懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

tigeraloha 發表於 18-9-6 15:42
D人話生完仔會蠢, 我就覺得開始懷孕就已經失晒魂
今日返工出門口連銀包都唔記得帶
以前從來都未試過 ...

可能懷孕令你太興奮所以失晒魂
不過我未有之前都已經好無記性

複式洋房

回覆樓主:

明明出門口袋住張八達通
揾極都揾唔到仲以為賴低左喺屋企..

希望係d 智商分左俾bb

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主

同你一樣 我不嬲都好好記性,但成個孕期成日好似未訓醒咁,有d野忘記到一d印象都無,係完全地無左件事...
我有次聽講座個營養師講過,懷孕期有樣野叫 「膽鹼」會去左個胎度,個呀媽係會無左記性,原來係有根據的
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

renay 發表於 18-9-7 11:36
有呀有呀,我由超級電腦,變咗人頭豬腦

以前細到聽咗一次嘅地址,隔咗好耐連門牌都都仲記得,而家呢頭講 ...

我同你一樣超級電腦變豬腦,形容得好好 我以前都係呀,聽過一次入腦架,但而家....... 成日都好似懵左咁

子爵府

回覆樓主:

我生完2個,又唔係好覺,不過可能我唔使返工,平時日常生活冇咩野記

珍珠宮

mimi我愛你 發表於 18-9-8 05:04

係呀。未生我都已經係咁。好似精神失常咁樣成 ...

我就係咁!經常等緊lift,就過去裝下究竟有無鎖到!

別墅

kmbb519 發表於 18-9-8 15:22
我同你一樣超級電腦變豬腦,形容得好好 我以前都係呀,聽過一 ...

我朋友強烈忠告我唔好打無痛,就算喺痛到唔太清楚都要記記住答醫院話唔打,佢話佢當時打咗,事後由過目不忘變過目即忘 我而家都冇記性,打咗會唔會變失憶(講笑)

複式洋房

kmbb519 發表於 18-9-8 15:20
同你一樣 我不嬲都好好記性,但成個孕期成日好似未訓醒咁,有d野忘記到一d印象都無,係完全 ...

有根據都唔知係咪好事唔想接受自己變成冇腦嘅事實
話時話,咁食"膽鹼" supplement 咪可以對衝下?

珍珠宮

tigeraloha 發表於 18-9-10 17:14
...

唔知有冇幫助呢⋯⋯你試下

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

tigeraloha 發表於 18-9-10 17:14
...

試下

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

開心吸收勳章 DHA勳章 畀面勳章

無錯呀, 懷孕後好無記性, 不過聽醫生講可以食蛋去增加膽鹼~而家日日2粒蛋蛋~

水晶宮

回覆樓主

我係唔夠瞓嗰陣會差少少。我認為應該係關睡眠質素事
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

洋房

開頭生完都唔係好覺自己冇記性,但最近好容易唔記得剛剛既事咁,(emoji)(emoji)會唔會差落去架

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

我依家直頭腦癱瘓呀!無記性已經係小事,個腦轉唔到先係大事

複式洋房

試過寄信冇貼stamp, 明明記住要做一樣野但又頭又唔記得左。。。

複式洋房

我覺得係好取決於你陀呢一胎嘅時候個狀態。我第一胎陀嗰個女嘅時候,食得瞓得行得走得,完全冇害喜現,象精神奕奕胃口又好,
所以同生之前冇任何嘅分別。
但現在第二胎這個害喜很嚴重,反胃、完全食不下瞓不好 ,每天都在不好的狀況下
我都成日唔記得帶鎖匙、電話, 仲已經試過唔知唔見叉電線…唔知留咗喺邊度定唔見左,每日都好似腳步浮浮失晒暈咁…現在才10w,我都唔知傻到幾時…?

複式洋房

回覆樓主:

我上星期去買麵包,過咗10分鐘唔記得咗自己買過,返去同一間東X堂再買同樣嘅麵包…… 連自己抽住咗一袋都睇唔到,返到屋企放低環保袋先發現有2袋一模一樣嘅麵包

P.s.以前我係超級精明眼

複式洋房

wsyggk 發表於 18-9-12 12:00
我係唔夠瞓嗰陣會差少少。我認為應該係關睡眠質素事

我都好認同, 依家一晚要去幾次洗手間, 根本訓唔好
好可能因為咁所以失晒魂

複式洋房

o_oblue_girl 發表於 18-9-21 01:48
我上星期去買麵包,過咗10分鐘唔記得咗自己買過,返去同一間東X堂再買同樣嘅麵包…… 連自己抽住咗一袋都睇 ...

HAHHAA 返去見倒兩袋包真係唔知好嬲定好笑

首頁

尾頁

跳至