跳至

首頁
34567...27

尾頁

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-11 08:58
加州近年天旱,加過水費,如果有花園草地要淋水又有洗衣機,過一百真係唔算貴,我住果度只有業主有洗衣機 ...

一百幾水費係冬天唔使淋水時候,夏天要淋水時就 double,要三四百!

我研究過張水費單,排污 (waste water service)佔好大部分,呢度唔知係點計嘅,究竟係一個定額還是根據我實際用水來計,我都要問下。其實淋花園真係用好多水,每次 sprinklers 一開我就肉痛,唔單止係錢,食水係珍貴嘅資源,幾多地方連清潔嘅食水都冇,我哋就攞來淋草地。我住嘅地方近湖邊,我真係有衝動想問下市政府是否可以抽湖水來沖廁所(好似香港用鹹水沖廁一樣)以及淋花園,我願意加地稅來 finance 這個工程

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mugtaitai 發表於 18-9-10 21:21
一百幾水費係冬天唔使淋水時候,夏天要淋水時就 double,要三四百!

我研究過張水費單,排污 (waste wat ...

我都同意,淋花真係嘥好多水,制水果陣連洗車都唔俾開水喉,呢邊沖廁用淡水我好肉赤,同你一樣唔係紙,係水,資源唔係長用長有,所以我仔成日開大水喉洗手,我次次都鬧。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

禁止訪問

回覆樓主

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-11 13:54
我都同意,淋花真係嘥好多水,制水果陣連洗車都唔俾開水喉,呢邊沖廁用淡水我好肉赤,同你一樣唔係紙,係 ...

西雅圖唔制水都唔準自己洗車,因為喺自己屋企洗,污水會經 storm drain 唔處理直接排落湖,太污染湖水,所以唔準,一定要攞出街指定嘅洗車店洗,我都同意,自己環境要自己保護

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Lam922922 發表於 18-9-10 22:00
其實有個兼職係可以做全球生意。點解唔試下?

唔該睇睇版規,呢度唔準代購,唔俾服務宣傳,請問你出呢個回帖係呢意思呢?

禁止訪問

回覆樓主

王國長老

Lam922922 發表於 18-9-11 15:39
我唔係代購⋯⋯我唔係賣廣告真係講工作架喎

咁你講嚟聽吓,唔好講d唔講d喎,點樣兼職全球生意?bk招聘要去另一版架。

禁止訪問

大宅

mugtaitai 發表於 18-9-11 14:15
西雅圖唔制水都唔準自己洗車,因為喺自己屋企洗,污水會經 storm drain 唔處理直接排落湖,太污染湖水,所 ...

吓,唔準自己洗,我唔知道,咁要揾定地方洗車

大宅

回覆樓主:

果然係少個錢都生活唔到。。
有得去街喉排隊攞水就好啦。。。

公爵府

im_csb 發表於 18-9-12 00:33
吓,唔準自己洗,我唔知道,咁要揾定地方洗車

我更正一下,並唔係一刀切完全唔準,但強烈唔建議喺自己 drive way 或者車房用喉來洗,原因上面講左,因為污水直接流落 storm drain,唔會經過處理就直接流入湖,政府比市民嘅指引係,如果你唔會飲呢 d 水(有清潔劑、油污同其他雜物),請唔好倒落污水渠

政府建議嘅洗車方法:
1. 最簡單,攞出街搵 commercial car wash,最簡單嘅洗,可以平至 $10 一次,如果要打埋臘,或者抹埋車內籠,就貴 d,要吸埋塵,又再貴 d,好多 packages 可以揀

2. 唔用喉,淨係抹,然後污水到落 sink,因為家居污水會經過處理,咁就唔會污染環境

3. 如果偶一為之,可以喺草地或者石仔地上洗,污水由泥土吸收同過濾,咁對環境嘅影響相對較小

我懶,攞出去洗算了。 外面好多洗車店,最常見嗰間有隻大笨象做 logo,你行過留意下

公爵府

kayeeian 發表於 18-9-12 06:49
果然係少個錢都生活唔到。。
有得去街喉排隊攞水就好啦。。。

世道難行錢做馬,全世界皆如此

大宅

mugtaitai 發表於 18-9-12 07:51
我更正一下,並唔係一刀切完全唔準,但強烈唔建議喺自己 drive way 或者車房用喉來洗,原因上面講左,因為 ...

謝謝,又長知識

複式洋房

rose-mag 發表於 18-9-7 13:12
衣食住行係必須,衣食可以慳,住要睇地區(我唔喺LA,等住果區JM答你),行呢LA都有巴士,但LA真係要有車 ...

多謝回覆, 洗費比我想像中多, 似乎比在香港生活更貴, 我仲以為是平過香港的!
真係要再唸唸

王國長老

Bert 發表於 18-9-12 08:20
多謝回覆, 洗費比我想像中多, 似乎比在香港生活更貴, 我仲以為是平過香港的!
真係要再唸唸
...

某部份係平過香港,例如生果食物,但人工貴,所以有服務附帶嘅嘢都有一定最低消費,香港而家食個好d嘅早餐都三四十,美國呢邊計落差唔多,可能份量仲多d

複式洋房

rose-mag 發表於 18-9-12 08:29
某部份係平過香港,例如生果食物,但人工貴,所以有服務附帶嘅嘢都有一定最低消費,香港而家食個好d嘅早餐 ...

我只是來過探親, 每次一個月左右, 去下market 買餸, 入下油, 間中出街食飯, 應該還有很多貴的诜費未經歷到, 就算不計房租或按揭, 美國的生活费還是比香港貴, 對嗎?

王國長老

Bert 發表於 18-9-12 08:46
我只是來過探親, 每次一個月左右, 去下market 買餸, 入下油, 間中出街食飯, 應該還有很多貴的诜費未經歷到 ...

睇下你有幾能屈能伸,我見有人月入兩三千蚊養兩大兩細,當然唔係住大屋果隻,劏房同人share廚房廁所,仔女讀公校,自己煮三餐。

有d硬件係冇得平,例如屋租水電煤保險,仔女5歲入小學,之前讀preschool或去托兒都係私人辦多,一個月最少一千一位走唔甩,所以生兩個就唔做工自己湊好過。

別墅

Bert 發表於 18-9-12 08:46
我只是來過探親, 每次一個月左右, 去下market 買餸, 入下油, 間中出街食飯, 應該還有很多貴的诜費未經歷到 ...

仲有家居上網同電話費,都比香港貴一倍以上

子爵府

回覆 Bert 的帖子

我覺得, 只有1樣平過香港, 就係樓(吾計地租/地稅), 其他野, 衣/食/行都貴過.

別墅

kkyyn 發表於 18-9-12 10:38
回覆 Bert 的帖子

我覺得, 只有1樣平過香港, 就係樓(吾計地租/地稅), 其他野, 衣/食/行都貴過.

人工少過香港,但稅就多過香港好多

首頁
34567...27

尾頁

跳至