自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

補充:之前醫生話血糖正常,睇街症話再發生就去急症 。
啱掛住買嘢唔記得食嘢,遲咗15分鐘未食,落樓梯時覺得腳浮浮即刻check血糖,得2.3即刻食糖,食咗15分鐘仲未正常,再食,之後心悸兼倦,同行嘅朋友話去急症啦,長期都係咁大上大落唔掂架
點知去到急症又畀醫生鬧 ,我真係唔知遲食嘢血糖跌到1.x叫正常 要暈倒不醒人士先好入嚟睇喎 不過到唔醒應該先死咗 睇醫生睇到氣餒,放棄了
純呻 ,不過都想有人安慰下

男爵府

回覆樓主

樓主加油

珍珠宮

回覆 _candy_ 的帖子

記得教鬧鐘食藥啦~~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

你本身洗唔洗食糖尿藥?其實如果血糖低去到醫院都係俾返萄葡糖你,除非你不省人事,唔係去醫院都無咩好做~如果你有食糖尿藥,反而返診所覆診時睇下有無得較下藥?

伯爵府

回覆樓主:

公立醫院係咁上下㗎啦,下次去私家

男爵府

回覆樓主

身體係自己既
要自己好好照顧
唔好再「掛住買嘢唔記得食嘢」啦

珍珠宮

fongfonglover 發表於 18-9-5 21:35
你本身洗唔洗食糖尿藥?其實如果血糖低去到醫院都係俾返萄葡糖你,除非你不省人事,唔係去醫院都無咩好做~如 ...
無食糖尿藥,用飲食控制 不過奇怪在突然會急升又急降,醫生都話唔知點解,一時過高,一時又嚴重過低

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

_candy_ 發表於 18-9-5 21:27
本身有血糖問題, 咁啱掛住買嘢唔記得食嘢,遲咗15分鐘未食,落樓梯時覺得腳浮浮,即刻check血糖,得2.6mmo ...

醫生又講得冇錯既,正常人唔食野,都有機會血糖好低,歸根究底都係因為你唔記得食野,才攪成咁。
佢鬧你都係想你上心d, 下次唔好再咁大意,令自己咁辛苦。無謂呢~

珍珠宮

回覆樓主

因果關係錯哂

禁止訪問

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

身體髮膚,受之父母!要好好愛惜身體才是

珍珠宮

再呻,食咗糖、麵包先搭巴士去急症,去到急症分流時有5.5mmol/L,等到見醫生時又跌返3.6mmol/L,點知個醫生話分流時血糖正常,則疑我部機唔準,我話已用2部機檢查,佢又話我無理由帶2部機係身 無證據我頭先係2點幾 佢教我既解決辦法係唔驗,唔驗就唔知低,到真係暈咗唔醒先要急症啦,我宜家係絕對無需要嚟睇喎,叫我走啦去食野啦

珍珠宮

肥肥寶 發表於 18-9-5 21:37
公立醫院係咁上下㗎啦,下次去私家
好貴呀,荷包乾硬化

琥珀宮

回覆樓主:

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

_candy_ 發表於 18-9-5 21:40
無食糖尿藥,用飲食控制 不過奇怪在突然會急升又急降,醫生都話唔知點解,一時過高,一時又嚴重過 ...

你高係去到幾多先?高係食藥打針控制嘅姐,低就食野囉,就算我無糖尿病,我都唔可以俾自己太餓,太餓會手震,腳軟,標冷汗,咁個心當然都會有d唔舒服啦,所以自己帶定糖朱古力跟身,有咩e郁就坐低食野同抖下,多數都會好轉嘅,可能醫生覺得你行得走得黎醫院其實佢都幫唔到你d咩,所以先講野難聽左姐,自己留意下啦,btw,我有個糖尿病朋友,食野只可7成飽,當然要介口啦,飯後散步對降低血糖都有幫助

子爵府

_candy_ 發表於 18-9-5 21:46
再呻,食咗糖、麵包先搭巴士去急症,去到急症分流時有5.5mmol/L,等到見醫生時又跌返3.6mmol/L,點知個醫生 ...

遇到個咁嘅醫生

珍珠宮

家有肥貓 發表於 18-9-5 21:39
身體係自己既
要自己好好照顧
唔好再「掛住買嘢唔記得食嘢」啦

要慳錢買特價嘢 超市排隊耐咗 少少

男爵府

回覆 _candy_ 的帖子

你第一次check 只升1度幾,會唔會你食唔夠糖,一般低血糖要食15g糖,你食左幾多粒糖?

大宅

fongfonglover 發表於 18-9-5 21:35
你本身洗唔洗食糖尿藥?其實如果血糖低去到醫院都係俾返萄葡糖你,除非你不省人事,唔係去醫院都無咩好做~如 ...

長知識啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

醫生掹緊你咁唔愛惜自己身體, 咁緊要嘅藥都可以唔記得食.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

首頁
12345...10

尾頁

跳至