自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我家貓女近日因為肚仔漲大左好多,之後照超聲波發現原來係子宮發炎,昨日做了絕育手術,一次過切除晒,子宮發到好似舊豬肺一樣咁大,好恐怖,醫生話如果爆左先做手術就連命仔都不保,好彩而家執返條命仔炸
但昨日做完手術返屋企,佢淨係飲咗少少水,到而家都唔肯食嘢,淨係keep住一個動作係張床度攤喺度,點算好呀??見到佢覺得瘦曬好心痛,個肚仔都凹咗入去,各位jm請問有咩方法可以令佢快D食返野?(已經俾返平時佢鍾意食嘅罐罐佢都只係聞吓就算),定係還是呢種情況屬於正常,起碼要等兩三先有返胃口食嘢???

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實,你可以將情況問番vet,係咪正常。本身貓咪都應該有藥?幾時覆診?

珍珠宮

回覆樓主

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

之前貓女絶育後四五日都唔食嘢, 又出唔倒聲, 後嚟打電話問咗個義工姐姐, 佢教我蒸咗D雞柳揸D汁出嚟用針筒餵俾貓貓飲, 飲咗幾日後, 貓貓食返嘢, 你試吓啦

wcpcelia    發表於 18-9-5 11:03

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

maylmm 發表於 18-9-5 10:10
之前貓女絶育後四五日都唔食嘢, 又出唔倒聲, 後嚟打電話問咗個義工姐姐, 佢教我蒸咗D雞柳揸D汁出嚟用針筒餵 ...

我係用碗仔放雞柳再加少少水落碗到, 隔水蒸。

貓貓手術後唔食野,要打返電話問VET,因為怕超過24小時冇野落肚易有脂肪肝(特別是肥貓).
VET會睇情況,可能會開開胃藥等佢有胃口食野,
或者要打碎食物加水用針筒餵食。

複式洋房

pinkiesalbe 發表於 18-9-5 09:57
其實,你可以將情況問番vet,係咪正常。本身貓咪都應該有藥?幾時覆診?

有止痛藥抗生素嗰啲,佢哋話唔駛複診。除非有問題

複式洋房

cat222 發表於 18-9-5 11:07
我係用碗仔放雞柳再加少少水落碗到, 隔水蒸。

貓貓手術後唔食野,要打返電話問VET,因為怕超過24小時 ...

有止痛藥抗生素嗰啲。同埋開咗皮下水要幫佢打,頭先佢仲有少少嘔。 不過類似係嘔啲水之類嘅嘢,因為其實佢都冇乜食過野所以都冇嘢嘔出嚟。

水晶宮

畀面勳章

mimi我愛你 發表於 18-9-5 09:46
我家貓女近日因為肚仔漲大左好多,之後照超聲波發現原來係子宮發炎,昨日做了絕育手術,一次過切除晒,子宮 ...

咁大個傷口,會好痛,咁痛點有心機食嘢呀,獸醫有冇開止痛藥?

複式洋房

maylmm 發表於 18-9-5 10:10
之前貓女絶育後四五日都唔食嘢, 又出唔倒聲, 後嚟打電話問咗個義工姐姐, 佢教我蒸咗D雞柳揸D汁出嚟用針筒餵 ...

但請問你嗰個會唔會嘔,佢今日啱啱好似類似嘔啲口水出嚟。不過就唔多,唔知而家應唔應該針筒餵佢飲下水

複式洋房

701003 發表於 18-9-5 12:40
咁大個傷口,會好痛,咁痛點有心機食嘢呀,獸醫有冇開止痛藥?

有止痛藥。抗生素果D。我覺得佢傷口係好痛。所以佢都淨係趴咗喺度。冇乜郁動

子爵府

好媽媽勳章

mimi我愛你 發表於 18-9-5 12:38
有止痛藥抗生素嗰啲,佢哋話唔駛複診。除非有問題

貓咪冇胃口,你都要用餵食針管餵,不可以咁耐唔食野。如果係我會覆一次診,安心d!!
但不用急,太勞動貓咪都辛苦

水晶宮

畀面勳章

mimi我愛你 發表於 18-9-5 12:42
有止痛藥。抗生素果D。我覺得佢傷口係好痛。所以佢都淨係趴咗喺度。冇乜郁動
...

買寵物奶,當水飲,佢自己唔飲就用針筒吱入口!貓咪搞成咁,係主人造成,你唔好怕辛苦,逐少逐少咁餵俾佢飲啦!

複式洋房

701003 發表於 18-9-5 12:46
買寵物奶,當水飲,佢自己唔飲就用針筒吱入口!貓咪搞成咁,係主人造成,你唔好怕辛苦,逐少逐少咁餵俾佢飲 ...

我唔怕辛苦,只不過係冇經驗唔知點做,我日日都會係屋企睇住佢,我都諗住買啲奶俾佢飲。因為佢平時都喜歡飲奶 thx thx.

複式洋房

pinkiesalbe 發表於 18-9-5 12:46

貓咪冇胃口,你都要用餵食針管餵,不可以咁耐唔食野。如 ...

係呀,因為佢琴日先出院咋。所以我想睇埋今日先,費時佢成日出去仲驚

侯爵府

想問猫屙左尿未, 呢個好重要

子爵府

畀面勳章

mimi我愛你 發表於 18-9-5 12:42
...

有抗生素會冇胃口同嘔,又傷身,唔食野復原會好慢,你不如俾罐罐汁汁用針筒餵佢引起胃口先,到有番d精神就攪爛食物加水餵佢,準時食葯,少食多餐,應該會慢慢好

貓貓應該要一星期後覆診喎,唔使拆線?

複式洋房

文迪羊 發表於 18-9-5 12:58
想問猫屙左尿未, 呢個好重要

未呀。因為佢都冇乜點飲水。頭先就嘔左啲水出嚟

水晶宮

畀面勳章

mimi我愛你 發表於 18-9-5 12:54
我唔怕辛苦,只不過係冇經驗唔知點做,我日日都會係屋企睇住佢,我都諗住買啲奶俾佢飲。因為 ...

貓咪係堅忍的動物,俾佢靜靜渡過恢復期吧除了定時餵食,盡量唔好打攪佢

複式洋房

BenBBall 發表於 18-9-5 12:59
有抗生素會冇胃口同嘔,又傷身,唔食野復原會好慢,你不如俾罐罐汁汁用針筒餵佢引起胃口先,到有番d精神就 ...

呢個唔使拆線。醫生話係自動溶解線的,其實嘔佢食嘢冇問題,只係有時驚抱起佢嘅時候惦到佢傷口怕佢好痛

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至