懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好恐怖,我一直都冇濕疹,開頭個肚底位置起左少少,但我唔敢R佢,所以成個肚只係得肚底有,但之後好快蔓延到兩隻腳,跟住到兩隻手,只係短短3,4日就搞到咁樣,痕到痴線,兩隻腳最嚴重,睇左皮膚科話係因為懷孕所以咁樣,要生完先會好,開左啲止痕膏同類固醇藥膏俾我搽都唔得,好辛苦吖,晚晚痕到瞓唔到,各位媽媽有冇試過好似我咁生得咁嚴重,我完全唔敢出街,成個人好似生嘢咁,自己望到都毛管棟,有冇人可以幫下我,我好無助!懷孕岩岩32週
另外我聽過人講煲蒲桃乾可以去胎毒,但係我而家發左出嚟先飲會唔會已經冇用?

好辛苦好辛苦,點算好……

大宅

cheungkiukiu410 發表於 18-8-29 14:55
好恐怖,我一直都冇濕疹,開頭個肚底位置起左少少,但我唔敢R佢,所以成個肚只係得肚底有,但之後好快蔓延 ...

我33w 都攪到好嚴重,入左政府醫生院兩日,又打針又食藥又搽cream先得。

之後好左幾星期,37w又哩過....

如果食緊西藥就咪清胎毒了,我個時西醫話怕早產

男爵府

瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

我都有少少濕疹在頸度, 一熱就好痕

我用馬油就好D, 暫時止痕

複式洋房

kevama 發表於 18-8-29 15:39
我33w 都攪到好嚴重,入左政府醫生院兩日,又打針又食藥又搽cream先得。

我今日停左西藥吖,因為完全唔得,好似仲嚴重左

複式洋房

cheungkiukiu410 發表於 18-8-29 14:55
好恐怖,我一直都冇濕疹,開頭個肚底位置起左少少,但我唔敢R佢,所以成個肚只係得肚底有,但之後好快蔓延 ...

我前幾日都山咗一撻濕疹,沖完涼即刻搽咗d椰子油,跟住每早同夜晚沖涼後都搽椰子油,而家好返哂,妳試下搽椰子油睇下有無幫助。

大宅

回覆樓主

原來咁多人有哩個問題 我都係呀 但我已經有改善 我係另一個post覆左位媽媽 你睇下 希望都幫到你 我全身全面都係 但而家已經謝哂
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21838833

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

我果時候係35週先開始清胎毒架,你32週唔算遲吖

複式洋房

kevama 發表於 18-8-29 15:39

所以諗緊好唔好停西藥試下,好困擾

複式洋房

hoimin 發表於 18-8-29 19:32
原來咁多人有哩個問題 我都係呀 但我已經有改善 我係另一個post覆左位媽媽 你睇下 希望都幫到你 我全身全面 ...

咁你果時點好返吖?真係要生完先會好返?

複式洋房

love_cuard2001 發表於 18-8-29 19:22
我前幾日都山咗一撻濕疹,沖完涼即刻搽咗d椰子油,跟住每早同夜晚沖涼後都搽椰子油,而家好返哂,妳試下搽 ...

但我而家太嚴重,範圍太大(emoji)

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-8-29 21:18
我果時候係35週先開始清胎毒架,你32週唔算遲吖

但我而家發左出嚟,仲清唔清到?會唔會已經太遲(emoji)

複式洋房

wyan16 發表於 18-8-29 15:46
我都有少少濕疹在頸度, 一熱就好痕

我用馬油就好D, 暫時止痕

係吖,一熱就好痕,唔熱都還好啲

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主

我陀第一胎時有起濕疹
你32週先起?已經算好好啦!
生完會好快好返架啦

青提子乾煲水,我媽話係d偏方可以幫助濕疹
佢話我嫲教,由我起濕疹時都有飲下
不過我仔出世都係有濕疹
其實真係唔知清胎毒係咪真係有作用

複式洋房

Kayibobo 發表於 18-8-29 23:39
我陀第一胎時有起濕疹
你32週先起?已經算好好啦!
生完會好快好返架啦

係吖,32週就起,痕到痴線,你好早就起?
係啦…我聽有啲人完全唔洗清,媽媽同bb
一樣好好,有啲清左出世bb都有濕疹,不過希望而家發晒落我度,我個仔第時冇事啦…大人都咁辛苦,小朋友辛苦一百倍

大宅

認識瑞士牛牛第一回

cheungkiukiu410 發表於 18-8-30 01:38
係吖,32週就起,痕到痴線,你好早就起?
係啦…我聽有啲人完全唔洗清,媽媽同bb
一樣好好,有啲清左出世b ...

我係四個月時就起
搽乜都無乜用,食止痕藥先叫好d
D位比我r到出哂水
著長褲會掂到唔好
著短褲比人望,覺得我肉酸
醫好後,好多印,好後悔個時失控去r
如果本來有鼻敏感..個d都會連帶濕疹底
所以可能我遺傳左比個仔

複式洋房

Kayibobo 發表於 18-8-30 02:08
我係四個月時就起
搽乜都無乜用,食止痕藥先叫好d
D位比我r到出哂水

唉…真係好痕,我都已經忍住唔r佢,但有時真係控制唔到,唔好話人哋望覺得肉酸,我自己望到都覺得自己肉酸(emoji)
不過你4個月時就起,真係好辛苦吖

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 wyan16 的帖子

馬油真系好好用,樓主可以試下。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

cheungkiukiu410 發表於 18-8-30 14:41
唉…真係好痕,我都已經忍住唔r佢,但有時真係控制唔到,唔好話人哋望覺得肉酸,我自己望到都覺得自己肉酸 ...

係呀!所以我情緒好差
個時人人話生完就無事,但可能我起得太勁
唔去皮膚科醫生到,根本就唔得
我生完成日都唔開心
依加都未變返白滑既腳

大宅

cheungkiukiu410 發表於 18-8-29 22:32
咁你果時點好返吖?真係要生完先會好返?

我未生呀 而家20週 仲有痕 但已經改善左好多 大部分都謝啦!你都試下我既方法呀!

複式洋房

我由一開始有左就有 三個月個時仲嚴重到入埋醫院 要食抗生素 真係好痛苦 又痕又痛又訓唔到 出院後睇左一個中醫就好番好多 停左2-3個月唔使睇 依家等生喇!

首頁

尾頁

跳至