家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

老闆想收埋一些存款唔俾Crs成員國的政府知,已經問過税務顧問,稅務顧問推薦亞美尼亞及柬埔寨。

請問這二國靠得住嗎?還有那些靠得住的國家不加入Crs的?

禁止訪問

回覆樓主

子爵府

回覆樓主

其實一路會越來越多國家加入CRS,所以避得一時避唔得一世⋯⋯

currypru    發表於 18-9-13 12:43

侯爵府

新人物 發表於 18-9-6 23:52
其實一路會越來越多國家加入CRS,所以避得一時避唔得一世⋯⋯

請以下是否屬實呢?
1. 唔係所以國家都想發展國際金融業,
2 . 唔係所有國家既所有銀行都有能力修改電腦程式以符合CSR 申報規定

男爵府

畀面勳章

bks2014 發表於 18-9-6 12:10
老闆想收埋一些存款唔俾Crs成員國的政府知,已經問過税務顧問,稅務顧問推薦亞美尼亞及柬埔寨。

請問這二 ...

老板沒有hkid? 用甚麽地方的 passport?
只用hkid 應無問題.

子爵府

bks2014 發表於 18-9-7 07:45
請以下是否屬實呢?
1. 唔係所以國家都想發展國際金融業,
2 . 唔係所有國家既所有銀行都有能力修改電腦程 ...

1. 旨在交換訊息打擊誇境逃稅行為,應該同發展國際金融業無乜關係。

2. 毛里求斯、格林納達呢d國家都簽署CRS協議,我唔認為呢點會有影響。

侯爵府

wallshar 發表於 18-9-7 08:38
老板沒有hkid? 用甚麽地方的 passport?
只用hkid 應無問題.

老闆只有香港特區護照 但是香港有簽

侯爵府

新人物 發表於 18-9-7 08:58
1. 旨在交換訊息打擊誇境逃稅行為,應該同發展國際金融業無乜關係。

2. 毛里求斯、格林納達呢d國家都簽署 ...

根據OECD官網資料,唔肯簽CRS 的國家都是比較細的,大部分在非洲 小部分在中美洲。
亞洲唔肯簽只剩下菲律賓泰國柬埔寨。
但越南沒有資料。

子爵府

bks2014 發表於 18-9-7 09:22
根據OECD官網資料,唔肯簽CRS 的國家都是比較細的,大部分在非洲 小部分在中美洲。
亞洲唔肯簽只剩下菲律 ...

果d 小國、島國護照,就算申請左,後面開戶口往來都好有困難的。

男爵府

畀面勳章

bks2014 發表於 18-9-7 09:17
老闆只有香港特區護照 但是香港有簽

有hkid 的人閞銀行户口時用hkid 登記 , 徐非已作申報, 否則其他國家照應該唔會知道佢的hkid.

男爵府

bks2014 發表於 18-9-6 12:10

請問這二 ...

CRS只係針對持有雙重國籍的居民話公民,假如只係單一國籍根本唔存在申報問題,CRS係針對雙重國籍之間偷稅逃稅問題,利用雙重身份,兩國之間匯錢,假如你老闆只係香港身分證,而有報稅,根本唔需要搞咁多野,因為現時CRS就係針對海外戶口,海外戶口,不管報稅還是非報稅居民,存款超過25萬美元,銀行系統機制自動申報,我係加拿大雙重國籍,所以都幾清楚CRS,因為尼邊係嚴查對象

別墅

KWOKPHOEBE 發表於 18-9-8 13:44
CRS只係針對持有雙重國籍的居民話公民,假如只係單一國籍根本唔存在申報問題,CRS係針對雙重國籍之間偷稅 ...

聽你咁講,如果存款超過25萬美金,銀行自動申報的話,係海外用護照開戶口,香港用身份證開,佢要對你係咪同一個人係based on個名係咪一樣?

子爵府

CRS只係針對持有雙重國籍的居民話公民,假如只係單一國籍根本唔存在申報問題,CRS係針對雙重國籍之間偷稅 ...

以我所知CRS唔係針對雙重國籍之間偷稅逃稅問題。

所以我上HSBC睇左d資料核實:
若您的「稅務居住地」有別於「賬戶所在地」,我們或需向本地稅務機構申報此情況及您的賬戶資料。

例如你係加拿大稅務居民,在香港有戶口,匯豐亦會申報此賬戶資料。

侯爵府

你理解錯誤。13樓理解正確。
例如:國內人(沒有香港身分證)即是單一國籍中國籍。去香港恆生銀行開戶口,陸續存入或電滙1000萬。
咁香港稅局就有義務通報內地稅局。

伯爵府

回覆樓主

直接開個保險箱擺晒啲錢入去,嗰啲小國國家政策一啲都唔安全,隨時政變渣都冇。

禁止訪問

男爵府

akichanhn 發表於 18-9-8 16:57
聽你咁講,如果存款超過25萬美金,銀行自動申報的話,係海外用護照開戶口,香港用身份證開,佢要對你係咪 ...

!海外款戶口登記時候就已經需要刻對名,同時需要係居民劃公民,假如都不是,就需要持有5年以上本土居民,並在同一開戶銀行有5年以上戶口的人作為擔保才可以開戶口,當入戶口金額大過1萬元美金(匯豐銀行5000)的時候,需要解釋所有資金來源並提供資金證明文件,所以基本上開戶口同時銀行已經把所有個人資料核對,以遊客身份開戶口也好多規定,好多銀行服務不能使用

男爵府

新人物 發表於 18-9-8 17:11

以我所知CRS唔係針對雙重國籍之間偷稅逃稅問題。

銀行解釋係咁樣解釋,問題是,戶口所在地所需要具備什麼條件?第一需要你係本土居民劃公民,第二,持有有效居留簽證,例如工作,學習,假如都不具備就需要擔保人,咁樣解釋下去,係咪最容易滿足就係雙重國籍人士?要知道旅遊人士係無可能開戶口啊!就算開到,都好多制約,我就係通過擔保持有香港恆生戶口的非本土報稅居民,但我戶口好多制約

子爵府

KWOKPHOEBE 發表於 18-9-9 07:48
銀行解釋係咁樣解釋,問題是,戶口所在地所需要具備什麼條件?第一需要你係本土居民劃公民,第二,持有有 ...

香港的個人銀行戶口,基本上都唔需要擔保人,不過近年大量國內人來港開戶,銀行職員都會乘機推銷金融產品,你肯買自己好順利開戶,否則都會打發你走。
佢地既戶口同我地開設既都一樣,無什麼限制的,上個月先幫個國內朋友係HSBC開左個。

香港係第二批加入CRS既國家,香港金融機構陸續都會要求客人確認「稅務居住地」。

首頁

尾頁

跳至