跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有經驗人士,
圖中右方文件,每一項也是必須嗎?
特別是 council tax statements 同 bills...
在新屋建成及收樓後,
多久才會有這些單據?

因為想預計一下,
過 UK 收樓後要再等多久,
才集齊以上單據帶回港交表申請 Visa...

大宅

KLDC 發表於 18-9-1 03:57
請問有經驗人士,
圖中右方文件,每一項也是必須嗎?
特別是 council tax statements 同 bills...

唔需要你提的council tax 及Bill
只要證明你係業主就得
所以係要land registry 個證明
有個registry 文件。物業係你名便可

大宅

回覆樓主

同埋俾埋個圖則,證明係幾多間房,適合申請者居住房間要求

複式洋房

回覆 samkee 的帖子

圖則不須要. 係 cover letter 到 declare 已足夠. 當然如冇三房個 declare 係三房會構成虛假陳述.
叧, requirements 要求啲物就提供物, 不要劃蛇添足.

男爵府

samkee 發表於 18-9-5 01:51
唔需要你提的council tax 及Bill
只要證明你係業主就得
所以係要land registry 個證明

Thank you 呀!
請問你當年係咪都係喺 UK 買新屋?
我哋問過心水 agent,
佢話申請 visa,要 land registry 外,
仲要有帳單...
我心諗:咁咪又要等多一個月!?
咁我留英收單好,定回港先

我上面 attached 嘅 guideline,
又冇明確話一定要有,
只係 You may wish to submit...、
This could include...

男爵府

Uxbridge219 發表於 18-9-5 19:35

圖則不須要. 係 cover letter 到 declare 已足夠. 當然如冇三房個 declare 係三房會構 ...

唔該晒!
如果層樓將會 full pay,但未起好,
可否用什麼證明,預先申請 visa?

大宅

Uxbridge219 發表於 18-9-5 19:35

圖則不須要. 係 cover letter 到 declare 已足夠. 當然如冇三房個 declare 係三房會構 ...

如果圖則是係一張紙幫助證明到房間數目,又唔係太多文件,又可提供有用證據,咁我覺得應放入去,咁個官睇唔睇就由佢決定。咁每個人想法不同,各自判斷。
不過都同意唔好放太多資料,個官都係睇D重要證明文件,太多搞到好混亂咁仲煩。

大宅

KLDC 發表於 18-9-5 22:44
唔該晒!
如果層樓將會 full pay,但未起好,
可否用什麼證明,預先申請 visa?

你係香港申請 family visa , 係要提供證明來英的住址,咁未起好未有land registry, 但買左應有個買賣合約,有預計交樓日期之類,或律師文件咁。 但也不清楚是否會接納,因為無保證係你到步實有得住吧。
保證D,等有張land registry, 證明個物業係你,而你又會拿來住,咁係最好的證明

大宅

KLDC 發表於 18-9-5 22:29
Thank you 呀!
請問你當年係咪都係喺 UK 買新屋?
我哋問過心水 agent,

對,從來係唔會講一定要乜文件,因每人情況不同,你要睇個需要的原因去判斷提供乜文件。

你係入境family visa, 咁係要證明有個居住地方,如個物業係你,咁你係要證明個物業係你,而你係會到步住,所以提供個物業註冊文件,以及律師信證明你幾時完成交易(你買樓時 complete應有份律師信通知交易完成之類),就足夠。 有埋個圖則證明房間數目,個官睇唔睇都有個參考。

但如係做在英續期VISA,個情況及需要又唔同,到時就要俾council , bill 等資料,以證明你地在英生活時係共同生活,呢個係family visa的要求,所以要睇你地council tax, bill 等係咪共同名字,或個別名字的bill 等係咪同一地址之類。

當你搞清楚個原因,查實你就知你俾乜野資料。

複式洋房

回覆 KLDC 的帖子

Full pay 同做 mortgage 冇分別. 如你諗住一 completion 之後就即刻申請, 追律師攞呢三份文件:-
1. HM Land registry: Official copy of Registry;
2. HM Land registry: Completion of registration;
3. HM land registry: Official copy of the title plan.

1+2 會有買家名, 咁就可以證明你有地方住
3. 只係一張 map,裡面 highlight 左你既 property 位置.

有齊以上三份文件已足夠 for accommodation requirement proof. 再加 cover letter declare 有幾多間房. 不用 council bill. 同埋 呢三份文件只有 soft copy. 不會有 original. Home office accepts print out copy.

另外, 睇住你申請個 timing. 如 completion 左 within 三個月入紙, 以上文件from 律師就 ok.
過左就要你自己同 land registry 申請, 因以上文件有日期幾時出. Home office 會睇文件時間性.

如你 agent 吾知以上文件, go to other agent.
Also check 下佢有冇 OiSC qualification.

Good luck!

複式洋房

回覆 KLDC 的帖子

預先申請visa? ..... 咪天真. 移民喎, 你估英國佬儍架.... kekekek.
計劃好, 文件齊哂, 俾 agent check 過, 自己又對過齊料 先好入紙.

記住每一個requirements I.e. financial, accommodation, English, relationship requirements 缺一不可.

重中之重係 financial requirement, 有錢 批既機會大好多.

Good luck!

男爵府

samkee 發表於 18-9-6 05:44
對,從來係唔會講一定要乜文件,因每人情況不同,你要睇個需要的原因去判斷提供乜文件。

你係入境family ...

多謝你一路以嚟咁好心機回覆我哋呀!

關於 council tax、bills...
我問過 councils 申請學校所須文件,
都冇提到話要 council tax、
水電媒單s 去證明我真係喺度住...
但係我見呢度媽媽有分享,
係需要呢 D supportings...

其實呢 D 單據,
係咪收樓後開通晒 D 新戶口,
就自然好快會有?
唔一定要等足一個月?

因為真係想儘快排心水學校

大宅

KLDC 發表於 18-9-8 02:33
多謝你一路以嚟咁好心機回覆我哋呀!

關於 council tax、bills...

所以你要分開每樣野唔好搞到好混亂咁,之前答係settlement visa申請。

如係申請學校,council 係要核實你係咪在該地址居住,以及係以何形式居住,如租定自置物業。
council tax 係你入住時,聯絡council 開個戶口,咁佢會再寄張單俾你交錢,通常1-2星期應收到信。
一般申請學校,會再寄信俾你要求要提供相關文件,如證明你在住址居住,可俾council tax, 水電費單之類;如你係自置,就要俾registry 文件;如租就俾租約。

收樓會唔會幫你申請埋水電費真係唔知,如已有單咁就最好。council tax 應係你到步入住咗先打電話去申請。

咁你到步,即刻申請council tax, 水電費單,咁等1-2星期應收到首封信。有埋registry doc,應唔會有太大問題。

同埋你到步打電話去申請council tax時,可問埋申請學校程序之類,每個地區唔同council 都有差別,所以最好問埋職員就最好。

複式洋房

回覆樓主:

請問可以借呢度問下英國配偶簽 financial requirement: 證券公司股票戶口(持住股票滿倉)的statement(足夠要求的金額數)可唔可以用來做supporting?打過去問大使館答到虛無縹緲咁,好混淆啊

唔該曬各位

洋房

yuyu1234 發表於 18-10-13 19:30
請問可以借呢度問下英國配偶簽 financial requirement: 證券公司股票戶口(持住股票滿倉)的statement(足 ...

我覺得都係最直接存現金在銀行戶口,因為呢樣係最簡單,直接,人人易明。要記住,你自己
搞到件事咁複雜,好容易比人拿籍口拒絕你既申請。

首頁

尾頁

跳至