自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

啱啱番娘家,同阿媽講我辭左職,估唔到佢反應咁大,第一句唔係關心點解要辭職,而係鬧,話冇呢d咁的女,邊有人特登辭職湊仔,以後唔好認佢做阿媽。阿爸又係話我咁做好錯。

我唔需要佢地經濟援助,但佢地講的野好mean,好傷我心。以前每星期會番娘家,以後唔駛了。

男爵府

sunnymama2 發表於 18-9-6 19:23
啱啱番娘家,同阿媽講我辭左職,估唔到佢反應咁大,第一句唔係關心點解要辭職,而係鬧,話冇呢d咁的女,邊 ...

我最近都遇上娘家人講左d說話令我傷心既事!

子爵府

回覆樓主

咁對上一輩黎講可能真係件好奢侈嘅事呢。同埋我諗佢地都係想你有經濟能力,唔駛靠晒老公,有安全感啲姐。
你屋企有冇工人姐姐,如果有, 咁佢地更加覺得你誇張

男爵府

啱啱番娘家,同阿媽講我辭左職,估唔到佢反應咁大,第一句唔係關心點解要辭職,而係鬧,話冇呢d咁的女,邊 ...

同自己阿媽阿爸邊有隔夜仇嘎 訓醒一覺就冇事啦 佢哋都係覺得份工好 登你可惜

wcpcelia    發表於 18-9-7 10:18

瑪瑙宮

咁你唔問下佢有人肯帮手湊仔咩

珍珠宮

減齡達人勳章

係咪驚你冇家用比,或者要減家用!

當年我辭工,我都比我父母鬧,話讀甘多書走去湊仔,有工人,使乜我湊,最後我一句家用照比,咪收聲!

wcpcelia    發表於 18-9-7 10:18
Bbpig2014    發表於 18-9-6 22:42

水晶宮

你平時俾得多家用嗎?會唔會係擔心錢
其實我媽當日都哦左好耐、覺得浪費

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

吾好諗太多

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

唔好傷心啦,我唸如果我話我辭職湊仔,我媽都會鬧爆我。佢一早講左叫我唔好咁做。

老人家有一套唸法,其實都係關心你,你未必啱聽,所以唔好太上心,鬧你唔表示唔愛鍚你。只係佢唔知咩適合你就用佢地套標準去衡量你咁做啱唔啱啫。都係果句,唔好上心,唔好太認真,過後就忘記左佢算。

ccysj01    發表於 18-9-6 19:51

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁誇張?

娘家好等你揾錢開飯?

珍珠宮

回覆樓主:

我阿媽又好支持我自己湊返,無家用都唔緊要,話自己年紀大湊唔掂,自己細路自己湊最好,樓主過段時間再搵佢啦,唔好唔開心

yiu_mimi    發表於 18-9-7 09:44

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

點解會咁激動?

男爵府

你父母咁大反應是否他們真的沒有積蓄,要你的家用作為洗費?我上個月都re sign 但我照俾左家用,大家又無係呢個問題上有唔開心,希望你唔好咁心淡先,好好地同佢地傾下了解下佢地是否有經濟周轉既問題,唔好難過,加油呀!

男爵府

回覆樓主:

你唔需佢地經濟支援,但佢地擔心你唔可以經濟支援佢地?

男爵府

其實而家好多媽媽都唔想個女唔做野湊仔,原因佢地明白係呢代有經濟能力先有say,你而家為左個小朋友成長,放棄自己,他日c6未必會感激,只會話佢養左你幾多年。
我家有case,姨個女同女婿絕無經濟壓力,但我姨都同女講:你唔返工,就我去返工。女人唔可以無錢,老公幾好都係咁話。。。。

ranchu    發表於 18-9-7 18:12

伯爵府

回覆樓主

--
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

象牙宮

回覆樓主:

佢可能想你生活有保障啫,女人有工有自己錢先好呀!好過叫你唔好做野做大食懶等人養丫

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

無話可說 發表於 18-9-6 20:09
佢可能想你生活有保障啫,女人有工有自己錢先好呀!好過叫你唔好做野做大食懶等人養丫
...

同意

男爵府

我阿爸都係咁 我自從有左bb就冇做野 直bb到兩歲半 我又出黎做返野 果時原本諗住叫我爸爸幫我湊小朋友 佢都話好但因為佢某d原因唔能夠即刻黎幫我湊小朋友 咁果段時間我就揾其他人湊 但做左兩個月我都係決定唔做野自己湊返(我老公覺得我返唔返工都冇所謂) 但我爸爸知道我辭職唔做後 竟然話我留係屋企做癈人! 我聽到時都好嬲 我都有話返佢唔好咁講野 同埋我老公從來冇話過要我返工唔返工就係癈人囉 之後我都費事睬佢

男爵府

回覆樓主:

我辭工做ftm時都有被媽媽鬧,話養至個囡咁大,供到佢讀碩士居然走去湊囡。
我娘家仲係有樓有舖收租,唔等錢開飯。我老公每個月都幫我俾家用媽媽㗎

首頁
12345...8

尾頁

跳至