自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

超級特務 發表於 18-9-4 21:52

我仲要兩個,仲要成日中美貿易戰。

你女係咪已經中學喇?
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

珍珠宮

feifei_baby 發表於 18-9-5 00:00
多數不能咯

我女升小二,上年經歷陪女讀小一,辛苦過自己讀小一... 我覺得大家關係差咗... 幼 ...

以前我哋細個,就話香港填鴨式教育制度慘,現在生咗個細路出來,教育制度仍然都係玩同一班人。我有兩個女,都升晒中學,當佢哋讀小學時,我唔谷佢哋,只要求做好同識做功課,默書等能勤力就攞到高分好成績嘅就要求佢要有努力態度攞高分,考試就教佢識預作答時間控制,所以會買練習來好訓練呢方面,其餘,都要畀時間佢自己學習考試技巧。小三左右會適應到學習方面時才加力都可以

珍珠宮

MC媽 發表於 18-9-5 08:38
我大仔嗰個五年級, 細女啱啱上小一, 我反而覺得有啲甩難嘅感覺, 學業方面我一向訓練佢哋要自律, 手冊功 ...

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

180 發表於 18-9-5 08:46
你女係咪已經中學喇?

小五

你若盛開, 蝴蝶便來!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

不過,做父母係咁㗎啦, 每日鎖碎嘅事, 為仔女煩, 為工作煩, 過下一日又一日,咁先係過日子呀嘛 ..

我要學你有呢個心態正面D先得

子爵府

我大仔嗰個五年級, 細女啱啱上小一, 我反而覺得有啲甩難嘅感覺, 學業方面我一向訓練佢哋要自律, 手冊功 ...

好方法。我今晚試下比她參與通告儀式

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

好正常的
調節下心態就得

伯爵府

下年到我

最後一年輕鬆了

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Celine524 的帖子

你咁講,令我唸返起大女上小一時的經歷。
當時,我同一個相熟既媽媽,都係日日whatapps分享,點可以9時上床又攪惦晒所有野。
其實,當時每日都好似打仗咁,係咁衝衝衝。

但當攞到個節奏,大家都適應左,習慣左,就會好好多。上年,我個細上埋小一,我己經冇咩壓力。

侯爵府

siumak 發表於 18-9-5 08:45
早起仲要塞佢食早餐果下攞命。

真係個個不同,我果兩個習慣早起,一起身就要食早餐。

男爵府

力神 發表於 18-9-4 22:10
5年級開始外判功課班和私補,我只是幫手默書背下野,免卻大家傷感情和放下一些勞累
...
我囡1年級巳外判功課班和私補....不過佢中文差D..自己要再下點工夫...每天放學同佢溫少少

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

everybody add oil

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

睇功課、默書、測驗和考試時,更加辛苦呀!

水晶宮

我要好好向你學習
阿囡今年升K2, 剛過去嘅K1, 佢d功課大部份都係自動波攪掂,因為我成日同佢講,你想媽媽放工陪你玩,定篤住你做功課,我估佢聽得多入左腦,揀左前者!

男爵府

我就係過左半個學期呢種生活之後....白頭髮標晒出黎~~

男爵府

先送阿仔上車,再送阿妹返學,再趕返工,返到公司未開始做嘢已經散哂,遇啱公司忙要ot 又撞啱考試,真係攞命

男爵府

我仔又系小一、我都覺好好辛苦……日日好趕、同个人好緊張

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大家加油呀

子爵府

rose-mag 發表於 18-9-5 07:46
我都有兩個,捱到上中學,一樣放唔到手,成日提佢地檢查做齊功課未,填表填到我發脾氣,叫老公填仲死,每5 ...

中學後無幫佢地填過任何一張表, 齋簽名

請假信都係, 佢地自己 print/ 寫, 我只會簽名

仲小學咩

大宅

2024年龍年勳章

我都係呢種模式, 慣了

首頁

尾頁

跳至