懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Ching_wong 發表於 18-9-19 11:43
甘你點呀 你好返未?

我同你情況唔太相似,我係嬲我自己做錯決定,好多反思,好多遺憾…我去咗針灸同排期見醫生,情緒好啲,至少唔會成日無端端喊,同埋我揾咗啲精神寄託至填補我嘅空閒時間。

你去健康院傾下,姑娘會教到你湊小朋友,解答到你嘅困擾。如果你繼續响湊B上適應唔到,你會愈來愈辛苦。
BB愈大唔會愈好凑,每個階段都有唔同困難,問題只會愈來愈多,關鍵係你摸熟佢習性同接唔接受到BB喊未。
唔好同人比較,每個B習性唔同,好好了解自己個B。

禁止訪問

複式洋房

Ching_wong 發表於 18-9-19 04:10
我同你一樣啊⋯⋯生完。日日甘機械式餵奶 掃風 抱直 氹佢訓 我係新手媽媽 所以乜都擔心 乜都驚。 一有問題 ...

成為新手媽媽個零月,至今喊多好幾次,亦曾經試過想自殺連遺書都寫埋,後悔生個bb破壞一直自由自在嘅生活,而家每日只係屋企對住bb重覆做住餵奶掃風換片嘅工作,而每次換片餵奶都驚有事發生,尤其餵奶好驚突然嘔奶,覺得心理壓力好大,我懷疑自己有產後抑鬱。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Carol516 發表於 18-10-17 21:13
成為新手媽媽個零月,至今喊多好幾次,亦曾經試過想自殺連遺書都寫埋,後悔生個bb破壞一直自由自在嘅生活 ...

你要搵老公,姑娘傾傾。壓力大都可以上黎呻。

生左bb 就唔好仲諗以前點自由,人要向前望,你已經踏入左人生另一階段,而家生活係好機械式,不過過多一排會好d。

你驚出意外好正常,但你做好預防工作,掃好風又多d check 住bb,床仔要零雜物,b月要瞓床尾,餵完奶最好側身瞓中一陣先, 基本上係冇事。如果bb 嘔奶就去換衫,要解決眼前問題, bb 換左衫就ok。

複式洋房

我剛生完果陣都好抑鬱,好辛苦,老公仲講風涼話,話個個女人都係咁生,係你先辛苦?有一排真係好嚴重,成日喊,但我唔想睇醫生,覺得冇人幫到自已,而且我真係好怕食藥,我驚越食越嚴重,有一次忍唔住同老公嘈大交,之後老公開始轉變,當中又嘈過幾次,老公於是越來越明白,對我細心左,慢慢我就好返好多,所以有心事一定要講出黎,唔講冇人會知你感受,因為其他人唔會明白,你講出黎等家人幫你分擔下,你自已試下放鬆少少,希望可以唔使食藥就最好,始終靠藥物對身體唔好,希望你可以順利捱過,加油!

複式洋房

bosch 發表於 18-10-21 19:45
你要搵老公,姑娘傾傾。壓力大都可以上黎呻。

生左bb 就唔好仲諗以前點自由,人要向前望,你已經踏入左人 ...

老公講嘥氣佢有時掛住拎部電話打打機或者淨識叫我relax
啱嘅生左落黎就要盡力照顧好佢,遲啲返返工叫做同分隔下希望情緒會好啲。
而家餵奶經我老公講過好啲,起碼自己多返啲啲信心餵

複式洋房

BB337 發表於 18-10-22 15:34
我剛生完果陣都好抑鬱,好辛苦,老公仲講風涼話,話個個女人都係咁生,係你先辛苦?有一排真係好嚴重,成日喊,但 ...

反而我99成日話你估湊細佬咁易,我都知唔易但唔知點解經佢口聽落特別「銀」耳。
好矛盾我都驚同姑娘講要睇醫生食藥,但唔講又真驚唔知自已咩事?反而而家放手多啲,老公一係度就實比佢做,自己成機偷下懶

大宅

mamisdevil 發表於 18-9-7 09:29
我懷疑自己有產後抑鬱。我唔想返健康院浪費時間轉介,有無藥可以買黎食?

