親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

maymay516 發表於 19-7-11 14:27
回覆 DOUGLASMAMA 的帖子

謝謝
DouglasMaMa :lol

男爵府

appleyummy 發表於 19-7-9 15:27
請問難找停車埸嗎?比錢係咪用credit card, 仲要入pin code?

我們上次冇自駕,所以冇留意停車場,唔敢答你,比錢用credit card, 唔駛入pin code.

男爵府

maymay516 發表於 19-7-11 14:06
AMS 機場往市中心可搭火車, 20分鐘左右到達. 如果到達時間差不多當然係機場等.

我四月去AMS 2大2小住 ai ...

Maymay, 可以給我Airbnb 资料嗎?出年可能再去,AMS 住宿真係好貴!

子爵府

回覆 mango22 的帖子

Check PM

複式洋房

請問在荷蘭買火車票使用信用卡,是否一定要有4位pin code, 問了恆生和渣打,他們沒有提供,有人說可以直接㩒enter,或㩒0000,有成功例子亦有失敗並且食了張咔,請問有無最新的親身资料,可以指教一下嗎?

男爵府

maymay516 發表於 19-7-13 21:44
回覆 mango22 的帖子

Check PM

Thank you so much!

子爵府

qkpfung 發表於 19-7-15 17:08
請問在荷蘭買火車票使用信用卡,是否一定要有4位pin code, 問了恆生和渣打,他們沒有提供,有人說可以直接 ...

你張咭可以用paywave 嗎?很方便

大宅

好媽媽勳章

CX111 發表於 18-9-2 16:42
Volendam 風景好靚,個人覺得值得去,連晚餐逗留左3小時。因為我自駕,比較顺路。
...

那邊開車容易嗎?

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

qkpfung 發表於 19-7-15 17:08
請問在荷蘭買火車票使用信用卡,是否一定要有4位pin code, 問了恆生和渣打,他們沒有提供,有人說可以直接 ...
大部份paywave 唔駛入PIN,火車價票機要,入0000就OK

侯爵府

返來喇~~
講返少少實況,特別係交通!

我一到埗就去NS train 買OV card同railrunner,同職員講要4張OV,railrunner 加落其中兩張,佢起勢說我唔駛買細路嗰兩張,話出到城買day pass 就可以坐其他交通工具...
我住嘅地方出入到要坐tram,而原來tram 係無day pass for kids!!!!
因為唔近大站,亦唔想搵,所以,出入唔係俾大人票 (3.2EU) 就係 大人day pass 24hr (8 EU)
後尾有日唔想坐tram,一check~ uber 唔貴幾多

>> 建議如果係要坐tram,一係堅持要買OV card,再唔係就check 清楚 GVB 張kids day pass 响邊度買到,一買就買足要嘅日子

>> 另, day pass 係計24 hr,所以如果一日晏出門,第二日早的話,可以慳少少

侯爵府

話時話,有無人知 refund 咗嘅OV card,可唔可以俾朋友,下次去荷蘭時再增值,繼續用?

男爵府

開心吸收勳章

小曳人 發表於 19-7-29 09:50
話時話,有無人知 refund 咗嘅OV card,可唔可以俾朋友,下次去荷蘭時再增值,繼續用? ...

可以,我都keep 住咗OV card, 留返下次去荷蘭再用

侯爵府

回覆 BabyRonXo 的帖子

Thx~~

複式洋房

maymay516 發表於 19-7-15 22:04
你張咭可以用paywave 嗎?很方便

可以用paywave , 但見他們的售票機唔似可以paywave喎,另外是否人手售票也不收信用卡,只收現金和他們銀行出的debit card?

侯爵府

qkpfung 發表於 19-7-30 15:54
可以用paywave , 但見他們的售票機唔似可以paywave喎,另外是否人手售票也不收信用卡,只收現金和他們銀行 ...
售票機要插咭
人手應該都係paywave (响機身拍咭,唔係機面),NS 人手收EU1 /transaction 手續費

大宅

回覆 bosch 的帖子

買group ticket係咪一定要print 出來?有冇QR code?

大宅

Hi,
我10月都去荷蘭玩幾日,可否pm有關airbnb資料?謝謝!

男爵府

heimaangel 發表於 19-8-14 17:56
Hi,
我10月都去荷蘭玩幾日,可否pm有關airbnb資料?謝謝!

我都想要資料(emoji)(emoji)

大宅

好媽媽勳章

麻煩想要airbnb 資料,謝謝

首頁

尾頁

跳至