論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

上年剛續左第3張約,4月預支左2個月糧,話佢爸入急症急須錢買血救佢,尋晚放工,工人俾張病床相我,話佢爸又入急症,要吸氣先得,佢屋企人話想放棄唔醫,問佢決定,因為佢屋企得佢出黎打工,最後9點佢都贊成唔醫,隔左幾分鐘就喊晒話阿爸死左,佢須要cash喎

大宅

dada3210 發表於 18-9-4 14:11
上年剛續左第3張約,4月預支左2個月糧,話佢爸入急症急須錢買血救佢,尋晚放工,工人俾張病床相我,話佢爸 ...

今朝我一起身厠所都未去,就同我講”what I suspose to do?",我同佢講我都唔知,咁突然我都要諗下同先生傾下點幫你,跟住佢就話then I need to go, 之後又話自己返唔到菲律賓,返去要申請好多文件,又話1個月糧唔夠用,跟住就話雖然返唔到去,但想聽日有d錢可以寄返去幫下,佢屋企人走左係好傷心,我都有打算幫下佢,但唔知點解好似俾人威脅咁,感覺唔係咁好。
請問各位我應該點安排好呢?

洋房

幾個方法去處理
1. 首先要知道佢係咪真係親人去世?可能最終事情只是要錢而已,不然不會處理到真問題
2. 如果真是親人去世,你都只係得2個出口,一係借,呢到就要視乎佢既工作表現和你地之間既信任。二係唔借,唔借就唔駛講太多理由
3. 之前借糧有無寫好借據?始終數還數

大宅

Ada姍姍 發表於 18-9-4 14:21
幾個方法去處理
1. 首先要知道佢係咪真係親人去世?可能最終事情只是要錢而已,不然不會處理到真問題
2. 如 ...

唉… 平時工作都算ok唔太差,上次借糧已清晒,有寫借據,但真心覺得煩,請姐姐仲要管埋佢屋企人&事,依家連佢屋企人身後事都要我負責埋,好唔開心

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

不論真假,如果4月借既錢仲未還清一定唔會再借,等$用佢自己會揾财仔

別墅

dada3210 發表於 18-9-4 14:12
今朝我一起身厠所都未去,就同我講”what I suspose to do?",我同佢講我都唔知,咁突然我都要諗下同先生傾 ...
好我之前工人個情形,佢借你咁多錢,又講到前後咁矛盾,主題全部錢錢錢。你最好上 facebook or intergram search 吓佢,你應該會發現事實並唔係咁。

洋房

dada3210 發表於 18-9-4 14:27
唉… 平時工作都算ok唔太差,上次借糧已清晒,有寫借據,但真心覺得煩,請姐姐仲要管埋佢屋企人&事,依家 ...
之前我睇過一篇報道:請工人要教佢理財,教佢唔好一出糧就寄哂返去。因為佢一無錢,最煩個果一定係僱主自己,再唔係就影響工作表現

大宅

回覆樓主

我工人姐姐昨晚突然在房爆喊,之後問她發生什麼事,跟住答我她爸爸死了,然後我沒有問詳情,但她暫時只向我請六日假返菲律賓。

大宅

Ada姍姍 發表於 18-9-4 14:53
之前我睇過一篇報道:請工人要教佢理財,教佢唔好一出糧就寄哂返去。因為佢一無錢,最煩個果一定係僱主自己 ...

教左都未必肯做,佢地咩都搵僱主負責,成日要求多多,年年要求加人工加津貼,好似老馮欠佢地咁,仲成日話僱主刻薄

大宅

munmunme 發表於 18-9-4 15:46
我工人姐姐昨晚突然在房爆喊,之後問她發生什麼事,跟住答我她爸爸死了,然後我沒有問詳情,但她暫時只向我 ...

