產前產後

跳至

首頁

尾頁

民房

有冇媽媽係咪朱古力瘤又有BB, 你地係咪都會選擇開刀生b一次過割埋粒瘤?割瘤果部份保險方面有冇得claim?

大宅

2019新春慶豚圓

YanesC 發表於 18-9-5 23:06
有冇媽媽係咪朱古力瘤又有BB, 你地係咪都會選擇開刀生b一次過割埋粒瘤?割瘤果部份保險方面有冇得claim?
...

你問的問題正正係我都想問的呀

大宅

2019新春慶豚圓

...

但我一直聯絡唔到你

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

...

其實最好打返去你個間保險度問, 間間計法都可能唔同

大宅

2019新春慶豚圓

...

想問吓懷孕後朱古力瘤有否變細?同埋最後是否開刀生b時割埋?

民房

torocat2010 發表於 19-1-13 23:39
想問吓懷孕後朱古力瘤有否變細?同埋最後是否開刀生b時割埋?

唔知點解我冇pm權限。懷孕後個bb已經遮住左個瘤所以孕期間我都唔知有冇細到,孕期我一切都正常。係開刀生順便割埋粒瘤,割粒瘤都係5cm,所以都唔係會變細。保險claim到,我法國開刀連割粒瘤埋單差唔多10萬,claim到6萬幾。

大宅

2019新春慶豚圓

YanesC 發表於 19-1-15 22:17
唔知點解我冇pm權限。懷孕後個bb已經遮住左個瘤所以孕期間我都唔知有冇細到,孕期我一切都正常。係開刀生 ...

多謝你覆我,我係咪要開刀前同保險agent 講我要割瘤?同埋又開刀又割瘤個傷口會否特別大特別痛?thank you

民房

torocat2010 發表於 19-1-15 22:40
多謝你覆我,我係咪要開刀前同保險agent 講我要割瘤?同埋又開刀又割瘤個傷口會否特別大特別痛?thank you ...

係呀開刀前同agent講,拎定form,入院時姑娘會問你拎埋,到時比醫生填,同埋我醫生會幫我報大割瘤個part既費用,等我claim 多d, 你問下你醫生。傷口冇影響,做手術冇感覺的,拎完個b出黎就直接割瘤,都好快。我第二日都落到床,冇想像中咁痛我覺得可以接受。因為我都係第一胎,所以唔知同正常開刀有冇分別。

大宅

2019新春慶豚圓

YanesC 發表於 19-1-15 22:48
係呀開刀前同agent講,拎定form,入院時姑娘會問你拎埋,到時比醫生填,同埋我醫生會幫我報大割瘤個part既 ...

如果割瘤是否不會導致大出血?我好感激你,因為搵咗幾個月都揾唔到相關資訊

民房

torocat2010 發表於 19-1-15 22:59
如果割瘤是否不會導致大出血?我好感激你,因為搵咗幾個月都揾唔到相關資訊
...

我又唔會呀,唔洗咁擔心,割瘤應該都係小手術黎,我初時都好驚,但都係虛驚一場。你醫生有冇建議你做埋?

大宅

2019新春慶豚圓

YanesC 發表於 19-1-16 15:08
我又唔會呀,唔洗咁擔心,割瘤應該都係小手術黎,我初時都好驚,但都係虛驚一場。你醫生有冇建議你做埋?
...

醫生話如果開刀見到會割埋,謝謝你呀!

大宅

依家12w6,琴日產檢醫生話2邊都有1.8-2cm既瘤,但話唔影響胎,唔知依家點好,諗住係政府順產

別墅

2cm 好細吧 應該無影響我第一胎3cm瘤,順產左
第二胎時已經9cm, 位置到35week都低過bb頭
政府都比我開刀,因為b頭落唔到去產道
我去左私家開刀加做埋瘤,醫生話做瘤好似個芒果仔咁大
保險claim到
唔記得claim左幾多
但醫生將開刀其中一萬的手術費寫左落割瘤度
我claim埋保險係比我只開刀唔做手術多既~
痛唔痛 我覺得係比淨開刀生仔痛的,我痛足3星期,主要都係右邊痛
我個瘤係右邊
但同好多開刀朋友傾,佢地基本上2星期內已經好活動自如
但我2星期左右都仲係行得好慢 係床起身好痛
希望幫到你

複式洋房

回覆 YanesC 的帖子

PM pls~

別墅

請問有朱古力瘤係咪一定要開刀產?可唔可以順產完先開刀切左佢呀?我粒瘤都算大⋯⋯

別墅

2019勳章

回覆 Glamsa 的帖子

我現在懷孕兼有卵巢朱古力瘤,很擔心。請知多d你懷第二胎時情況如何?thx

別墅

YanesC 發表於 19-1-15 22:17
唔知點解我冇pm權限。懷孕後個bb已經遮住左個瘤所以孕期間我都唔知有冇細到,孕期我一切都正常。係開刀生 ...

我想問下你搵邊個醫生呀?

複式洋房

我都係有朱古力瘤7CM, 醫生叫我先試下懷孕, 但比較難成功, 想問下你地係咪好耐先成功懷孕呢? 謝謝

複式洋房

tangsss 發表於 19-6-6 17:32
我都係有朱古力瘤7CM, 醫生叫我先試下懷孕, 但比較難成功, 想問下你地係咪好耐先成功懷孕呢? 謝謝 ...

我年頭個陣發現有5.9cm朱古力瘤, 本身book好2月做手術, 因為怕影響懷孕。點知到手術前見未黎m, 照多次超聲波發現已懷孕6w。到依家仲有三個月就生, 粒瘤有變細, 我冇買保險, 但到時埋單貴

不過亦可證明自然懷孕睇彩數, 醫生當時都話我唔做手術, 其實懷孕機會較低。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