跳至

首頁
12345...27

尾頁

大宅

mugtaitai 發表於 18-9-5 16:29
我表姐住 Richmond,校區實在一般,好多人勸佢搬,佢話唔使,學校麻麻反而仔女容易成為 top students,反 ...

我下年land S.F.都會住Richmond. GWH 是否比較容易? 我囡會插入10 班,sunset 嘅Lincoln 都想試吓考。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

andykwan 發表於 18-9-5 22:52
我下年land S.F.都會住Richmond. GWH 是否比較容易? 我囡會插入10 班,sunset 嘅Lincoln 都想試吓考。
...

你係三藩市嘅richmond區,唔係Richmond市吧,mugtaitai講嘅係Richmond市,果邊校區一般,SF Richmond區都有唔少高中,Washington同Lincoln都係幾好嘅,SF市除咗兩間高中要考同獨立入申請表之外,其他都係統一申請,你嚟到入紙睇下有冇位。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

mugtaitai 發表於 18-9-5 13:44
加州呢幾年真係唔知發生咩事... 我 08, 10, 12-15 年都喺 Berkeley 過暑假,每次都係我一個人帶住兩個仔, ...

呢度將教育當生意咁樣運, 基本上 同個地方有冇錢唔太大關係,就算有錢都俾人用唔同名目洗走曬, 呢度比大陸高明嘅地方。邊有幾多俾到學生資源。。
政府借個student loan都收6.x%, 香港最費個loan都係3.x%,啲息貴過供樓咁多,其實我哋交嗰啲稅去咗邊?

大宅

rose-mag 發表於 18-9-5 14:04
華人一向入Berkeley都高,而家反而難,特別係某間高中,華人多,成績好多都好,但因為唔想同一間高中同一 ...

當人人都想強調平等嘅時侯
即時代表現實係唔平等。。
我哋下一代 要同亞裔爭, 響度嘅印度家庭多嚟自 it界別, 有錢有時間培養小朋友 ,我諗 我哋啲小朋友以後競爭會超大。。

別墅

kayeeian 發表於 18-9-6 08:38
呢度將教育當生意咁樣運, 基本上 同個地方有冇錢唔太大關係,就算有錢都俾人用唔同名目洗走曬, 呢度比大 ...

D稅去左扮大佬週圍打人嚇人

男爵府

我地唔會係西岸落腳因為物價太高,因為有relatives係Toronto, 所以應該會去Michigan or Ohio, 聽講Solon school district Ohio幾好,唔知大家對呢2個states有咩意見呢?

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-5 22:49
雖然我仔女剛上中學,未見到佢地有幾大potential, 我同老公都話唔會俾個仔報讀某高中,競爭太大,功課勁多 ...

是否講緊 L 字頭嗰間?我都聽講過競爭好劇烈,南灣 Cupertino 同 Palo Alto 嘅幾間聽講都唔弱,G 字頭嗰間聽過有學生頂唔住壓力自殺,我以為只有亞洲先有呢 d 事,估唔到呢個風氣已經吹到北美

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mugtaitai 發表於 18-9-6 10:23
是否講緊 L 字頭嗰間?我都聽講過競爭好劇烈,南灣 Cupertino 同 Palo Alto 嘅幾間聽講都唔弱,G 字頭嗰間 ...

係呀,L果間由7年級到8年級第一個學期都要計分,分數低d都入唔到,入到去又要鬥,但最終係最高分一部份會去到好大學,但入唔到果d比其他高中入到嘅都未必差,所以近年有家長strategy係唔入L學校,去其他高中更易入好嘅大學。

我又冇聽聞G有學生自殺,呢邊因壓力自殺應該唔多,反而因為bullying更嚴重。我有同事同我講,讀L都唔得,入唔到ivy league架,要去邊間邊間私校,我都費事理佢,入都未難,畢到業揾到工做得好至講,我有唔少同事b記出嚟,白痴到我有時想拍醒佢地,有字唔睇,睇完唔明,叫佢跟住做話叫我send條link俾佢,cap埋圖教都話唔識,最好有人煮埋再餵俾佢食。

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-6 10:39
係呀,L果間由7年級到8年級第一個學期都要計分,分數低d都入唔到,入到去又要鬥,但最終係最高分一部份會 ...

高分低能嘅學生到處都有,唔少亞洲學生好識得考試,SAT/ACT 攞到好高分,但真係唔代表佢哋“叻”,而家陸陸續續有大學意識到呢一點,哈佛今年已經率先話唔睇 SAT/ACT writing 了,Yale 緊跟,我諗會越來越多大學跟隨

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-6 10:39
係呀,L果間由7年級到8年級第一個學期都要計分,分數低d都入唔到,入到去又要鬥,但最終係最高分一部份會 ...

