嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我囡囡心臟有事....點算?????

我個囡出世醫生聽到佢個心有雜音,後來去"國"量洪照到佢個心有一個洞同兩個薄膜.....而家醫生話要定期返去照心臟~
醫生話要等佢長大一些到兩歲左右,睇下個洞周膜會唔會生返埋,如果唔生返埋就要做手術.... :-(
我地成家人都好擔心佢,驚佢有事,驚佢第日touchwood真係要做手術,唔知有冇媽咪都有小朋友係咁的情況???咁點算好??有幾大可能真係生唔返,要開刀........?????
過去的留不住, 未來的難預測, 守住現在,當下即是~

複式洋房

Re: 我囡囡心臟有事....點算?????

I have a almost 1-year daughter. It's found that she is suffered from VSD with 6 mm since she was born in 20 days !
She has to take a medicine daily in order to relief the burden of her heart and lung.
As the doctor told she will grow up slower than the healthy baby. She's about 20 pounds...small-sized baby !
Last month she had a 心臟 ultra sound and was found the hole is reduced to 4 mm. So in your case, you need not to worry so much (at least your girl doesn't have to take medicine, right ?). Your daughter must have a chance of getting the hole smaller or even closed.
In her normal life, she's so active and play all the times except the poor feeding (4-5oz formula per meal plus two congee or mashed potato, 6 meals daily in total)
* Sorry that I typed the reply in English

別墅

181103baby,
希望大家的bb慢慢長大會冇事啦
我個囡唔洗食藥,但有時佢會笑笑下,笑到扯晒蝦咁..好似透氣好辛苦咁,好奇怪~
我驚會關事...我諗我有些杞人憂天

複式洋房

吳知係唔係我大頭蝦,我無見過佢hardly to breathe.
你囡囡係吳係都係vsd ? What size is it ?
你囡囡飲奶好吳好呀? What is her weight ?

伯爵府

我囡囡出左世4日都發現有vsd呀,知道之後喊左成日呀....
不過宜家唔駛食藥住......
但係我想知道要注意d咩呀???????

複式洋房

奀豬mami
自醫生話我個囡心臟有問題之後,我都不知喊左幾多次,成日問自己點解自己只生一個都吾好彩,好在得到各方好友支持,又知道個囡咁細,確實好需要我的照顧,所以只有全心意努力照顧佢。希望你都可以忘記不快,比心機照顧你的BB!

由佢出世至依家接近一歲,除了食奶及體重差之外,佢都算OK,傷風同咳過一次。所以在日常照顧佢方面都沒有特別。只要多留意佢著衫及少帶佢到人多地方 (公園除外)已足夠了,唔好比佢冷親氣管。

男爵府

你唔好擔心啦!我家姐因為健康問題,bb7個幾月開刀,因為早產bb關係,佢個心有一個洞, 最後都係自己會生返埋.依家仲10 歲呀
呢D野擔心唔到架啦, keep住定期返去睇醫生,放心啦!

別墅

181103baby ,
唔好意思呀,我都唔知佢個病的名係咪叫vsd,同埋唔知個size,因為次次我奶奶帶佢去完醫院後又唔記得個d學名,叫佢拎報告比我睇佢又唔記得......因我地唔係一齊住,我囡跟佢住..~
但係我囡飲奶又幾好,佢飲得好急的,所以我奶奶都要拮細d奶瓶的洞,而佢好準時,就算訓左,到飲奶時間前10分鐘必起身喊架~佢幾重呀......我諗可能唔只20磅,一d都唔誇張...健康院醫生話佢超磅,除左奶就咩都唔好比佢食.....好慘

伯爵府

亞女出世唔夠5磅,醫生話就係心有個窿,所以影響左佢吸收呀,佢宜家都好細食,飲冇2個字就一定訓左,而且一訓可以5,6個鐘......
個個都話"葛亮鴻"好,宜家亞女係qe follow,咁知唔知我點可以轉去呢間醫院呢?????
宜家一個星期要番醫院一次呀........so worry :-(

大宅

我個仔出世第二晚檢查時俾兒科醫生check到佢個心有事.於是第二朝一早就照x光,做心電圖,結果發現有問題,即刻call專科醫生幫佢做超聲波.咁啱姑娘推bb去做超聲波時我老公送老爺走,於是問姑娘可唔可以一齊去,佢話可以但要响外面等,點知落到去,個醫生問姑娘係咪bb爹哋,係就叫佢入嚟一齊做.就係咁,我老公睇住成個過程,而醫生仲解釋得好清楚.幸運地醫生嘅結論係,囝囝嘅情況係一個唔係問題嘅問題,唔駛食葯,唔駛做手術,最好彩嘅係個窿有0.4mm大,但咁啱上面有一塊大約0.2mm嘅肌肉遮住,變相令佢泵血過量嘅問題大大減低,而且個窿喺心臟嘅上部份,只會細而唔會大(因為人嘅心臟係向下生長嘅),會自己生番埋,但幾時冇人知,就算even最worse唔生番埋,都唔會有生命危險,運動亦會無問題.但我其實都好明白妳嘅心情,而且我bb都有食奶問題,今日奶奶先投訴佢朝早嗰餐食得3oz.,記得佢未滿月時,有一日試過瞓到成十一點幾十二點都冇喊醒要食奶,我都不知幾擔心,而佢嘅體重亦偏低,但我老公話唔怕嘅,等阿仔大d再慛谷喎.放心,吉人自有天相,專科醫生同我哋講,多留意bb食奶情況,有冇氣促,如果咀唇變紫就會有問題.
而我有個朋友個女都做咗心臟手術補窿,依家成六歲,家陣醫學昌明,越早發現越好,我有個女同事,佢成廿二歲先發覺有先天性心臟病,試過開刀,結果太危險做唔到要縫番埋個傷口,唔可以搭飛機,連bb都唔可以有,不過佢都好好彩,下個月結婚嘞.仲有呀,妳可以去呢個兒童心臟基金嘅網頁http://www.childheart.org.hk/ 睇吓,d資料幾有用,仲有睇完某d真實個案之後,妳會發覺原來自己嘅問題都唔係最嚴重嘅,就會放心d添呀.
仲有呀,我下個星期會同bb去個專科醫生度做三個月大嘅檢查,觀察bb情況,妳如果有嘢想我幫妳問吓, pm我 ar!

