跳至
[美國] 後悔移民  

首頁

尾頁

公爵府

edutm 發表於 19-11-6 09:57
我想研究下邊個州好住。請問下有邊d網站可以參考?例如就業,治安,宗教,天氣。
...
我曾經 come across 過呢個網站,未必有晒你所要的資料,但都有些相關數據可以參考一下:

http://www.city-data.com/#data

男爵府

mugtaitai 發表於 18-9-3 08:35
後悔的原因係當初冇做 due diligence,來到發現現實同當初想像有落差而後悔?還是來到之後,實際情況有變 ...

可否講下甚麼 due diligence? 可以點做? 感激。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

farm712 發表於 20-8-6 02:09
可否講下甚麼 due diligence? 可以點做? 感激。

due diligence 即係了解自己移民後嘅會可能出現嘅狀況,評估下自己是否可以接受,要調整心態,包括對未來生活嘅期望,著手準備、步署,盡量將期望同現實落差減少。呢度一直都有好多會員真實個案分享,有好有唔好嘅,每個人嘅際遇唔同,有人嚟到好開心好享受,有人後悔抱怨,喺來源地越順風順水嘅、職位越做得高、人工越好嘅,一般越難適應落差,但都有好多例子唔一樣,睇下自己心理質素有幾強,處變能力有幾高,期望有幾大,可以接受失敗不如意有幾好。

但就算了解過亦做過評估,有好好準備過,移民初期都可以唔習慣,因為除咗自己心態外,環境因素都係一個變數,其他人嘅態度行為亦非自己可以控制,咁就只能自己調節。有D望似微不足道嘅細節都可以觸動一個人嘅神經,我嘅忠告係要抱住既來之則安之嘅心態,怨係要過,唔怨都係要過,唔同人考慮移民嘅原因都唔同,有人係被逼,有人係自己揀,有人係退而求其次,亦有人係人有我人嘅心態,但點都好,嚟得就要有破斧沉舟嘅決心,成日諗住走,終日將移民後同移民前比較係完全冇意思嘅,一個人只可以喺一個地方生活,唔會同時喺兩個地方,東西文化習俗不一樣,比較亦係冇意義嘅。

舉個例:喺香港有好多街頭小食,可以好平,美國呢度未必有得賣,賣都有機會好貴,一係自己學煮,一係俾認為貴嘅價錢食,一係就接受冇得食。掉轉去諗,香港買新鮮生果如士多啤梨、車厘子、藍莓好貴,美國呢度買可以好平,如果可以當呢個係好處/bonus的話,生活就有更多正能量。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

rose-mag 發表於 20-8-7 02:37
due diligence 即係了解自己移民後嘅會可能出現嘅狀況,評估下自己是否可以接受,要調整心態,包括對未來 ...

謝謝你。

大宅

rose-mag 發表於 20-8-7 02:37
due diligence 即係了解自己移民後嘅會可能出現嘅狀況,評估下自己是否可以接受,要調整心態,包括對未來 ...
我就係後悔嘅其中一個

子爵府

為何後悔呢…除了所有親友在香港之外,之前無考慮就移民?但移民不是易事喎

大宅

kkyyn 發表於 20-8-19 11:26
為何後悔呢…除了所有親友在香港之外,之前無考慮就移民?但移民不是易事喎 ...
就係唔捨得屋企人

子爵府

不如叫父母多些去探你啦。始終要3個遷就你1個又好似吾多合理

大宅

kkyyn 發表於 20-8-20 07:02
不如叫父母多些去探你啦。始終要3個遷就你1個又好似吾多合理
好煩惱

首頁

尾頁

跳至