自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

牛年勳章

香港人總是知少少扮代表

男爵府

回覆樓主

盲撐出禍,擦鞋都要擦得啱時間,唔係就自己都中槍,死蠢

公爵府

回覆樓主:

估唔到歐鎧淳咁cheap要衝出黎做擦鞋仔,其實我係佢,出少句聲啦。

大宅

回覆樓主:

擔起頭家幫輕癌父 立志教體育夢未圓 送薄餅喪命孝順仔兼三職

【明報專訊】前晚在葵涌駕電單車送外賣薄餅途中被拖車撞斃的25歲青年郭家浩,為減輕患癌父親負擔,另弟弟仍然在學,為了擔起頭家而身兼三職,公餘時間則進修報讀課程,立志做體育教師,詎料人生夢想仍未實現,已因車禍結束短暫一生。

水晶宮

sugarcheung 發表於 18-8-29 01:40
個留言同我一路睇佢個回應一路鬧一樣!
嗰個有得出賽比人踢爆走後門靠人士嘅就來崩潰,本身憑實力應該能夠 ...

同意,咁另一個被唔公平對待的隊友咪仲惨,點解佢唔講句公道說話。

好嫌惡呢d人同事

大宅

回覆樓主:

弟:阿哥愈嚟愈惜我時就走咗

郭家浩一家四口居於青衣青泰苑,其弟郭家輝是香港泳隊成員。郭父及家輝昨晚接受本報訪問,家輝提起兄長即傷心落淚,哽咽說﹕「阿哥愈嚟愈惜我時就走咗……」家輝說,母親從小鼓勵兩兄弟游水,希望多樣技能。他說,哥哥自小有讀寫障礙及過度活躍症,中五畢業及讀完毅進課程後便投身社會工作,生前日間做兼職倉務員,下班後正職游泳教練,但因入冬後少了學生習泳,所以他又兼職必勝客做外賣速遞員。家輝形容兄長駕駛態度良好,「(平時)落少少雨都唔揸,唔會楔來楔去」,兄弟感情要好,家浩連拍拖的事也會向弟弟透露。

大宅

回覆樓主:

家人憂學費 家浩:自己搞得掂

從事電工的郭父含淚說,自己3年前確診直腸癌後,家浩非常生性,「唔需要(人)擔心」,更努力工作減輕家人經濟重擔,因知道游水教練長遠收入不穩,所以考取救生員等資格,約兩年前起更報讀五年制的自資課程,希望日後可以轉做體育教師,每年需繳交約4萬元學費。為免家人擔心,每當被問及學費會否有困難時,家浩也會說「自己搞得掂㗎喇」,令父親可安心養病。事後家人接到家浩的友人及學生致電問候,家輝透過本報多謝各界關心。

大宅

回覆樓主:

見到呢篇有關郭家輝嘅新聞,特別傷感。

禁止訪問

水晶宮

熱血金章

tictactoe 發表於 18-8-29 08:20
香港人總是知少少扮代表

你指邊個 ??

大宅

回覆樓主:

作為運動員,自己應該明白公平競爭,公平選拔係幾咁重要。估唔到佢只懂盲撐朋友,只懂擦鞋,講嘢一啲理據都冇,真令人失望。

我唔反對佢去拍戲拍廣告延續佢嘅事業,但無腦無內涵,咩事業都遲早撈唔掂

水晶宮

熱血金章

小華子 發表於 18-8-29 08:23
估唔到歐鎧淳咁cheap要衝出黎做擦鞋仔,其實我係佢,出少句聲啦。

又話係泳隊內嘅人都有出聲明?? 定得佢自己一個出??

我聽動新聞好似聽到係幾個隊員都出,有提名嘅就得歐女仕,我無深究落去,因為一聽到撐泳總就知實出事,泳總都唔理,身有屎嘛,所以傻仔先做呢啲行為,同埋蘋果出得呢啲新聞多數有證據,點會咁傻衝出黎。

子爵府

回覆樓主:

第一個聲明唔止佢有出,泳會所有人都有出,仲要係一模一樣copy and paste。有人大石責死蟹!香港真係好快同中國接軌,權力就是一切!

侯爵府

Muimui2011 發表於 18-8-29 01:55
堅討厭她,成日覺自己游水叻同靚⋯⋯sorry唔覺囉

×2
可能成個泳隊你個樣最四正,但唔代表你靚囉!成日拍廣告,處心積慮想入娛樂圈,擦鞋擦到埋沒良心為高層個仔講好話,一見勢色唔對就轉馱,令人卑視!

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

村姑 發表於 18-8-29 00:47
有時留言者的說話雖然激烈些,但未嘗無道理

不嬲都唔鍾意呢啲出風頭既運動員。自以為自己有公眾影響力。笑話一則,留言者講得好

大宅

peonica 發表於 18-8-29 00:46
自己身為運動員,希望以成績作為選拔先決條件,先至公平競爭。
一味盲撐擦鞋真係對佢幾失望。

https://www.facebook.com/134544187145833/posts/285398328727084/

你睇埋其他人先啦

泳總旗下泳手用沒有意志的方法原文貼了泳總聲明,其實就是一種擺明唔妥的意志。

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

007~sa 發表於 18-8-29 02:48
我行街見過佢接近10次
佢完全係以為自己好靚不可一世的樣
枱高個頭行路個種

我都唔鍾意拎個獎就巴巴閉閉既運動員。

侯爵府

村姑 發表於 18-8-29 00:35
https://hk.appledaily.com/6996647/realtime/article/20180826/58610828

《蘋果》早前報道,香港游泳代表 ...

她無啦啦干涉行政/政治的事,真的失敗。
做好自己的比賽事業是份內事, 其他的野唔好多事。
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

男爵府

Muimui2011 發表於 18-8-29 01:55
堅討厭她,成日覺自己游水叻同靚⋯⋯sorry唔覺囉

我又真係覺得佢靚同游水叻喎

不過今次就表現了蠢和是非不分

男爵府

雪米兒 發表於 18-8-29 08:53
作為運動員,自己應該明白公平競爭,公平選拔係幾咁重要。估唔到佢只懂盲撐朋友,只懂擦鞋,講嘢一啲理據都 ...

應該是大石壓死蟹。因為很多隊員出了一模一樣的。

首頁
12345...6

尾頁

跳至