婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

三年入面每次食野一定會問99食唔食,三年入面出街番屋企一定會買野比6299食,大家可以睇番我上一篇呻嘅post
我呢世人最憎嘅就係我拎個心去對人好,反而比人當狗對待,當外人。終於,因為上次件事我勇敢作出反抗。
上次件事之後,已有一星期無叫99食野,出街亦唔會再買野番屋企食晚飯亦唔食,我自己食麥皮呃佢地話減肥我老公都支持我咁做
我同我老公講99咁嘅情況,佢話99殘癈,有手有腳有口要食自己叫
99呢一星期入面自己煮自己洗碗,我feel到佢已經開始厭因為平時佢煮我洗碗,有時我煮佢洗,依家佢兩樣一齊做
但我唔會妥協再比苦自己受,癈事又要因為你瞓緊教無叫你食就比你講到成個罪人咁就唔好啦

子爵府

回覆樓主

最重要有老公支持,加油

男爵府

yanthy 發表於 18-8-28 22:27
三年入面每次食野一定會問99食唔食,三年入面出街番屋企一定會買野比6299食,大家可以睇番我上一篇呻嘅post ...

老公既支持真係好緊要,加油

公爵府

回覆樓主:

多愛自己多一些,太在意別人...有時會令自己失望/傷心,生活屬於自己,為自己而活。加油!

別墅

Holidaykiki 發表於 18-8-29 06:04
最重要有老公支持,加油

係呀老公都支持證明佢呀媽真係錯

別墅

@Ting@ 發表於 18-8-29 06:27
老公既支持真係好緊要,加油

別墅

美之選468 發表於 18-8-29 06:43
多愛自己多一些,太在意別人...有時會令自己失望/傷心,生活屬於自己,為自己而活。加油!
...

我學識左人對我點,我對番人點只為對方好實在太辛苦

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

"我同我老公講99咁嘅情況,佢話99殘癈,有手有腳有口要食自己叫"
乜你老公咁講野,雖然99對你麻麻,你可以唔煮佢飯唔買野佢食,但基本尊重也要有,你99養大佢,佢自己結婚生仔後冇本事搬開,成家要痴呀媽住佢仲咁講野,佢夠有手有腳有口,咁又要全家痴屋企住。

男爵府

yanthy 發表於 18-8-28 22:27
三年入面每次食野一定會問99食唔食,三年入面出街番屋企一定會買野比6299食,大家可以睇番我上一篇呻嘅post ...

心理上我好支持你,但實際行動我勸你唔好搞咁多野啦,做人最重要知道揸住d咩籌碼去發圍,你有無本事搬開先,如果無,就忍下,你而家呢個情況叫寄人籬下,實要受氣嫁啦,如果99唔鍾意,一句叫你搬,你一家三口就即時比人掃出街,跟住個個月起碼負擔多一萬銀租金,你啖氣值唔值一萬銀就你自己衡量啦

別墅

o_____o 發表於 18-8-29 12:39
"我同我老公講99咁嘅情況,佢話99殘癈,有手有腳有口要食自己叫"
乜你老公咁講野,雖然99對你麻麻,你可 ...

佢唔係依家99親生,仲有嘅係係62同我老公負責屋企嘅錢。

別墅

koalachan2002 發表於 18-8-29 13:47
心理上我好支持你,但實際行動我勸你唔好搞咁多野啦,做人最重要知道揸住d咩籌碼去發圍,你有無本事搬開先 ...

我咁做有事先問過老公,佢比我先咁做,佢知道99無權叫我地搬。我99係驚我老公,全家話事只係62,62最錫嘅就係呢個仔。而且呢個屋企我老公租金水電煤有比錢。我嘅行動只係話比99知,我唔係好蝦,唔係因為一次無叫,我之前所做嘅一切等於白費。

侯爵府

畀面勳章

yanthy 發表於 18-8-29 13:55
佢唔係依家99親生,仲有嘅係係62同我老公負責屋企嘅錢。

咁又點?間屋始終係6299,咁你都冇負責屋企既錢,咁佢地係咪又可以話你有手有腳有口就自己搬走不要痴住?

男爵府

o_____o 發表於 18-8-29 12:39
乜你老公咁講野,雖然99對你麻麻,你可 ...
同意!

珍珠宮

回覆樓主:

做得岩~

別墅

o_____o 發表於 18-8-29 14:00
咁又點?間屋始終係6299,咁你都冇負責屋企既錢,咁佢地係咪又可以話你有手有腳有口就自己搬走不要痴住?
...

佢地可以叫我走,我一定會帶埋兩個小朋友走,到時我老公會點,6299好清楚

侯爵府

畀面勳章

yanthy 發表於 18-8-29 14:40
佢地可以叫我走,我一定會帶埋兩個小朋友走,到時我老公會點,6299好清楚
...

我唔知你老公同6299會點呀,不過你之前都出過幾次post話決定離婚,仲話你C6都同意離婚架,你話帶返D小朋友返大陸住,因為你自己都係大陸落黎而且負擔唔起香港D租金,咁其實又講左幾次都冇離,我估佢地都覺得你唔會走。有時做人要過得自己過得人,同埋不要自視太高,99唔啱或者大家唔夾你可以同佢保持距離,始終住係人地地方就互相遷就下。而且如果你老公真係咁保護你,就點都搬出去住啦,之前你個post先話自己都怕比人趕走所以事事忍下,咁快就轉晒態度,不過我地唔知你地咁多細節,你覺得ok就ok啦,最緊要有後路姐。

大宅

yanthy 發表於 18-8-29 14:40
...

唔好睇得自己咁重要,如果6299咁顧你c6感受,佢地就當你貴賓咁看待啦~何來你上黎呻,被人似對狗一般對待?

別墅

嘉德莉澳 發表於 18-8-29 14:57
唔好睇得自己咁重要,如果6299咁顧你c6感受,佢地就當你貴賓咁看待啦~何來你上黎呻,被人似對狗一般對待? ...

你講得啱,所以我老公一係屋企,佢地兩個係對我最好,唔會講我是非,我老公一唔係度,前後兩個人。

別墅

嘉德莉澳 發表於 18-8-29 14:57
唔好睇得自己咁重要,如果6299咁顧你c6感受,佢地就當你貴賓咁看待啦~何來你上黎呻,被人似對狗一般對待? ...

所以我62先叫我唔好將屋企嘅事同我老公講,就係驚我老公知道會閙佢地。

別墅

o_____o 發表於 18-8-29 14:49

我唔知你老公同6299會點呀,不過你之前都出過幾次post話決 ...

我過到我自己,如果唔係比人當狗吠,我都會繼續忍落去。呢d唔係自視過高,適當保護自己係要,而且我無當面閙佢地呀,只係唔會再問佢地食唔食同唔會再買野比佢地食

首頁

尾頁

跳至