕,還用緊輕量類固醇葯膏。唔知點才康復

大宅

菩提子 發表於 18-10-9 08:27
系,我都感到身體皮膚好熱。去左廣華睇胡醫師,開左好涼的葯我,最初唔敢飲。痕到忍受不了都要飲左。似有 ...

你幾週

民房

Fonglung 發表於 18-9-1 20:19
我都唯有試下睇中醫,希望有用,我依家孕期一半都未有,又唔食得涼野,唔想到生先好返
...

我依家24周,已經痕佐一個月了,醫生開D輕微類固醇既藥膏都無效,不過我係一批差吾多消一批就開始痕,暫時都係手同腳,有時PP會走幾粒出來

男爵府

咁你們有無戒牛奶、蛋同海鮮架?
政府醫院比左两次藥膏,第二次的有輕量類固醇,但都系起唔到作用。
自己試過搽普通cream、醫院比的Cream、椰子油,煲金銀花菊花水抹身,全部無用。晚晚三點痕醒,好沮喪
今日買左支水劑搽,希望有效。

首頁

尾頁

跳至