鐘點工人

跳至
[其它] 孖b請工人

首頁

尾頁

複式洋房

我2019年2月1日就36週。我第一次做媽媽,有好多問題。
聽說孖b請一個工人好難。我老公是外國人,話最多自可以請一個工人 (我自己都不想有兩個)。我們兩個都全職工作,但我應該可以放14週產假。

我幾時要開始找工人? 有公司推薦嗎?她應該幾時開始工作?我怎麼找到一個好工人?

有沒有人沒有請配月但沒有媽媽幫手?我媽媽話一定要請配月,但我外國大,所以我不想一個月都要困在家裏,不洗頭髮,日日要煲湯 。。。

大宅

limelicious 發表於 18-9-2 21:24
聽說孖b請一個工人好難。我老公是外國人,話最多自可 ...

我也是孖B,已4個多月!

建議工人早一點到,要適應及幫你預備BB用品。

我有左3個月時開始請工人,要面試又要搞文件都幾個月存!

男爵府

開心吸收勳章

早d搵..唔係個個肯湊孖b。我都搵左好耐....

大宅

你BBs 14週大你返工後上午有冇人來幫手?如果冇,要工人已經要一打二,真的冇乜可能,或者你覺得可以湊完一個到另一個,但BBs好慘要喊好耐冇人理,晚上兩個輪流食夜奶,你一定要起碼幫手餵一個掛,頭一年真的要一對一照顧,我自己孖B 差不多五個月大,請了兩個工人,但仲係好忙冇停過,我都要不停幫手湊佢地先可以有時間做家務同買餸煮飯,所以如果可以的話頭兩年要二對二比較好,一係一工人加一長老,一係兩個工人...

大宅

2023年兔年勳章

我孖仔而家 10 個月大,用緊兩個工人(我同老公都要full time 工作)。

講真,請工人過程真係好艱辛。好多工人都會揀工做,一聽到係孖B就即刻say no。 我哋最終都係靠refer。建議您盡早搵。

JD930    發表於 18-9-27 16:50

男爵府

孖b 2工人加我媽

男爵府

請工人大約要成四個月時間,你要快啦
我自己ftm加工人先湊得掂一個bb,你可考慮日頭揾本地姨姨幫手囉

首頁

尾頁

跳至