意見反饋
義工

嬰兒食譜 今日: 0|主題: 27092

想整麵包畀bb食,買到麵包機好唔好?

複式洋房

國民生產總值:304

2019新春慶豚圓 2019勳章

真係bb好鍾意食麵包,但係喺街買嘅麵包好似感覺上唔係好健康。
想自己整麵包畀bb食,但係唔知買部麵包機抵唔抵用?又唔知買邊隻牌子好?大家有冇好介紹?

王國熱話
想去阿里山賞櫻,咩月份最好?
台灣容易搵到廁所嗎?
妖怪村
大板難波光芒酒店

複式洋房

szeline 發表於 18-9-2 11:20
真係bb好鍾意食麵包,但係喺街買嘅麵包好似感覺上唔係好健康。
想自己整麵包畀bb食,但係唔知買部麵包機抵 ...

有朋友建議我買焗爐? 焗爐係咪抵用過麵包機?

Hello szeline, 市面有好多唔同種類/口味嘅麵包, 成份都有可能唔同。 BB鍾意食麵包, 媽媽自己造可以控制成份, 例如糖, 牛油等等, 好好呀。 媽媽可以加入健康嘅食材, 例如生果, 果仁(磨細), 做成唔同口味嘅麵包, 蛋糕, 既健康, 又好味。
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

國民生產總值:1169

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

麵包機係方便啲,放哂材料入去撳個掣就等食,唔使自己搓麵粉,而且網上都已有好多食譜可以跟,唔好處就係只可以焗一個形狀的麵包,要再切開先畀小朋友食。

如果你有時間搓粉等發酵,咁焗爐都可以。

我自己就用麵包機多啲,另外有蒸焗爐平時用嚟煮餸,真係好得閒先用嚟焗一個個麵包仔,或者蒸饅頭

複式洋房

emmmacyk 發表於 18-9-4 20:50
麵包機係方便啲,放哂材料入去撳個掣就等食,唔使自己搓麵粉,而且網上都已有好多食譜可以跟,唔好處就係只 ...

謝謝分享

複式洋房

[email protected] 發表於 18-9-4 17:51
Hello szeline, 市面有好多唔同種類/口味嘅麵包, 成份都有可能唔同。 BB鍾意食麵包, 媽媽自己造可以控制成 ...

很健康呀

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

翡翠宮

國民生產總值:82354

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

szeline 發表於 18-9-4 00:03
有朋友建議我買焗爐? 焗爐係咪抵用過麵包機?

如果妳講多用途的話焗爐一定多啲,但麵包機真係好方便,如果bb好鐘意食的話而妳哋本身又冇乜需要用焗爐的話就買麵包機啦

別墅

國民生產總值:644

X2, 阿b 好鍾意食包,我都諗住買部麵包機。

複式洋房

國民生產總值:375

回覆 szeline 的帖子

焗爐同麵包機是兩種不同器材。 我兩種都有,焗爐可以焗麵包,但係好難焗到外邊方包嗰種皮。 焗爐焗包通常都係想焗一D歐洲式嘅面包,外皮比較硬嗰種。
麵包機就係做面包咁簡單,運作原理好簡單,所以唔好買貴。俾我選擇我寧願話多點前買個好D嘅焗爐。

麵包機會有食譜跟埋,跟住做無死。

如果唔想用酵母省時間,可以試下以下即搓即焗食譜:

https://youtu.be/u8y7oVXXPKw

大宅

國民生產總值:1543

我都開始用麵包機整麵包俾bb食,用緊Panasonic,另外推介北海道夢之力麵粉,焗出嚟阿囝超鍾意食!

大宅

國民生產總值:1504

myhappylife 發表於 18-9-29 23:15
我都開始用麵包機整麵包俾bb食,用緊Panasonic,另外推介北海道夢之力麵粉,焗出嚟阿囝超鍾意食!
...

我最近都買咗麵包機整麵包俾小朋友食,但市面啲食譜都要落鹽的,我小朋友得六個幾月,啱啱開始食固體,唔知應唔應該落鹽呢?

大宅

國民生產總值:1543

Kitkit88 發表於 18-10-25 01:11
我最近都買咗麵包機整麵包俾小朋友食,但市面啲食譜都要落鹽的,我小朋友得六個幾月,啱啱開始食固體,唔 ...

6個月大就唔好落了,不過我每次只係俾好少,所以如果幾粒仔都冇所謂嘅。

子爵府

國民生產總值:10076

Kitkit88 發表於 18-10-25 01:11
我最近都買咗麵包機整麵包俾小朋友食,但市面啲食譜都要落鹽的,我小朋友得六個幾月,啱啱開始食固體,唔 ...

我焗200克麵粉都係落1g鹽, 就算成舊麵包俾佢食晒,分10次食,每次都係0.1克,我就覺得OK

複式洋房

國民生產總值:425

我通常用麵包機攪麵粉同第一輪發酵,最後用焗爐焗較香,當然全用麵包機最省時

男爵府

國民生產總值:5461

2019勳章

我見整麵包都要落牛油,請問有冇唔使牛油嘅食譜?

洋房

國民生產總值:40

2019新春慶豚圓

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
somehow 發表於 19-1-4 23:01
我見整麵包都要落牛油,請問有冇唔使牛油嘅食譜?

上網搵有好多呢個係其中一個

https://www.beanpanda.com/5/basic-no-oil-bread

男爵府

國民生產總值:5461

2019勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
yinyi85 發表於 19-2-9 07:06
上網搵有好多呢個係其中一個

https://www.beanpanda.com/5/basic-no-oil-bread

謝謝.

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.