嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb而家2歲半,由10個月開始由好淡既3粒,唔覺唔覺變到而家咁多又咁深色!睇左幾個醫生,都話係色素痣,係黑色素細胞增生喺皮膚上,最怕係會有壞細胞(即是癌),但醫生話就咁睇就係良性既。想問下有冇人有經驗?或者有醫生推介,想整走啲痣!皮膚科醫生話唔算係病,只係外觀問題,黎緊返學唔想佢比人日問夜問,令bb有心理壓力,好擔心,醫生都好太多,多到都唔知點揀,求有經驗者指教!

不喜勿插

複式洋房

Kowing118 發表於 18-8-31 01:00
bb而家2歲半,由10個月開始由好淡既3粒,唔覺唔覺變到而家咁多又咁深色!睇左幾個醫生,都話係色素痣,係黑 ...

會由小變多的話,快啲醫好先,吾知會否做激光個啲就得呢?我見大陸媽媽谷有人講有bb啲痣係突出來的,一歲前做左類似叫激光就無事了,

別墅

immaa 發表於 18-8-31 13:36
會由小變多的話,快啲醫好先,吾知會否做激光個啲就得呢?我見大陸媽媽谷有人講有bb啲痣係突出來的,一歲 ...

多謝你既意見,但佢啲痣會唔會冇咁多同埋係咩位置?因我仔喺面同眼皮位,好難打,同埋啲皮膚科醫生話整完都會有疤

子爵府

回覆樓主

做激光會有疤?建議你再搵皮膚專科醫生睇雨資訊多個意見

我只想要一個健健康康既bb就足夠 ...

複式洋房

Kowing118 發表於 18-8-31 13:54
多謝你既意見,但佢啲痣會唔會冇咁多同埋係咩位置?因我仔喺面同眼皮位,好難打,同埋啲皮膚科醫生話整完 ...

對了,照計激光吾會留疤。你係bk關鍵字打色素痣搜尋應該有好多關於類似貼子,快處理不可拖,最怕越來越多

別墅

vivianbabywai 發表於 18-9-1 14:39
做激光會有疤?建議你再搵皮膚專科醫生睇雨資訊多個意見

已經睇左兩個皮膚科醫生都話就算抽取其中一粒嘅組織去檢下,都屬於一個小手術,同會有疤⋯

別墅

immaa 發表於 18-9-1 14:47
對了,照計激光吾會留疤。你係bk關鍵字打色素痣搜尋應該有好多關於類似貼子,快處理不可拖,最怕越來越多
...

我就係search唔到有其他案例(emoji)問多咗一個人太細唔識得全身麻醉去做激光/抽組織去驗⋯話唯有等佢大啲再處理,不過都係想睇下有冇其他人試過⋯

複式洋房

Kowing118 發表於 18-9-1 14:54
我就係search唔到有其他案例(emoji)問多咗一個人太細唔識得全身麻醉去做激光/抽組織去驗⋯話唯有等佢大啲 ...

明白,咁等我睇大陸個媽媽谷穩吾穩得返去年睇到啲類似貼子

別墅

immaa 發表於 18-9-1 14:56
明白,咁等我睇大陸個媽媽谷穩吾穩得返去年睇到啲類似貼子

好呀!唔該哂

首頁

尾頁

跳至