懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

搭地鐵好多次都會有人讓座!印象最深刻係有一次一個頭髮都白曬嘅阿伯讓座俾我,佢睇落70-80歲到,當時坐緊關愛座,佢見我啱入列車,就即刻起身話要讓座俾我坐!我當時十分唔好意思,推佐幾次,但佢都一直堅持要我坐。所以話香港好心嘅人都有大把

男爵府

回覆樓主

唔好諗有人一定會讓心態個心會舒服好多,自己出街除左上車有位外,搭親都冇試過有人讓,而家都快38w ,上車見冇位搵個好位置企好捉穩仲實際

複式洋房

回覆樓主

冇咩人讓,有次見暈(約3個月),抱住支柱好唔舒服都冇人讓。要出左車坐下休息才上返車。

別墅

回覆樓主

而家33w
都唔係成日有人讓座
唔讓都唔緊要,但有d仲會即刻玩電話或訓覺....
唔好期望太多,自己扶實,自求多福會比較實際

別墅

terter1110 發表於 18-9-6 09:58
以家d人無論男女老幼,真係好無同理心,以前d人會好樂意讓坐比有需要嘅人,E家關我咩事,睇你唔到睇你唔到 ...

因為我住東京,而家日日都早半個鐘岀門口去搭車(無咁迫)
啲上班族坐哂喺優先席(香港嘅關愛座)扮瞓覺同打機,完全無人會讓俾我。(我地孕婦喺日本有個牌子掛喺袋,話俾人知係孕婦。所以唔關見唔見肚事)

好似今朝,竟然係個滿白髮嘅伯伯讓俾我。

別墅

回覆樓主

未有人讓過
但已經生埋了

珍珠宮

回覆樓主

五個月開始都有㗎喇

伯爵府

回覆樓主

我好少坐地鐵,因為知道好迫

別墅

HappyBlueberrie 發表於 18-9-6 08:25
請問各位JM懷孕幾多週,搭地鐵時會有人主動讓座比你?

我本身肚腩大,雖然而家仲係11週,間中著鬆身衫時都有人讓

我成日都想有個襟章之類嘅物體,由有咗到生一出街就掛住,等人知要小心,唔好撞到,或讓座

始終頭幾個月唔穩,番工放工多人逼車好危險

子爵府

回覆樓主:

我第二日生,咁大個肚搭地鐵都無人讓座
不過最窩心ge事呀,地鐵好多人,但關愛座無人坐,會留比有需要人坐,勁warm

大宅

我目前20週,總共有三次有人讓座給我。

複式洋房

27W,都系試過俾小學生讓位1次甘多咋,所以都吾旨意會有人讓出來俾你坐。

大宅

回覆樓主

我第一胎時,完全無人讓坐。
而家,第二胎,8個月,試過2次讓坐.....
我覺得唔好俾人撞到已經好好啦!

大宅

HappyBlueberrie 發表於 18-9-6 08:25

22w都無人讓

伯爵府

肚仔嗰陣無,等到7個月嗰陣偶爾都會有,少

複式洋房

回覆樓主

我6個月,肚好明顯,但冇人讓坐,見到都扮睇我唔到ƪ(˘ᴗ˘)┐

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

0030 發表於 18-9-6 09:28
我當年大肚肚子籮甘大,(個個人以為系雙胞胎,其實單胞胎),無咩人讓座,旺角出,人潮連讓你出先都不肯, ...

別墅

Ng_Taitai 發表於 18-9-6 09:57
只要唔好抱住有人讓座既心態,就會有好多surprise

諗同

別墅

love_bbbabe 發表於 18-9-6 11:04
搭地鐵好多次都會有人讓座!印象最深刻係有一次一個頭髮都白曬嘅阿伯讓座俾我,佢睇落70-80歲到,當時坐緊 ...

我一星期坐二次地鐵啦,但就真係差不多次次都有人讓座比我,攪到我都唔係好好意思...

大宅

51544 發表於 18-9-6 11:59
因為我住東京,而家日日都早半個鐘岀門口去搭車(無咁迫)
啲上班族坐哂喺優先席(香港嘅關愛座)扮瞓覺同打機 ...
我8月中就係去過東京,我果時22週,都見肚,不論早午晚,地鐵優先座幾乎全部都係年青力壯既上班男人坐晒,女人好少坐,坐喺到果d男人佢見到我個肚都唔會讓,企喺到果d一有人起身就爭位,估唔到d日本男人咁無品㗎。

首頁

尾頁

跳至