本來佢都想返去,但呢2個月公司好忙請唔假,同埋佢自己都無錢返去,佢今次淨係想問我借錢咋

子爵府

回覆 Ada姍姍 的帖子

教都無用, 我老公成日都話佢要儲錢, 唔可以當我們係提款機咁, 成日問借錢.... 我上一個就係成日問我借錢 (每次借唔多過一個月同埋我要求同期還)... 但都覺得好煩

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

首先, 如果我個女要咁樣去外地做嘢, 可能我都會期望阿女個僱主可以support得到多啲嘢, 正如自己出trip, 都會想公司可以offer埋頭等機票, 5星酒店, 包3餐等等! 如果個工人無講大話, 你可以想像得到佢係香港唯一可以信嘅就係僱主一家, 佢有問題搵僱主唔係大問題!

但個問題係, 佢嘅表達方式令你有uncomfortable, 同埋, 就咁聽落去, 佢似有講大話, 所以樓主, 你要自行判斷啦!
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

dada3210 發表於 18-9-4 17:00
本來佢都想返去,但呢2個月公司好忙請唔假,同埋佢自己都無錢返去,佢今次淨係想問我借錢咋
...

工人話今天吃晚飯後就去機場了,我昨天才出糧給她,未知道最後一刻她會不會問我借錢呢

複式洋房

回覆 dada3210 的帖子

I have similar case last year, i ask my agency to check by their Philippine office, if it is true, finally my helper only took 5 days leave and came back to work, dont continue to lend them Money, if she dont return, then ........!

男爵府

回覆 dada3210 的帖子

這些故事久不久就會聽閒, 聽咗就算, 姐姐要錢的, 叫佢問朋友借. 佢唔還, 佢朋友喺菲揾佢易過你喺香港揾佢. 再唔喺真喺叫佢揾財仔, 唔還財仔, 佢哋知有咩後果, 佢知僱主唔會上到身.

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

樓主case同我上個賓賓一樣,又係話阿媽要放棄治療,轉頭就死咗,跟住喊曬口話要返去,然後叫我出晒啲糧俾佢,請咗一個星期假返屋企。
點知一個月後都無浦頭,跟住財仔追到嚟,工人就一路都冇返香港。
後來發覺佢阿媽仲生勾勾喺度.

小心佢想呃你長期服務金走佬.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢地好多mother.
2016 10月, my man bun andy said mother died, need to go back philippine, maybe really his mother died,cos his 大佬george亦返去。 george boss對我呻話我好比andy返去令george亦要返。

第二日去embassy搞oec, 12pm去到8pm, 嘩, 幾十盒金莎, 幾對波鞋, 好多件t shirt, 黑眼鏡載上頭髮, 唱緊歌。 返去做紅事定白事?

又第三日, 一早去機場。 咁一星期返來。

Ok, 到今年正月, 因同妹一家食飯, 工人亦一齊, 講family gathering, andy said usually christmas,my mother gather at her house celebrate.

I said your mother died last year?
Andy said yes, but this is my wife mother.

佢地好多mother. 生佢個mother, 老婆/女朋友亞媽又mother.
受洗代母又 mother. 教堂輩份高的修女又 mother.
所以亦好多father.

侯爵府

dada3210 發表於 18-9-4 17:00
...

借錢?似借錢跟住走佬,呢d case聼過好多次, 隔離屋個爸都當自己個阿爸。同佢講咁傷心不如遲職返鄉下吧
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

別墅

我以前有個姐姐, 晚晚喊, 我問佢咩事, 佢話佢阿媽死左, 要返去兩星期。 我仲買埋機票俾佢, 一心想佢咁可憐。點知後來佢冇做後, 我見佢FB, 佢同佢阿媽慶祝生日,

寶石宮

2023年兔年勳章

yingmi 發表於 18-9-6 10:20
我以前有個姐姐, 晚晚喊, 我問佢咩事, 佢話佢阿媽死左, 要返去兩星期。 我仲買埋機票俾佢, 一心想佢咁可憐 ...

死過翻生

首頁

尾頁

跳至