自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ToBee 發表於 18-8-30 22:26
其實我工人真的冇什麼情感表達的,例如我父母入了醫院,佢唔會話問候下「公公婆婆」有冇事,出了院未?一點 ...

我非常鍾意咁雇主傭工之間嘅適當距離,大家互相尊重保持有禮就可以。一丁點兒的感情都最好沒有。

男爵府

ToBee 發表於 18-8-30 22:26
其實我工人真的冇什麼情感表達的,例如我父母入了醫院,佢唔會話問候下「公公婆婆」有冇事,出了院未?一點 ...

吓!我請咗工人十幾廿年,從來冇工人會咁講喎!只要我去完旅行返嚟,佢識自動自覺執衫去洗,我已經好滿足,你請工人打工啫,會唔會要求多餘咗呢?

男爵府

ToBee 發表於 18-8-30 22:51
當然有啦,她第一年在我家生日,唔使佢煮飯出街食,仲問佢可以在生日正日有day off, 新年會封利是,封埋比 ...

你個人對情感太over!over 咗俾人又希望人地都回俾你。我個人來講真係好怕呢啲人。

公爵府

回覆樓主:

如果係我, 佢離鄉別井嚟打工, 有錢都望佢留返多個錢俾屋企人啦, 有心嘅幫好我手就可以, 手信文化, 可有可無。

珍珠宮

ToBee 發表於 18-8-30 22:51
當然有啦,她第一年在我家生日,唔使佢煮飯出街食,仲問佢可以在生日正日有day off, 新年會封利是,封埋比 ...

唔知佢有無拒絕你啦

你 d 做法好似我前奶奶,我又好鬼似你工人碌木咁
其實我就覺得佢 d 好意好煩又拒絕唔到
焗住禮尚往來一兩個回合我真係頂唔住佢無情白事都要買一堆,咪唔回應佢,推唔到就收左算

佢覺得失望或者被冒犯時,我都覺得佢好煩好唔尊重我,佢覺得我唔識 do, 我都覺得佢唔識 do ga

大宅

2024年龍年勳章

ToBee 發表於 18-8-30 21:20
她沒有任何手信給我們,小小的禮物也沒有給我小孩,我其實一點也不希罕她份禮物,但好似唔係好識做....

定 ...

我覺得無所謂喎

珍珠宮

回覆樓主:

我無期望,但次次都有,生果

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

我工人番嚟送咗件A貨波衫比阿仔(甩哂缐),一個奇醜冇比既毛公仔比女

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ToBee 發表於 18-8-30 21:57
雪糕點帶呀!返到HK變milkshake

機埸有得買,pack 好比旅客拎上走,我買過

男爵府

回覆樓主

我幾個印尼工人,放完假返嚟都會買一堆零食,炸豬皮、生蝦片、牛耳、粟米卷、花生⋯⋯再加一大堆立立什什零食,因屋企全部大人,冇人食口立雜,最後得個擺字,我都叫咗佢唔好再買,佢話大家一齊食冇所謂喎!
最後都係得姐姐一個食

男爵府

回覆樓主

我返而好驚佢買,我之前工人自家做糕點帶回港,真係唔想食因為冇放雪櫃一整天,怕已經變壞,唔食又好似好衰,食左又驚肚痛。

男爵府

回覆樓主

開始見到有些攻擊性言論,我可能用錯「手信」這字眼吧。

發誓真的沒有貪求她要送的東西給我們。我家姐工人上次回鄕後比了兩個她爸爸種的芒果給我小孩,她説她爸爸親手種的,我好感動,覺得她工人好有我地心,竟然記得我小孩愛吃芒果,是心意上的問題,我只是她僱主的妹妹,但她也有心記得我小孩愛好。

自問問心無愧,對工人不差(但也不算超好)也許用上「手信」這兩個字太言重了。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

你係主,你有錢先請得工人,當然去旅行你去fing錢啦,佢係工人來打工,返去探親之前,已經要買定哂D野寄返去,返到去仲要派錢,邊得來咁多錢買手信呀.

<br><br>

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

伯爵府

ToBee 發表於 18-8-30 21:20
她沒有任何手信給我們,小小的禮物也沒有給我小孩,我其實一點也不希罕她份禮物,但好似唔係好識做....

定 ...

諗多左

子爵府

回覆樓主

我兩個工人都有買番黎架, 雖然唔係貴重野, 但心意好緊要.

男爵府

hkitty09 發表於 18-8-31 00:34
我兩個工人都有買番黎架, 雖然唔係貴重野, 但心意好緊要.

對,,「心意」兩個字值千金,我可能對工人要求太高了,都係要調節下自己心態先,打份工唔好放什麼人情味在裡面好了⋯⋯佢地來HK打工為錢啫,是嗎?

禁止訪問

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

我工人做了9年,年年返去我比錢的都什麼都沒有,真心,是她唔識做,但是我地要求高,買都未必合口味

子爵府

peggyrickie 發表於 18-8-30 21:33
我個工人姐姐會買好多芒果及小食比我d小朋友食!有時覺得佢買太多添!哈哈
...

我家姐姐都買好多芒果,佢話香港芒果唔好食,次次都係菲律賓托一大堆俾我地,仲送埋俾 6299,姑仔姑奶等一眾親戚

首頁

尾頁

跳至