親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

小曳人 發表於 19-1-3 20:41
我都計劃緊暑假去荷蘭

暫時plan 如下

小孩提防值得去,個度有架巴士可以去utrecht, 好方便
miffy其實無咩嘢睇,係有d精品賣,仲有個應該啱6歲以下小朋友玩嘅地方(我無入去)
小孩提防同風車村我都有去,兩度都靚,風車村人多d細d商業d,小孩提防好靚好舒服,我一個人係個度租左架單車邊踩邊聽歌,hea左2hrs

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我住inntel hotels zaandam, 離ams 2個站, 呢間酒店外表好有特色,房好大,陳設簡單,最正間房入面有埋桑拿房

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

maymamayma 發表於 19-4-7 12:30
回覆 bosch 的帖子

我入去website試過,火車一程3大+(1小rail runner€ 2.5)要€51,而用group ticket off ...

平€19 不過第一日要遲2 個鐘至去到efteling. 你係咪打算去玩2日?

個website 應該要你輸入坐車日期, 唔係時間. 日期係exactly 搭火車果日.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

for sharing (update)
Day 1, 到AMS,黃昏 (NS train+tram)
Day 2, Edam -> 風車村 -> 市中心 (大人ARTT,細路old holland tour EU3) summer
去有架EBS 817線行Edam 同風車村
Day 3, Utrecht +Muilderslot
(大人ARTT,細路railrunner EU2.5+one way ticket)
Day 4+5, 市內museum, 應該會買I amsterdam city card 2 day (細路GVB day pass)
Day 5, 返HK (NS train + tram)

應該差唔多喇....
多謝哂咁多位嘅意見!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

小曳人 發表於 19-4-9 09:27
for sharing (update)
Day 1, 到AMS,黃昏 (NS train+tram)
Day 2, Edam -> 風車村 -> 市中心 (大人ARTT, ...

我要分幾個post 講, 清楚d. 同埋我數口差呀, 如果我計錯數, 一切跟你計既為準.

你地去miffy,NEMO, Van Gogh, rijksmuseum, Muiderslot, 一共要EUR225. 你去買4museumkaart (博物館咭) EUR194.70, EUR30.30. Museumkaart 係全荷蘭大部份博物館都用得, 1個月內最多去5間博物館.

跟據你地既行程, 唔好用I Amsterdam city card, 咁會搞到你地費時失錢. 如果我冇計錯數, 你地4日入面, I Amsterdam city card 2D +ARTT2D既話, 交通連博物館開支係 EUR 408. 如果用ARTT 3D+ Museumkaart既話, 4日開支約EUR381. 廿幾歐差額係小數目, 但大人用左I Amsterdamcity card, 你地唔止搭車同去博物館買飛都複雜左, 最麻煩係響繁忙時間可能要排15分鐘至1個鐘隊去買博物館飛 (超多人去van gogh 同rijksmuseum, 我**估**小朋友可以跟你條隊咁入去van gogh 同rijksmuseum.. 去NEMO 你地一定要去排隊買小朋友份飛. ) . pass 可以排另一條隊入場或拎博物館飛會快好多. 所以一家人用齊齊用pass 或齊齊買飛會方便d, 暫時 Museumkaart 似乎比較適合.

記住用咩pass都好, d 博物館都要預早online 揀入場時間, 否則冇得入場.

pass 同搭車方面, 可考慮用以下方法:

1. ovcard + Museumkaart. 真係小數怕長計, ov card 最方便, 行程彈性最高. 就算用左pass, 你地都要買幾次火車飛, e-ticket就最著數. 如果次次都係加EUR1用機買飛既話不如買ov card….

2. ARTT 3D + Museumkaart + 其餘用e-ticket

之後我有2個建議, 都係要用Museumkaart.

如果你地會買Museumkaart, 可唔可以話聲我知?

瑪瑙宮

回覆 小曳人 的帖子

Day 1(), AMS,黃昏 (NS train+tram)

Day 2 (), Edam -> 風車村 -> 市中心 (大人ARTT,細路old holland tour EU3)

Day 3,4 (, ), 市內museum (ARTT)

Day 5 (), Utrecht + Kasteel de Haar (唔用ARTT) / Muiderslot(如有ARTT 4D) / AMS 巿內遊
(如有ARTT 4D) /ARTT火車去到既方

Day 6 (), HK (NS train + tram)

我都覺得去Utrecht果日可以加多個地方, 如果有ARTT 就用盡佢.

如果想當日去睇古堡, 可以考慮去 Kasteel de Haar, 唔用ARTT.

Kasteel de Haarutrecht果邊, 交通方面簡單d, 變相果日你地可以輕鬆d 冇咁趕冇咁煩. 朝早去utrecht 朝聖完, 下午utrecht火車站搭半個鐘巴士去Kasteel de Haar (可以用museumkaart), 黃昏響Utrecht食埋飯至返AMS.

Utrecht巿中心有好多餐廳, 攰到唔想行可以響Utrecht 火車站搵食, 個火車站連住個大商場, 新擴展新裝修.

我當只得 ARTT 3Day, 所以建議 day 5 去Utrecht.

小曳人    發表於 19-4-10 14:56

瑪瑙宮

回覆 小曳人 的帖子

如果禮拜三天氣唔好, 禮拜五都仲有機會去芝士巿場, 不過會去Alkmaar, 簡單d 一程火車 (EUR 8) 就去到.

想慳少少錢又唔介意花多少少間咪用ARTT 去到Uitgeest火車站再轉火車去Alkmaar, 粗略估計大人單程慳EUR4.1.

