家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問如果有Mortgage link 戶口, 罰息期過咗之後, 應唔應該 部份還款? 還款有冇着數?

男爵府

lovelycat11 發表於 18-8-31 19:54
請問如果有Mortgage link 戶口, 罰息期過咗之後, 應唔應該 部份還款? 還款有冇着數?
...

假設你現有的 mortgage link 仍未爆額,只係考慮應否從 mortgage link 中拿一筆出來做部份還款。

這樣的話,還款與否也不影響淨利息支出。因為不還款,那筆錢可收息,用來抵消同利率的揭息,形同不需利息。

如還款,按揭總額會少了,利息支出和還款前的淨利息(每個月供款中的利息部分減去mortgage link 所得的利息)是無什麼變化。只是每個月供款可以少一點,增加了每月可支配的現金流。

別墅

qq_baba 發表於 18-9-5 00:38
假設你現有的 mortgage link 仍未爆額,只係考慮應否從 mortgage link 中拿一筆出來做部份還款。

這樣的 ...

解釋得好清楚,非常感激

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主

咁如果過左 ML 個額,又還5 還好呢??

男爵府

pakhop 發表於 18-9-5 06:46

其實依家好多港元定期都做緊2點幾,夠抵消按揭利率了。唔還按揭住既話你既ML額可以大d, 彈性多好多。

男爵府

pakhop 發表於 18-9-5 06:46

咁就要評估一下這筆打算用來還款的錢,在唔還款的情況下,可以產生幾多回報。

如回報 < 按息,就不應還款。
相反就應該還款了。

男爵府

kazakaza 發表於 18-9-5 09:00
其實依家好多港元定期都做緊2點幾,夠抵消按揭利率了。唔還按揭住既話你既ML額可以大d, 彈性多好多。
...

無錯,錢緊係keep在自己手好啲。

珍珠宮

2018復活節勳章

OH ICIC....THX ALL

大宅

Valuable post, thanks.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

過左罰息期就快D轉按
有差唔多2%現金回贈架,除翻兩年期,一年當減一厘息。

別墅

vet 發表於 18-9-5 14:30
過左罰息期就快D轉按
有差唔多2%現金回贈架,除翻兩年期,一年當減一厘息。
...

我本身P-2.85%,而家如果轉按 只能做P-2.65%,雖然有rebate,但長遠計 值得轉按嗎?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

lovelycat11 發表於 18-9-5 15:15
我本身P-2.85%,而家如果轉按 只能做P-2.65%,雖然有rebate,但長遠計 值得轉按嗎?
...

(emoji)HSB恆生
(一定要今個星期內交轉介表 *日期寫11/8* 及申請文件; 之後申請用新cap 2.35% )
H+1.25% cap P-2.85%=2.15%
1.9% cash rebate
有mortgage link
2年penalty period
✨星之獎賞0.2%✨

(emoji)ICBC (一定要今個星期內交轉介表 *日期寫11/8* 及申請文件; 之後申請用新cap 2.35% )
H+1.25% cap P-3.1%=2.15%
1.85% cash rebate
有mortgage link
2年penalty period
✨星之獎賞0.3%✨

我老公8月尾做了如上,你問下星之谷有没有變。

當轉按一年貴0.2厘息,但賺番1厘一年回贈,你覺得值唔值?

男爵府

lovelycat11 發表於 18-9-5 15:15
...

你用中銀個月供計算機,輸入而家同新的按揭計劃的資料,再將全數資料copy and paste到excel 表,就好容易比較到「長期」來說是否值轉了。(話唔定兩年後可能又再轉呢係咪?)

別墅

qq_baba 發表於 18-9-5 19:03
你用中銀個月供計算機,輸入而家同新的按揭計劃的資料,再將全數資料copy and paste到excel 表,就好容易 ...

請問中銀現在重有無「置理想」or「置合息」按揭計劃?

另外請問「置理想」or「置合息」的戶口,是否用返本身個港元儲蓄戶口呢?會不會另外新增一個戶口出來?thank you!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至