一篇舊 article on Gunn High 嘅其中一單自殺案

https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2015/12/the-silicon-valley-suicides/413140/

王國長老

mugtaitai 發表於 18-9-5 19:54
高分低能嘅學生到處都有,唔少亞洲學生好識得考試,SAT/ACT 攞到好高分,但真係唔代表佢哋“叻”,而家陸 ...

一個真實例子:我以前老細個女入一間好貴吓嘅外州大學,老細話一年六萬幾,第一年佢居然俾學校踢出嚟,因為唔夠分,過程點解我唔知,亦冇特別問,老細話當時個女好灰,打電話俾佢,佢問個女有冇心讀,知唔知自己問題係咩,個女話知,因為自己態度唔認真,懶懶閒又自以為是,於是老細教個女去同教授求情,教授話有條件,話要佢暑假收番D科,仲要去到某個grade,老細個女答應,佢暑假係邊做工邊返學,時間表真係好緊,最後收番晒要收嘅科又合乎要求,教授安排佢復學,最後畢業。果間唔係Ivy league,個女後來畢業去考Microsoft,幾百人取錄幾個,同場好多Ivy League嘅學生,成績冇問題,仲個個都好叻,但Microsoft要請嘅唔係叻人,本身公司有邊個唔叻?佢地要請可以做team player嘅人,要識personal skills,要識點同人相處,要有common sense/being logical,唔係講笑,考試過程係幾日幾夜請你上遊船,包晒食住,有group meeting,有Team play,有Individual interview,根本連點餐食飯都係考核嘅一種,最後我老細個女入選,已經做咗幾年,做得唔錯,因為佢識得點同人講嘢,點樣play in a group,呢D喺成績度係反映唔到出嚟。

中國人好多蝕底在只係識讀書,唔識點樣做team player,好多父母覺得要做第一,但做第一要識得點樣同第二第三甚至第一百好好共事至係呢D大公司要請嘅,人際關係同埋點樣增加自己嘅價值非常緊要。

王國長老

mugtaitai 發表於 18-9-5 20:06
一篇舊 article on Gunn High 嘅其中一單自殺案

https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2015/12 ...

噢,呢間,我以為你話SF果間GWH,冇理由架嘛。矽谷果邊好變態,有朋友話個女小學要做功課做到12點,佢話正常架,初中高中冇可能12點前瞓,心諗傻的嗎?佢話唔係咁,以後冇競爭力,上唔到好大學。。。我相信個個小朋友唔同,唔係個個都係讀書料子,亦唔係一定要長春藤至得,叻唔叻搵得多唔多錢於我唔及仔女開心健康成長,我信兩樣嘢係可以有平衡嘅。

眼見好多中國人點解唔夠印度人爭,我地唔識得人際關係相處之道,而且中國人劣根性係自私,自己顧自己。今晚至慶,我一直小學都有幫學校做中文翻譯文書/通告,完全義工,冇收過一分錢。好啦,今年我細女都升中,中學有一半係亞洲人,入面大部份為中國人,有不少係新移民,唔多識英文,我老公同學校同PTSA提出話我做義工幫手做文書翻譯,因為我唔只一次見到有唔識英文嘅家長左問右問,開學要點報課後班,而家開學要申請iPad,要網上填表要買保險,但學校一律冇中文或其他語言通告,佢地仲話要推出全電子通告,我明白慳番D紙錢,但有D家庭係冇電腦,父母唔識英文。點知當我老公同校長同PTSA委員講起,全部都拒絕,又話時間緊逼又話見唔到需要,但呢D人係英文人嚟,我見到有人being left behind,佢地話睇唔到。

最最興係有人話:呢度係美國,唔識英文唔學?(暗示你返歸啦)叫你個仔女講你知啦(但身為父母有幾多個唔知仔女有幾信得過,佢地如果個頭除得出嚟都有機會唔見唔記得),而講呢D說話嘅全部係中國人,自己人都唔覺得要幫自己人,有咩好講?

我相信就算得一個人,我地幫得都要幫,今日我幫人,聽日人幫我,後日我幫果個又再幫另一個,傳開去咁至係。。。不過我估我嘅想法out啦,我應該顧掂自己就得,其他人死咗仲好,少個對手嘛。呻完。

BTW,我自己成日喺家長groups入面提醒其他家長填表、學校活動、申請課後班,又俾人話出風頭。。。不過我覺得我做自己就夠。

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-6 12:35
噢,呢間,我以為你話SF果間GWH,冇理由架嘛。矽谷果邊好變態,有朋友話個女小學要做功課做到12點,佢話正 ...

