自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

好嬲堅嬲! 餐餐辛水辛汗煮餐飯 細仔細女食飯好似食屎咁! 一個食食下呆咗喺度~ 一個一啖飯含喺個嘴可以半個鐘~ 餐餐飯都要講:快啲啦~專心啲啦~咬啦~ 吞啦~ 但佢哋次次都當我唱歌!
一餐飯最少一個鐘至個半鐘~ 好攰呀)))

頭先我嬲得滯,將兩個細嘅飯全部倒落垃圾筒,唔食,可以唔食! 我同佢哋講:以後媽媽唔煮飯!只有一碗白飯同埋豉油。唔食自己倒落垃圾桶

子爵府

carly.c 發表於 18-9-6 20:10
好嬲堅嬲! 餐餐辛水辛汗煮餐飯 細仔細女食飯好似食屎咁! 一個食食下呆咗喺度~ 一個一啖飯含喺個嘴可以半個 ...

自問 做女時唔識煮飯 唔敢落油嘅人,而家做咗人阿媽又要煎炸炒煮炆乜嘢都煮勻曬,只係想佢哋食多幾啖飯。 自己試味都覺得自己煮得好食!但係佢哋食飯就好似食緊一碗屎咁樣。。

子爵府

carly.c 發表於 18-9-6 20:14
自問 做女時唔識煮飯 唔敢落油嘅人,而家做咗人阿媽又要煎炸炒煮炆乜嘢都煮勻曬,只係想佢哋食多幾啖飯。 ...

明呀!我想打人添呀!火都嚟

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

辛苦哂

試下餓下佢地,
呢兩日餐餐白飯冇餸,
等佢知道有你煮好餸食唔係必然

珍珠宮

回覆樓主:

唉,同我一樣

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

最好等佢地開聲叫你煮先好煮,

仲要講明再食到咁就唔煮

侯爵府

回覆樓主

冷靜d
我细個都係唔多想食飯
我嫲嫲最鐘意罰我冇飯食
我個心不知幾咁開心
但我阿爺好錫我怕我會餓親
無論如何都要我食飯

我記得自己鐘意食麵多過食飯
慢慢黎啦

伯爵府

carly.c 發表於 18-9-6 20:14
自問 做女時唔識煮飯 唔敢落油嘅人,而家做咗人阿媽又要煎炸炒煮炆乜嘢都煮勻曬,只係想佢哋食多幾啖飯。 ...

冷靜d,慢慢黎,小朋友幾大 唔啱食唔肯食也正常,我仔細時去廸士尼酒店飲真係找鼓油撈飯,唔肯食酒席菜

大宅

好嬲堅嬲! 餐餐辛水辛汗煮餐飯 細仔細女食飯好似食屎咁! 一個食食下呆咗喺度~ 一個一啖飯含喺個嘴可以半個 ...

完全明白,我個2隻也一樣
唔好辛苦自己,煮d簡單野,夠營養就算

wcpcelia    發表於 18-9-7 10:16

侯爵府

回覆樓主

明白吖。煮完熱到出煙,啲人仲問點解唔可以食公仔麵罐頭湯飯。

加油啊!

減少零食餅乾,等小朋友餓先食飯,可能會胃口好啲。

侯爵府

回覆樓主

會唔會天氣熱,胃口唔好?
試下撈烏冬/冷面(重點煮得無咁辛苦),睇下得唔得

好明白煮完見到佢地唔食真係會超忟

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

限時半粒鐘, 夠鐘收枱!! 屋企無其他野食, 奶都唔好俾佢地飲!

wclaw1220    發表於 18-9-7 00:16

子爵府

回覆樓主

完全明白,罰佢無飯食仲開心過要佢食飯

大宅

yamaneko 發表於 18-9-6 20:25
明白吖。煮完熱到出煙,啲人仲問點解唔可以食公仔麵罐頭湯飯。

我個2隻話可唔可以食白粥

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我女4歲,我半年前都經歷過一段日子.... 我都曾經鬧完仲拖住佢拎埋佢碗飯入廚房,當住佢面前倒咗佢碗飯!之後同佢講.... 「你以後返全日班,午飯同晚飯喺學校食埋先返唻!同埋捐晒你D玩具俾其他小朋友喇,你返全日班無咁多時間喺屋企玩,咁多玩具送俾人啦!」之後趕佢入房,叫佢自己諗下自己錯咩,要俾我鬧要送走玩具.....
之後... 我俾佢喺學校搭食午飯,夜晚果餐喺屋企就慢慢改善喇!今年暫時都繼續喺學校食午飯!

子爵府

回覆樓主

題外話,我表哥由細到大都好鍾意食豉油撈飯,係真係餐餐大魚大肉都唔食寧願食豉油撈飯,我姑媽都激到無氣鬧

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

cy101 發表於 18-9-6 20:26
限時半粒鐘, 夠鐘收枱!! 屋企無其他野食, 奶都唔好俾佢地飲!

我試過.... 佢喊打動唔到我!爹爹收工夜,佢.. 就吼爹爹放工返到唻就交戲,喊到個爹爹心軟開奶!
好彩幾晚之後,爹爹都忍唔住鬧佢!

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

係咪餐餐都好多個餸?
自問煮得麻麻,因為懶唔想花功夫,所以多數每餐都係一肉一菜,花款唔多,但我對仔女好俾面會清晒。佢地極少食零食,杯麵,罐頭。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

回覆樓主:

同路人,不過有汁嘅食得好啲,試下粟米蓉加蛋花,煎魚柳

象牙宮

回覆樓主:

開住電視食飯?我奶奶係要熄電視專心食飯,所以我仔係7歲前都乖乖好快食飽!當然而家大個左唔會了

首頁
12345...7

尾頁

跳至