自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

回覆 greetings 的帖子

咁佢好大問題喎~

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

抺茶雪糕 發表於 18-8-29 11:09
我諗九成工人都有

我係剩餘的1成, 請過4個工人, 從來無人問過我借錢, 因為上工第一日, 我已經講定賒借免問, 如有偷竊, 必定報警

男爵府

greetings 發表於 18-8-29 11:05
月頭喊哂口要借糧

月尾扣數就黑面

請佢之前講到明唔准借錢,街外都唔俾,so far未借過錢俾工人,阿媽個個除外,成日開口問阿媽借錢,先斬後奏。跟住俾我地知就炳鑊佢金。

男爵府

tantanmama 發表於 18-8-29 11:15
非常普遍, 我個個工人都有借, 通常都係話家人病/死. 而家呢個工人借咗幾次, 雖然每次都有還清, 但我都話咗 ...

佢地真係好醒,作故仔都作得咁唔make sense

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

多!但其實借左點還?我唔借,最多提早出當月既糧,借糧對雙方無好處,我地點解要承受風險?
之前做左3年既印印問我借一年糧,話一定唔會走路,癡線,預支一年人工,姐姐仲同你做野?滿約就無續約。

子爵府

Chikane123 發表於 18-8-29 16:57
請佢之前講到明唔准借錢,街外都唔俾,so far未借過錢俾工人,阿媽個個除外,成日開口問阿媽借錢,先斬後 ...

冇錯佢就係同老人家借
成日喊苦喊忽話自己好慘

咁要用佢都冇計

再請咪又係咁
唯有自己小心d

子爵府

回覆樓主

我前後用左3位印傭
都無借糧、無借財仔

寶石宮

2023年兔年勳章

BK2002 發表於 18-8-29 15:54
借定唔借? 還得到先好借!

但你用咩方法扣數? 唔係白紙黑字係糧單寫明扣糧喎...犯法嘅

借錢可扣薪還「僱主借給僱員的款項,但必須獲得僱員的書面同意」但「不得超過僱員在該工資期所得工資的一半」

https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/03.pdf

寶石宮

2023年兔年勳章

greetings 發表於 18-8-29 16:10
我已經另外再借左d比佢

但佢仲係要借糧

不少係倒轉 財仔再借唔到 才問僱主借

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

其實借咗俾佢,又唔代表佢唔會出去問財仔借,佢同財仔借一樣做唔長。

我用過咁多個工人,從無工人問過我借錢。如果工人話急需錢時,我最多提早出糧,上限都係一個月糧。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主

我6年工人借過兩次,3仟分500咁扣糧還返

大宅

月頭喊哂口要借糧

月尾扣數就黑面

真係好討厭

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Teletrend 發表於 18-8-29 11:12
我識人借$15,000 比菲工人回鄉

你的朋友係我

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

幾個工人都問我借過,但我唔借,叫佢同agent, 朋友或財仔借。但海外嘅會最初個月出定幾百俾佢放假用。

珍珠宮

月頭喊哂口要借糧

月尾扣數就黑面

除了南亞海嘯那次,幾個從未提出過。前姐姐回鄉奔喪,我有照中國禮封帛金,連我99/娘親都有封,佢又真係對兩老好,依家新年都打電話恭喜99。

子爵府

回覆樓主

有些工人覺得借$喺福利之一,唔借就喺衰僱主。遇到個唔借話去跳樓,我就唯有報警補一個月送佢走,我喺一蚊都唔會借

首頁

尾頁

跳至