自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

bmuimami 發表於 18-9-2 23:12

唔會人人non jupas到㗎咁易咩?

我也有同一個問題

大宅

yuyueng 發表於 18-9-2 23:13
如果DSE考得唔好至走?到時太遲啦,亦去唔到好既大學,只可以將就讀foundation 課程先,無路可走。
識唔 ...

我朋友個仔就是,辛辛苦苦考入喇沙,中文又唔太差,為嘜?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Kelseyrobinson 發表於 18-9-2 22:00
讀完中五去英國讀A-level

2003年出世
而家讀中五定中四?

我e生女啱啱去左英國
佢間學校band 1 架
但唔知點解咁早走

瑪瑙宮

好媽媽勳章

木土土 發表於 18-9-2 22:26
咁去UK 讀AL,比較留港考DSE,更容易入到出名UK University ,亦可用no jupas 考番香港神科!
...

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

怕且嚟緊經non jupus入大學,尤其神科,唔會再咁易,之前有文章話大學近年發覺,收收埋埋一班唔多達標既non jupus學生,後來知瀨嘢,中晒伏
再講,香港有食力嗰班(我講家長),點會計可惜唔可惜,只會將赢面放到最大,機關算到最盡

大宅

jollyma 發表於 18-9-2 23:23
怕且嚟緊經non jupus入大學,尤其神科,唔會再咁易,之前有文章話大學近年發覺,收收埋埋一班唔多達標既non ...

係啦,成績唔係最勁又用non jupus 入到神科,其實最終都會發現的

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

香港熊貓 發表於 18-9-2 22:14
因為我覺得5*唔大困難

邊難啫,top 5%之嘛,易過借火

水晶宮

jollyma 發表於 18-9-2 23:23
怕且嚟緊經non jupus入大學,尤其神科,唔會再咁易,之前有文章話大學近年發覺,收收埋埋一班唔多達標既non ...

用財力協助子女行條易啲嘅路,冇問題喎
我都想呀
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-9-2 23:32

黃子衡都話易喎!所以咪考埋音樂玩吓囉
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你覺得間Band 1中學係寶啫,人地根本從來冇當一回事。計過度過去外國走一轉贏面最大,why not.

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-9-2 23:32

舊年啊女學校老師同佢地一齊報考數學,點知,一定有合格,吾使驚。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bmuimami 發表於 18-9-2 23:34
黃子衡都話易喎!所以咪考埋音樂玩吓囉

我朋友個仔都考8科,而家做醫生了,我睇佢都超易,操廿年卷之嘛

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-9-2 23:43
我朋友個仔都考8科,而家做醫生了,我睇佢都超易,操廿年卷之嘛

我女操咗三十年卷(即做埋我當年考卷
都係入「水泡科」咋

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港熊貓 發表於 18-9-2 21:33
為什麼不讀完中六?怕DSE? 辛辛苦苦叫做考入一間比較好的中學,可惜嗎?
...

我識人晌香港讀國際學校,佢揀讀A Level,只讀唔知3科定4科,成績出左之後去報海外大學,收左,剛剛8月尾飛左了。我見佢都好似好輕鬆。
,

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

香港熊貓 發表於 18-9-2 22:14
因為我覺得5*唔大困難

咁你考咗幾多星?

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

當年會考幾分十幾分升唔返原校的同學仔,去英國、英基個個變哂科科A喎。有$嘅,唔係唔走呀化?

珍珠宮

環保接龍勳章

香港熊貓 發表於 18-9-2 22:48
但用A level 要比香港遲一年,值嗎?
又未必,
我朋友個仔讀完F.1過UK
去到升高一個FORM,
讀F.3
剛考完AL, 已經入到當地U,
不回來參加NON JUPAS

禁止訪問

公爵府

回覆樓主

讀咗半年DSE, 覺得唔對路,即走,搞得嚟就係成中五嗰年走,都正常。以前會考年代,唔少人考完中五就去留學,其實都係差不多。明知唔適合,又有能力,早就無謂浪費時間亦正路。全港每年咁多學生,唔同人有唔同諗法好正常。至於band 1 走得多過2 同3 亦自然。我估九成band1 嘅家長學生都係劍指八大,但有幾多band 3 學生家長會真心相信佢地會讀degree?

首頁
12345...6

尾頁

跳至