嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 我囡囡心臟有事....點算?????

tsznok,

呢個病係遺傳的嗎???
我媽媽話我出世時心跳比正常人快,但就冇咩野心臟疾病,但而家囡囡就有事~
其實你仔仔既第一個問題係會對佢有咩野影響架??
見到你仔仔而家好返晒真係鄧你地開心呀,
願主繼續看守大家
過去的留不住, 未來的難預測, 守住現在,當下即是~

伯爵府

今日同亞女去qe覆診,佢只係比醫生望2望,問佢有冇唔舒服,肯唔肯食奶,之後就叫我走啦 ,但佢又話亞女個窿都幾大,有4.8mmx3.5mm大,我叫佢轉介我去葛亮洪,佢又話冇需要喎 .....但係話亞女會易有心衰,叫我留意佢,,,,,,,,好驚

上次個醫生話亞女唔叫嚴重,可以自己好番,宜今次,又話亞女個窿大,要睇緊d,但佢話冇必要寫紙我去亮洪喎...即係點喎 :evil: :evil:

呢個病,醫生話唔係係遺傳既????-( ?-(
我冇架

伯爵府

marscayc,
個窿會變大架???
我仲以為只會細添...........

複式洋房

creamsoda,
我囝囝會係11月15日覆診, 到時先知要幾時做手術, 因為有d醫生建議2歲前, 有d又話愈早愈好, 我都唔知信邊個好.

奀豬mami,
係有dbb愈大自然會愈合, 但有d隨住身體日益長大, 跟住大(就好似我囝囝咁), 有時唔關遺傳事, 應該係懷孕期時早出現問題, 我有孕糖尿, 所以咁.
以前我成日祝願bb大個開開心心, 而家唔方唔開啦. :-(

伯爵府

marscayc,
唔好咁擔心先,做左手術就一定冇事啦...........
GOD BLESS U

民房

我表妹出世都有心漏, 做過多次手術, 細細個已經成身巴痕, 有一次我在她家中過夜, 半夜給一陣聲音驚醒, 原來表妹要緊急入院, 我見到她成個人已變了藍色, 心臟病最可怕的是無法預測那一刻病發, 各位媽咪, 你們必需小心看顧你們的小朋友, 不要以為平時看來没什麼就掉以輕心

侯爵府

好媽媽勳章

creamsoda,

係咪真係遺傳我就唔知...但係對我黎講,因為自己都有事,難免令我聯想起係我令到呀仔咁樣,所以我好自責傢!!!

kiunam,

你講得岩呀!所以大家都要好好留意bb既發展,最重要當然係定期覆診啦!

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

別墅

marscayc ,

放心,你仔仔一定冇"樹"既
我地會支持你地架~~
我囡囡個洞到兩歲都唔生埋都要做,希望唔洗就最好啦

別墅

奀豬mami~~ ,

如果你仲係擔心不過打去"國"量洪啦,不過我諗醫生話唔洗都冇事既,唔好擔心啦

侯爵府

好媽媽勳章

咦....我隻仔o向威記果邊做開follow up,雖然次次見既都係唔同既醫生,但係都ok既,冇試過話呢個醫生同另一個醫生講既病情唔同;如果上次去覆診醫生講個隆唔嚴重,但今次番去又話嚴重,下次又講另一種野...俾我火都黎埋都似!

大宅

你好 ~ 我姑仔的bb也是同你的寶寶一樣, 不過佢出左世一個月醫生才發現bb的心有雜音, 寶寶4個月大時, 醫生話一定要做手術, 於是就轉介到 葛量洪做類似通波仔手術, 其實不是通而是塞, 因為bb經心臟有一條血管穿了一個洞, 咁d血液長期滴落個心房度形成一個血洞, 所以要放一個類似網狀既野入去條血管度, 等d血管肌自動生d肉包住個網, 咁條血管就唔會再滴血, 做完之後不要跳, (整個手術係由格甩底通過條血管做的, 其他地方一d疤痕都冇) 不過做完之後, bb既發育...好了好多呢 ~ 有時也不用太擔心, 最緊要你地真係要好留意bb, 同埋父母一定要keep住身體健康 ~

伯爵府

creamsoda,tsznok,
我下個星期會同囡囡去專科,希望會好d啦,如果都係咁,我就會打去葛量洪問下啦........

係呢,我想問係唔係唔可比bb喊架??????????我都係聽講喳,但我唔記得問醫生呀 ?-( ?-(

大宅

奀豬mami~~ 寫道:
creamsoda,tsznok,
我下個星期會同囡囡去專科,希望會好d啦,如果都係咁,我就會打去葛量洪問下啦........

係呢,我想問係唔係唔可比bb喊架??????????我都係聽講喳,但我唔記得問醫生呀 ?-( ?-(

我姑仔話醫生冇叫唔比佢喊, 咁bb仔實會喊架, 你點阻呢?

