自由講場

跳至
d  

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tsung 發表於 18-8-31 08:16
地裂了

唉~又話唔係貪, 又埋怨! 工人又唔係高薪
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 18-8-31 08:20
唉~又話唔係貪, 又埋怨! 工人又唔係高薪

見佢話工人平時都唔會慰問家人其實都預左架啦!仲有乜好期望?
口裡說不,心(emoji)卻很誠實
想借題話工人無心,實際係玻璃心,少少心意都計住,大方d 啦雇主!個個打工仔心態唔同,唔係個個都鍾意交心,唔鍾意咁嘅員工咪完約換人囉,有乜好數啫
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

諗多咗

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

tsung 發表於 18-8-31 08:20
喺lor

一見到就冇咗

伯爵府

ToBee 發表於 18-8-30 21:34
無錯,絶對不是物質上的意義,是有冇心的問題,我對佢好而佢沒有什麼回應,是有點失望的
...
工人是來打工賺錢,不是來講心,你對你老板會交心嗎?

翡翠宮

回覆樓主:

又玩爛玩具很不乖

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

子爵府

chillimom 發表於 18-8-30 22:12
點會有咁嘅期望架?庸人自擾。中國人嘅「識做」文化真係好煩

仲有送禮文化,真係又煩又冇謂

男爵府

Wacoal 發表於 18-8-31 07:37
我工人帶好多野俾我,上年拎左18個芒果,一個菠蘿,2盒雪糕。我話太重喇,點知佢話知我中意食,叫屋企人留 ...

雪糕點帶呀

男爵府

MoooVoo 發表於 18-8-31 09:24
雪糕點帶呀

雪糕一向是菲國出名手信pack 好有大量乾冰

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主

雖然地裂咗,但睇留言都估到樓主講乜,竟然有僱主期望工人買手信
我要記得幸福......

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

工人人工唔高,無期望過亦唔希望佢將工錢駛响我地身上。調轉俾錢佢回鄉玩就有。

子爵府

ToBee 發表於 18-8-31 00:42
對,,「心意」兩個字值千金,我可能對工人要求太高了,都係要調節下自己心態先,打份工唔好放什麼人情味在 ...

雖然佢地係為左錢黎打工, 但係大家日日住埋一齊, 總會建立到感情, 所以期盼佢地有少少手信係正常想法。 因為我自己去旅行時, 都會買手信番黎比工人。

男爵府

DHA勳章

回覆樓主

首頁

尾頁

跳至