想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

第一次完成用針葯嘅iui,我估好多心大心細、又想了解費用嘅jm 可能想了解多啲(因為當日自己都好想知呢啲資料),希望幫到大家作為參考。

Day 2 見醫生、陰超、開排卵葯五天(每日一粒)及一枝排卵針費 $1945

Day 6 預留精子$1000

Day 7 打排卵針費$120

Day 9 見醫生、陰超、排卵針四日(每劑75$2655

Day 13 見醫生、陰超、打破卵針、iui後塞陰用小白球十四日(每日早晚兩粒)$2563

Day 14 iui 療程$5560 (當中含$1000 用之前雪精嘅附加費)

全部加埋約$13800

當然唔同葯嘅份量唔知會唔會貴啲,例如食多粒排卵葯、或者排卵針份量大啲等。同時如果先生夠精子或質量好,不用雪精又可以減啲.... 有啲jm 對排卵葯反應好,唔洗打排卵針,又見少次醫生,又減啲....

但基本上見醫生加陰超約$1500/次。

一般話預大約一萬蚊,其實唔同情況係會有唔同,所以一開始除左心理,經濟上都真係一個負擔。所以同大家分享下。希望各位面對同樣情況的,決定做前可參考下。

以上費用未包括有機會要做嘅抽血、驗血、照輸卵管等....

希望幫到大家啦。

複式洋房

lama0149100 發表於 18-8-30 23:19
第一次完成用針葯嘅iui,我估好多心大心細、又想了解費用嘅jm 可能想了解多啲(因為當日自己都好想知呢啲資 ...

謝謝樓主分享,我下個星期去仁安見醫生了,心情好複雜。想問下之前嘅抽血、驗血、照輸卵管費用有冇向公司醫療保險claim返?

大宅

多謝分享!我下星期都去仁安初診
想問初診完係咪下個cycle可以即刻開始做iui?

大宅

第一次完成用針葯嘅iui,我估好多心大心細、又想了解費用嘅jm 可能想了解多啲(因為當日自己都好想知呢啲資 ...

好詳盡呀。。。想問day 2,9,13都見醫生,要預幾多時間呀??因為我要返工。。都考慮緊要請幾多假

複式洋房

多謝樓主分享

如果到當日先留精子,係咪會有其他問題或風險?所以你先預留?

複式洋房

點解要咁早留精?唔係當日做先留精咩?

同埋請問你食左藥有冇卵泡出呀?
仁安咩醫生?

別墅

回覆 Chanelaholic 的帖子

我份保險就無,唔知其他保險包唔包喎....

別墅

回覆 丫an 的帖子

可以架。但當然要睇醫生建議。因為如果要照輸卵管,就要經期開始起計七、八日做,嗰個cycle 就不可iui了我係醫生叫點做就照根住做囉~

別墅

qq_yingying 發表於 18-8-31 15:43
好詳盡呀。。。想問day 2,9,13都見醫生,要預幾多時間呀??因為我要返工。。都考慮緊要請幾多假
...

其實一般我都係請半日假,其實見醫生加陰超一般預十五分,再等攞葯等,連埋等下咁,大約個零鐘。但我有時為左唔請假,咁啱醫生又返大圍,我會約最早八點至八點半,睇完九點幾再趕返公司....
請假係幾麻煩.... 不過好在佢係寫婦科病,無咁尷尬....

別墅

回覆 mommyBBB 的帖子

因為本身先生量唔算多,形態唔合格,醫生建議預先留一次,做當日再留,咁做嗰日如果唔夠量可以用埋預留的,咁洗完精先夠量做iui。因為洗完精子數會減少嘛~ 數量唔夠亦會影響成功率。不過如有需要,醫生應該會同你講的

別墅

回覆 WWHTSF 的帖子

有關留精請參考上一條回覆。
至於卵泡,排卵葯對我作用不太大,我見有人只食排卵葯都谷到,我打埋針都唔算太理想。當然葯嘅分量都有影響。
我都係交比醫生,佢話咩我就根住做啦,haha

複式洋房

lama0149100 發表於 18-9-1 00:08
回覆 mommyBBB 的帖子

因為本身先生量唔算多,形態唔合格,醫生建議預先留一次,做當日再留,咁做嗰日如果 ...

明白晒,多謝你既解答

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

成個過程萬幾蚊,你成功未?

別墅

我都想知呀

別墅

多謝你詳細資料!我想問下你成功未?做左幾多次先bingo? 你睇邊個仁安醫生?你先生精精型態唔合格有無食咩supplement 或者睇中醫之類?

大宅

回覆樓主:

我都想繼續了解下,我食左兩個cycle排卵藥,每個cycle都谷到3粒大卵,但今日M到,衰左,我諗緊準備做iui,但考慮緊做唔做埋輸卵管阻塞檢查再做iui,如果係,輸卵管檢查係咪要day 8-9做?如果係,我就要計劃下

別墅

回覆 stagea 的帖子

好幸運,第二個cycle 中左。宜家三個半月。之前未穩定唔敢回覆,雖然仲有半年先生,大家加油。

別墅

回覆 supervi 的帖子

幸運地,第二次中左。

別墅

回覆 sixe4886 的帖子

幸運地第二次中左。我搵周醫生。
形態唔合格,洗完都好似得2-3%。之前有睇過下中醫。但都停左幾個月無睇
希望大家都幸運啦。

別墅

回覆 babylover53 的帖子

我第一次iui時未做輸卵管檢查。失敗左後,醫生建議我做檢查,以防輸卵管塞就嘥錢。咁結果係無塞的。咁跟住下一個cycle再試就中左。
檢唔檢查我都係等醫生建議,無特別提出。
有啲人開始前已照,仲會驗埋血睇下夠唔夠卵。但我無驗血。因為醫生話照我嘅卵子基數夠唔驗都得,閒返啲錢。
所以我只係跟醫生建議做。
祝好運。

首頁

尾頁

跳至