中國人一向自掃門前雪,自私唔團結早已聞名,我早前睇過一篇 article,分析點解近年印裔喺 tech field 越戰越勇,越來越多印裔 executives,但中國人咁多年都只係侷限喺 technical level,有個花名叫 “碼農” (編碼的農民),其中一個好大嘅原因係印度人好團結,會提攜培養自己人,久而久之,就形成一股勢力,互相幫助,反觀中國人,好多小心眼同猜忌,唔係咁肯幫人,怕幫左人自己就蝕底左,變左孤家村,咁當公司要升一個人時,你估佢會揀一個喺公司各部門各階層都有支持者嘅,還是一個無兵司令?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

記得早幾年睇top chef,有個亞洲女仔贏咗。佢一路講話佢父母係點樣typical嘅亞洲家長,所以要靠呢個show去證明自己。我一路睇一路心痛。佢贏咗嗰一刻,我覺得佢好似打勝咗場仗,而敵人係自己父母。
你今日backup左未?

王國長老

mugtaitai 發表於 18-9-5 21:05
中國人一向自掃門前雪,自私唔團結早已聞名,我早前睇過一篇 article,分析點解近年印裔喺 tech field 越 ...

係,我公司都好多印度人,有D唔只叻,仲好識得點樣同人相處,我自己做咗十幾年,我都有唔少人脈,雖然係小薯仔,我都係夠對人好幫人賺唔少人情牌,最低限度我知去邊度搵資料搵人幫,中國人最怕蝕底,變成自己攬住眼前嘅嘢唔進步。當然有D印度人都好衰,會打壓其他種族,但中國人最大問題係自己顧自己,唔係提㩗後輩,驚人爬過自己,所以真係抵死架。

公爵府

rose-mag 發表於 18-9-6 13:20
係,我公司都好多印度人,有D唔只叻,仲好識得點樣同人相處,我自己做咗十幾年,我都有唔少人脈,雖然係小 ...

係呀,我經常聽到人話移民去外國係二等公民,到處有 glass ceiling,有位都唔到你上,某程度上係事實,但你睇近年印裔移民,一個一個咁突破玻璃天花板,點解人地做到而我哋做唔到?喺抱怨大環境之餘,係唔係都應該好好檢討一下自身嘅欠缺,取長補短?

Millmom    發表於 20-8-8 15:56

大宅

回覆樓主:

無可否認而家 大部分印度人係拔尖過嚟嘅專才, 佢哋本身都已經有一定嘅技能, 加上佢哋一定唔會返印度, 所以拼命咁樣係度向上游。
失禮啲講句中國人有好多系親屬關係咁移民, 唔係有啲咩特別技能, 加上我哋保護意識好強, 對於呢度著重吹水打關係嘅工作環境 係好蝕底㗎。 雖然我只響美國做過一間公司 ,但係我覺得呢度識present好過識做嘢。。 只要扮到係一位好員工,其他人就會信。
諗返起我以前喺香港嘅美國公司做過, 美國派去嘅高層, 好多因為吹水 吹得太勁,冇乜實際嘢做過, 畀人炒的炒,調的調。。
美國人marketing真係勁,sell同吹真係宇宙最強!

大宅

rose-mag 發表於 18-9-6 12:35
噢,呢間,我以為你話SF果間GWH,冇理由架嘛。矽谷果邊好變態,有朋友話個女小學要做功課做到12點,佢話正 ...

Rose-mag,妳真是好好人, 在bk和學校都好肯幫忙。
s.f.真是好多國內新移民,幾乎不懂說英語,但都可以揾工做。 我在家人做的daycare接觸很多新移民姨姨, 她們子女的英文都不太好, 要額外在校上英語班。

王國長老

andykwan 發表於 18-9-5 22:11
Rose-mag,妳真是好好人, 在bk和學校都好肯幫忙。
s.f.真是好多國內新移民,幾乎不懂說英語,但都可以揾 ...

喺SF新移民英文唔好嘅小朋友會被安排讀英語學習班,亦有新移民專讀嘅過渡班,符合程度就可以去普通班,我所見小學嘅一兩年已經好易追到,越細個到越冇問題。

我自己都返全職,唔係日日去學校,我接觸到唔少家長,有好多大陸嚟嘅家長,佢地一D都唔蝗蟲格,比呢度好多白人家長更肯幫手,有時返夜班,朝早嚟幫手帶完旅行再返工,大家輪流跟去旅行睇住所有小朋友,佢地英文唔好,但唔會因為要做低收入攞福利而唔返工,相反好努力做嘢,佢地或者唔似其他人咁捐好多錢俾學校,但一定出力。

反觀有班做大學教授做醫生做律師嘅家長,一副高人一等嘅嘴臉,搞小圈子,逼走老師,學是非。。。可以講,學校亦係一個是非之地,我同老公幫學校做好多嘢,欣賞嘅人好多,但眼紅嘅都唔少,只能講有人就有是非,我最關心係小朋友嘅安全同開心健康成長,包括我自己仔女同其他人嘅仔女。

複式洋房

回覆樓主:

我都是等緊移民LA, 還要等幾年, 想問下如果不計交租, 還有什麼必須洗费? 如果一家4口, 每月要預多少日常支出? (不計大學學費宿費),

真係要計清楚條數先決定可不可行!

首頁
12345...27

尾頁

跳至