最方便又最平固然係禮拜三去EDAM.

Day 1 () AMS,黃昏 (NS train+tram)

Day 2+3 (,) 市內museum / Muiderslot (ARTT)

Day 4 () Alkmaar 芝士巿場 -> 風車村 -> 市中心 (Train Uitgeest <-> Alkmaar, ARTT)

Day 5 () Utrecht (tram+ NS train) + Kasteel de Haar /Muiderslot

Day 6 () HK (NS train +tram)

小曳人    發表於 19-4-10 14:55

瑪瑙宮

小曳人 發表於 19-4-7 16:52
我搵到喇!

https://www.amsterdamtips.com/transport-tickets

我偶然見到 EBS 巴士個官網都有講有4日ARTT 賣. 即管睇下呢個月係咪會有新野出.

子爵府

唔好意思想借個位問下,荷蘭有無農場/農莊既一日或留宿體驗?

男爵府

開心吸收勳章

jenniferkwok 發表於 19-4-10 10:08
唔好意思想借個位問下,荷蘭有無農場/農莊既一日或留宿體驗?

你可以參考一下 Amsterdam Farmland , 係民宿嚟嘅

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

博物館買飛都複雜左

呢句真!

我未計到用museum pass嘅$$,哈哈~ 但我只彈性就一就係OV card最高,隨時更改行程亦無問,但<11嗰位係咪就咁上車買票呢?

其實原定去完Miffy就去附近個城堡,只係條ARTT side track咗,再調動時就唔記起其實有個近Utrecht!

多謝你嘅意見,但我返去到執執個excel,計計數先...

btw, 兩個cheese market,有乜大分別?我見edam 近風車村咋..

子爵府

BabyRonXo 發表於 19-4-10 10:47
你可以參考一下 Amsterdam Farmland , 係民宿嚟嘅

唔該哂!

大宅

決定留2日efteling la, 荷蘭交通太複雜,雖然多得大家幫忙有基本概念,但心中仍然有D擔心,仲有少少後悔玩2個國家會否太貪心,希望順順利利

男爵府

開心吸收勳章

maymamayma 發表於 19-4-11 14:44

決定留2日efteling la, 荷蘭交通太複雜,雖然多得大家幫忙有基本概念,但心中仍然有D擔 ...

其實我去荷蘭無search 咁多,只係買OV chip 卡搭車,好似八達通咁增值就算

瑪瑙宮

小曳人 發表於 19-4-10 15:04

博物館買飛都複雜左

"<11嗰位係咪就咁上車買票呢" --> 你指買咩車票? 佢要去火車站d 機或者櫃位度買railrunner, 如果係Utrecht d 巴士飛, 可以去上車買票. https://www.u-ov.info/direct-naar/english

我未去過芝士巿場, 只係去過alkmaar 行街, 巿中心有d 舖頭睇下野, 果度有間芝士博物館, 不過只係睇d 古老工具, 唔去冇損失. 我諗芝士巿場d 表演對遊客黎講都係差唔多?!

我覺得去edam 好d, ARTT 包埋車錢, 落巴士行5分鐘就到芝士巿場, alkmaar 落左火車仲要行廿分鐘至到芝士巿場. 你去edam+風車村, 出戶外玩要搵日天氣好去好d, 所以我覺得天氣唔好至考慮去alkmaar.

大宅

mango22 發表於 18-9-3 08:31
3日2夜會比較趕,加上唔知你是否自駕。
荷蘭交通費很貴,自駕抵好多。

請問難找停車埸嗎?比錢係咪用credit card, 仲要入pin code?

大宅

我們一家3口出年會計劃到荷蘭>比利時(此段預計6-7日)>倫敦(預計5-6日)
因仔會由倫敦飛到荷蘭會合我們,因時間問題,所以想問安排同一日在機場等,才一齊出市區方便喲,或是分開,我們早一日到達,第二日再去機場接會好喲?
另想問由荷蘭機場出市區有什麼方法?因想由荷蘭>比利時>倫敦,全程坐Eurostar,Eurostar是否在中央車站上車?是否可行?
住宿方面,住Airbnb或是酒店比例好?

請比喲意見!謝謝!

DouglasMaMa :lol

子爵府

DOUGLASMAMA 發表於 19-7-11 11:26
我們一家3口出年會計劃到荷蘭>比利時(此段預計6-7日)>倫敦(預計5-6日)
因仔會由倫敦飛到荷蘭會合 ...

AMS 機場往市中心可搭火車, 20分鐘左右到達. 如果到達時間差不多當然係機場等.

我四月去AMS 2大2小住 airbnb, 距離中央火車站一個地鐵站, 係住宅區, 尚算方便, 有廚房, 但沒有洗衣機, 不過host 有幫我地洗左一次衫. 我比較鍾意住 airbnb, 因為可以用地道食材整野食. 同埋室內環境大D, 小朋友有多D地方走動.

沒有坐 eurostar 所以不清楚在那裡上車.

大宅

maymay516 發表於 19-7-11 14:06
AMS 機場往市中心可搭火車, 20分鐘左右到達. 如果到達時間差不多當然係機場等.

我四月去AMS 2大2小住 ai ...

我們會早上到,仔就下午先到,如何機場有地方坐,我們都希望等齊先走
如何時間只是20分鐘,都可以早一日到,第二日先去接仔
有關AIRBNB是否可以pm有關資料比我呢?
DouglasMaMa :lol

子爵府

回覆 DOUGLASMAMA 的帖子

已PM 有關資料

首頁

尾頁

跳至