生咗以來,一直好唔開心…好後悔 ...

我情況同你差唔多,但大女得4歲,勁呷醋。會去蝦細妹來引我注意。我要24小時及實大女。細女因為大女成日攪佢,訓左又攪醒佢,攪到細女訓得好差。成日扭,我壓力大到爆登,好想死,我同大女講佢咁唔乖,不如媽媽去死左去算了,我好辛苦。我唔知自己係產後抑或定情緒病。但我唔想返健康院,我都唔知可以點做。我會打牆,打自己。但我已經好努力控制自己。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 Mamashum 的帖子

我明白您嘅辛苦之處,大女呷醋,可能係因為大人嘅注意力都落曬細妹身上。我知道您已經好攰,每日都好疲累,但嘗試改變一吓對大女嘅方式。唔用威迫,試試用利誘加上您嘅愛,多D抱吓攬吓傾吓計,令佢覺得您都仲好錫佢,希望能通過呢D小動作而令佢獲得安全感而變得生性。您亦可以比D任務佢做,佢呢個年紀都略略懂事,試吓喺幫細女沖涼、餵食或日常生活中,分派一些簡單任務比大女做,如:「幫媽媽點點點(做某事)好無呀?」佢肯做同做到,就給予肯定和讚賞,自然增加她的自信心和增進與您之間的互動。慢慢再進而:「幫妹妹點點點(做某事)」或「我哋一齊唱歌歌氹妹妹瞓啦。睇吓妹妹要幾耐先瞓到咯?」之類,再慢慢賦予佢責任,等佢明白和習慣了自己做大,妹妹係細,要呵護嘅角色,佢慢慢應該會生性。您已有第一胎的湊養管教經驗,如無諗住再生下一胎,都係辛苦埋呢次。小朋友每分每秒在成長,時間不會回頭,辛苦的日子不會永遠存在,過了便好,更不止是一般的好,而是雙倍的好,因天賜兩個小孩給您。有些夫婦,用盡一切方法都不能有自己的孩子,生命中總欠缺兒女緣的樂趣。如果想法負面時,上YouTube 看看鏗鏘集或一些可憐夫婦或孩子的個案,可能會給您一點正面刺激與睇法。正常的孩子,也不是想有就有。大女會呷醋是代表她聰明,懂得觀言察色了。無人一出生就是做父母的能手,慢慢和孩子一起學習,一起成長,學習如何做好父母的角色,幫助孩子能獨立成長,我們的一生也就完滿了。
您會越來越好的,加油,媽媽!

子爵府

你同我有D似,我都好後悔生左,覺得生完冇左自己,又肥又醜,又冇自由。又唔放心其他人湊,導致情緒好差。少少事就鬧到老公飛起,又會掟野,咩都提唔起興趣做。
結果朋友鼓勵下睇左精神科醫生,食左藥之後好好多,唔再有負面諗法,亦冇少少事就鬧。
醫生建議我除左食藥之外仲要做運動,一星期最少要做2次45分鐘運動。
我個case 醫生話好輕,一年內定時食藥做運動就0k。
依家我偶爾會搵人睇住BB,自己出去輕鬆一下大家一齊加油

子爵府

Mamashum 發表於 18-11-8 17:23
我情況同你差唔多,但大女得4歲,勁呷醋。會去蝦細妹來引我注意。我要24小時及實大女。細女因為大女成日攪 ...

Jm..如果經濟負擔到就去睇私家,效果好好,食藥亦好輕。
係抑鬱令到你咁,自己其實唔想,但控制唔到。
我食左藥好左好多了,求醫真係有用ga....加油呀

別墅

mamisdevil 發表於 18-9-7 09:29
我懷疑自己有產後抑鬱。我唔想返健康院浪費時間轉介,有無藥可以買黎食?

生咗以來,一直好唔開心…好後悔 ...

我有時都懷疑自己係唔係 一個禮拜都起碼有一兩日係喊 有好多野擔心好多嘢要諗好多嘢要安排 唔知係咪因為意外懷孕 有好多野都未plan好 見依家步行步咁 好辛苦

首頁

尾頁

跳至