論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 DHA勳章 大廚勳章

工人姐姐來左3年,出年年中就4年,差唔多要諗定續唔續約,所以希望晌下大家意見

當年請工人主要來湊BB,而家BB都已上K1,現時工人姐姐有好有唔好,我都知新請既都未必一定好,但都心大心細唔知換唔換好

現時姐姐優點:

1. 少玩手機
2. 無借錢,手腳算乾淨
3. 算溫柔少脾氣

缺點:
1. 經常遊魂(好多時叫她做既野佢都唔記得)
2. 成日好眼瞓 (7:00AM起身,晚上9時半前佢入房休息,下午BB瞓晏覺時佢都會一齊瞓,但經常性係阿B未瞓佢先瞓左,阿B起身佢都未起身,有時佢坐係到都瞓左,阿B叫佢佢唔理佢)
3. 3年幾點都唔肯學煮野,我已經教佢、奶奶教佢,買書比佢學,佢一樣都學唔到
4. 清潔地方較差

大家覺得我應該再續佢定轉新既好呢??

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

唔算差

子爵府

babytwinstar 發表於 18-9-6 12:18
工人姐姐來左3年,出年年中就4年,差唔多要諗定續唔續約,所以希望晌下大家意見

唔肯學煮嘢依樣至衰

子爵府

回覆樓主:

姐姐有既優點已好難能可貴,佢恰眼瞓都瞓咗幾年,你囝囝無驚無險都幾歲了,換著一個公主病脾氣唔好或三隻手你就大鑊,到時相比起來,做清潔唔夠好或煮飯唔好食就好小事了

洋房

炒唔炒家傭,睇一樣野就夠,就係態度問題,態度唔好,就會代表佢唔肯學野、唔聽話、懶等等

而做事好唔好,其實好次要,老實講佢日日做,一日做10%,十日都做100%家務啦,又唔駛下下要人做足100%, 你要明白人地文化同個人性格,自己接受到就OK,萬一請到唔好,都是攪到自己

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

唔偷嘢, 脾氣好, 已經值得keep, 做嘢唔夠清潔,可以叫佢再做姐,無咩大問題
每日望住佢哋就充滿力量啦!

子爵府

我覺得還可以, 比著我唔會換

侯爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 DHA勳章 大廚勳章

回覆樓主

唔該晒大家意見

有時係驚再續佢仲hea

大宅

回覆樓主:

如果成日工作時間玩電話,出街湊小朋友學野係咁一路一行一路按電話、個小朋友要擡高隻手自已繞實佢、個工人做左1個月,你地會點?之前已經話佢,無改善

別墅

回覆 C夫人 的帖子

一定炒。同小朋友出去, 一不留神, 好多危險位。

男爵府

回覆樓主

邊有perfect.我地自己反工有時都釣魚啦,我覺得不是太差,就算
無咩可能照顧小朋友/煮食/家務100分,簡一個重點,其他不是太差算數

大宅

回覆 babytwinstar 的帖子

缺點比較多,清潔煮食湊仔冇樣得,換人

侯爵府

回覆樓主:

必換,所有工作都做吾好咁有乜用?
清潔差
成日瞓-你又會比嘅
煮野差
吾學

大宅

我都覺得換比較好,續約應該會再hea d.
我相信大部分性格都唔太差,所以就係睇工作重點,老實說,工人職責佢唔算做得好好。

大宅

回覆樓主

我個姐姐同你個好似,出年都係4年
剛剛續第二張約之後超級hea, 坐底同佢傾過幾次
因為佢成日發夢、懶醒、做錯事,我直接問佢係唔係駁炒,佢又話唔係
之後可能怕我會唔續佢,近幾個月做嘢勤力咗⋯
但我都打算約滿唔再續佢,因為我覺得到時佢明知有長服,應該又會再hea 過
http://hk.myblog.yahoo.com/chrisze_sze

侯爵府

我個最新嘔血事件,叫佢帶對鞋接阿b,佢竟然攞左兩隻唔同鞋去我真係當場嘔血

首頁

尾頁

跳至