不過盡量都係唔好比佢喊囉 ~ 因為喊得勁個面仔會又紅又紫
同埋bb喊時好似唔夠氣咁囉

仲有, 葛量洪d大醫生會每隔幾個月去一些政府醫院開大會架, 你可以查查, 我姑仔個女就係咁岩遇到個大醫生, 咁岩又講開心臟問題, 跟住咁岩e生話bb個心仔有衰竭現像, 唔夠4個月大就做左手術......

複式洋房

creamsoda, 奀豬mami,
多謝你哋祝福, 我仲未信主, 唔知God bless 唔 bless 我囝囝呢!
其實真係要睇緊我哋d寶貝, 因為心漏係會出現帶紫同唔帶紫(面色), 面色紫容易知, 反易唔帶紫嘅要成日留意個心係未跳得特別利害, 如果係就要即刻睇醫生.

別墅

奀豬mami~~ ,

我諗唔會唔可以比bb喊卦~
我囡成日喊到豬頭咁,喊到訓左都仲係度震震,嗚咽咁架,陰公~不過我諗唔好同bb玩到咁癲囉,有時我都驚太刺激佢,好似個日笑到扯晒蝦,透唔到氣咁,嚇屎我~樂極生悲就唔好啦

複式洋房

HI,

我個女的CASE 同你姑仔的BB差不多,但係現就2YRS, 仲係ON LIST緊,,仍未做手術。請問你指BB的發育係D乜呀?

crickey 寫道:
你好 ~ 我姑仔的bb也是同你的寶寶一樣, 不過佢出左世一個月醫生才發現bb的心有雜音, 寶寶4個月大時, 醫生話一定要做手術, 於是就轉介到 葛量洪做類似通波仔手術, 其實不是通而是塞, 因為bb經心臟有一條血管穿了一個洞, 咁d血液長期滴落個心房度形成一個血洞, 所以要放一個類似網狀既野入去條血管度, 等d血管肌自動生d肉包住個網, 咁條血管就唔會再滴血, 做完之後不要跳, (整個手術係由格甩底通過條血管做的, 其他地方一d疤痕都冇) 不過做完之後, bb既發育...好了好多呢 ~ 有時也不用太擔心, 最緊要你地真係要好留意bb, 同埋父母一定要keep住身體健康 ~

別墅

crickey,

我相信你姑仔既bb的問題比較嚴重,所以急住做手術呢~
冇疤痕就最好啦,b仔b女都係咁話啦~
bb而家健康成長真好

別墅

marscayc ,

就算你唔信主,佢都會bless all of U ga~
因為我地都係主既兒女呀,祂對我們係無私架
咁如果baby冇面紫,咁我係咪痴埋佢心口聽下心跳快唔快??

伯爵府

marscayc,
""唔帶紫嘅要成日留意個心係未跳得特別利害""
但係初生BB個心都係跳得好快喎....咁我點知幾多係唔正常呀?????而且亞女飲完奶,條氣成日都扯下扯下咁,我琴日問醫生,佢又同我講個個BB飲完奶都係咁.,係正常,但我又唔覺我個大仔以前係咁喎...... ?-( ?-( ?-(

侯爵府

好媽媽勳章

奀豬mami~~

我就好似冇乜印象話唔好俾bb喊咁多...但初期我囝囝情況未明朗,所以我都盡量唔俾佢喊,好彩呀仔本身唔扭計又好好湊(可以靜到隔離左右都唔知我已經生左傢),呢個問題好易處理。

反而,開初頭一個月,醫生要我每餐都要限定呀仔唔可以食多過70ml奶,我話要埋身餵人奶,佢都唔俾,要餵人奶就要用泵先擠出黎量份量,醫生話因為怕佢食奶食得多或食得耐,心臟會負荷唔到;that's why呀仔開初重得好慢,好彩都仲叫有得重,如果唔係就要o向奶入面加營養水。

到而家已經唔需要再限定佢食幾多,唔知係咪以前餓得多,家陣次次食八安奶,好攪笑....講真丫,有時見倒佢而家咁肥肥白白,有時真係唔記得佢個心仔有事。

有時我地做媽咪既,真係受左好多壓力冇人知...或者老公會明既,但就算係自己父母,有時都會多多說話,好似我咁,我奶奶,老爺,自己父母,久唔久都會俾d說話我聽,好似話我大肚時唔知食過乜做過乜,攪到個仔心臟有事...唉,大佬呀,我都唔知伯咁傢,有邊個媽咪想自己個細路有事?!另外,我係在職媽咪,呀仔次次覆診都係o向weekdays,大家都知,政府醫院邊有得你揀日子丫,初時同呀仔覆診比較密,成日都要請假,上司唔會正面話你,不過就多多聲氣...總之就...唉!我冇野望,望就望個仔快d好番晒啦!

首頁

尾頁

跳至