伯爵府

多謝你呀,GiggsMom

別墅

奀豬mami,

我諗你都唔洗擔心既,我囡驗到心有洞後,瑪麗就轉介左去葛亮洪喇,唔係我自己約的,不過葛亮洪始終係心臟專科應該好d 既,不過我諗可能係因為瑪麗同葛亮洪係同區(港島),所以佢索性叫我地去葛亮洪啦~你試下打去問下啦

別墅

奀豬mami&GiggsMom ,
我囡囡都好好彩,雖然佢個心有一個洞,兩個薄膜,但佢好吸收,亦好鍾意食奶,而家好肥~
但有次同玩完,佢好開心,笑到氣促,好大聲扯晒蝦咁,都唔知正唔正常
希望大家既baby健康成長啦

男爵府

環保接龍勳章

我個仔出世後都被發現個心有個洞.個多月就開始在葛量洪睇專科. 幸好都不需做任何治療.只每年去覆診一次.會照超音波的. 到四歲左右.醫生話個洞生埋了. 沒事啦.
所以不必太擔心. 只需留意多些BB. 聽從醫生指引就得啦
祝你小朋友快些康復. 身體健康!
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

伯爵府

咁我可唔可以叫QE轉介我去葛量洪呢???
定係我自己打去葛量洪問呀???

複式洋房

hello,
大家好! 我的囝囝出世時都發現心房有個洞(5mm), 現在已長至1.5cm, 原本由威爾斯跟進轉至葛亮洪, 我現在非常之抯心, 因為醫生話佢個洞好大要做開胸手術, 囝囝平時好好地, 但一有唔舒服佢個心就跳得好快, 有時真係好驚, 而家天氣涼, 佢飲完奶都會成頭濕晒.

伯爵府

Creamsoda
我個姨甥女都有個洞,佢而家3歲已經好番生埋佐,放心,主會保佑妳BB。
pooh 磁貼欠6, 30, 35

侯爵府

好媽媽勳章

Trevor仔o向威爾斯出世後o既第五日,帶佢番健康院做一般follow up時就發現心臟有雜音,當時我不知幾心痛&自責(因為我自己都有心臟病,大肚時一直都擔心會遺傳,估唔到...唉)!!!當日番到威爾斯,醫生即時同呀仔做超聲波檢查,發現佢心臟有兩個問題:

1. 心導管未有閉合
正常情況下,bb出生後心導管就會o向一兩日內自然閉合,但係我個仔就冇,當時醫生講,呢個問題一定要處理,如果再觀察落去條導管都係唔閂埋既,就一定要做手術(開胸或微創)札番好條導管。

2. 心漏(心室)
醫生話睇到個隆既size算中等,話好嚴重又唔係,但算輕微咩?又唔係,要睇番佢一路長大時既變化。

記得當日照超聲波時,醫生講o下又一個問題,睇睇o下又再搵多一個問題....我簡直想暈低!!!心諗:據資料香港每七千個bb先會有一個有先天心臟問題,點解會係我個仔?!仲要兩個問題一齊打孖上?!醫生仲話,如果只係單一個問題出現既,都未必要咁擔心,但而家係兩個問題同時出現的話,就一定要好好觀察!

就係咁Trevor仔要入院住左十日,醫生話要廿四小時觀察佢既食奶情況&身體進展。出院後,around 2-3weeks都要帶佢番去李嘉誠專科follow up。

到佢三個月大時,醫生就再同呀仔做多次超聲波,THANKS GOD睇倒佢既心導管已經閉合,而心漏既問題,亦見個隆則邊有d增生組織出現,醫生話囝囝既情況算係一直向好地改善中,我終於安心d咋!

而家呀仔既情況都幾好,大家見佢幾咁大隻b就知啦!下次再睇超聲波會係o向佢足一歲時!希望到時再有好消息:醫生話睇倒佢心漏都已經冇埋,咁就好喇!!!

各位遇到同類問題既媽咪,大家都要努力呀!
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

別墅

奀豬mami~~

你試下自己打去葛量洪問下Y~
佢可能會同QE聯絡,睇下你bb既情況卦,我都唔係好知
我諗你同QE既醫生講下,話bb而家既情況洗唔洗去葛量洪睇專科咁,我諗佢會比意見你既

別墅

marscayc,

點解你仔仔的情況會愈來愈嚴重既??
咁仔仔要幾時做手術呀??

首頁

尾頁

跳至